Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dobit NIS-a u 2012. godini 40 milijardi dinara
Kako "Politika" saznaje iz nezvaničnih izvora, dobit "Naftne industrije Srbije" u prošloj godini iznosila je neznatno preko 40 milijardi dinara odnosno oko 350 mil EUR.

Očekivanja tržišta bila su da će NIS zabeležiti krajnji rezultat u visini od 45 do 50 milijardi dinara, nakon što je u prvih devet meseci prošle godine zabeležio neto dobit od 32,2 milijarde dinara što je skoro 20% više u odnosu na isti period 2011. godine.

Kako navodi ovaj dnevnik, u poslednjem kvartalu je došlo do jačanja kursa dinara u odnosu na dolar pa kursne razlike nisu uticale negativno na dobit, već je verovatno izvršen otpis pojedinih spornih potraživanja (kao što je dug prema Srbijagasu).

"Politika" navodi da je dobro poslovanje NIS-a rezultat pre svega smanjenja troškova, eliminisanja socijalne funkcije koju je NIS ranije imao, ulaganje u razvoj istraživanja, proizvodnje i distribucije...

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, navodi da je "ruski gazda pokazao kako treba upravljati firmom, ulagati u kompaniju i povećavati joj vrednost. Sve je to mogla i država dok je NIS bio javno preduzeće, ali nije. Bilo je lakše prodati NIS i to ispod cene".

On dodaje da bi Vlada Srbije, s obzirom da kao manjinski akcionar nema neka posebna prava u ovoj kompaniji mogla "da proda svoj deo akcija na berzi kako bi ih kupili domaći investitori".


NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 11,75%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu sa 11,5 na 11,75%.

Reakcija monetarne politike usmerena je na sprečavanje prenošenja efekata povećanja regulisanih cena na ostale cene, ocenio je Izvršni odbor.

Usvajanje godišnje dinamike korekcija regulisanih cena doprineće, takođe, ostvarivanju pretpostavki neophodnih da se inflacija vrati i održava u granicama u cilja. Pored toga, značajno je i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, saopštila je NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da su, uz postignutu stabilnost deviznog tržišta, smanjena inflatorna očekivanja, kao i da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu imati snažan dezinflatorni uticaj.

Zabeležen je i blagi oporavak ekonomske aktivnosti, čiji su se prvi efekti već ispoljili tokom poslednjeg tromesečja prethodne godine.

Prema oceni Izvršnog odbora, u narednih nekoliko meseci na kretanje inflacije uticaće pre svega, niska uporedna baza i povećanja regulisanih cena.

Sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, uz efekte do sada preduzetih mera monetarne politike, međugodišnja stopa inflacije počeće da pada i u granice cilja vratiće se do kraja godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. marta.


Croatia to form new oil company?
The Croatian government plans to form a new national oil company to win back some authority in oil and gas exploration management, which it lost by privatizing INA.

The new state-owned company would be a crucial body for government's technical and expert supervision of hydrocarbon exploration concessionnaires, which was earlier conducted by the Ministry of Justice, Croatia's Vecernji List reports.

The government came to this decision after numerous consultations with the professional public.

A law that would allow for the establishment of a new national oil company could be presented to the Croatian parliament as early as March this year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta