Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu?
Elektroprivreda Srbije je u teškoj finansijskoj situaciji i kompaniji preti bankrot već u martu ili aprilu, saopšteno je u pres službi EPS-a.

Kako se navodi, do bankrota će doći ukoliko Upravni odbor (UO) kompanije što pre ne donese neophodne odluke o finansijskoj konsolidaciji kompanije.

U toj kompaniji napominju da je na sednici UO EPS-a koja je juče trebalo da bude održana, ali je otkazana, na dnevnom redu trebalo da bude odobrenje zajma kompaniji od oko 300 miliona evra, neophodnih za finansijsku stabilizaciju kompanije.

Sve je dovedeno u pitanje i EPS će imati velikih finansijskih problema, ako ne u martu, onda u aprilu, ističu u toj kompaniji.

Na dnevnom redu sednice UO EPS-a trebalo je da bude i izbor javnog snabdevača strujom, što je obaveza EPS-a u skladu za zaključkom Vlade Srbije o restrukturiranju kompanije i sa odredbama zakona o energetici.

U EPS-u kažu da na dnevnom redu te sednice nije trebalo da bude razmatranje smene predsednika Upravnog odbora Ace Markovića, jer predsednika UO postavlja Vlada Srbije.

Marković je, objašnjavaju u toj kompaniji, otkazao sednicu Upravnog odbora EPS-a pod obrazloženjem da je pre toga potrebno obaviti konsultacije u Vladi Srbije i najavio da bi sednica UO, posle tih konsultacija, mogla biti održana za pet do 10 dana.
Dok je EPS-a biće i Srbije?

Posle jučerašnjeg ponovnog odlaganja sednice Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, na površinu je izbio sukob između Aleksandra Obradovića, generalnog direktora tog preduzeća i Upravnog odbora EPS, piše Blic.

Obradović za Blic kaže da neslaganje traje otkako je u septembru došao na čelo te kompanije i ističe da je veoma zabrinut zbog odlaganja sednice UO. On napominje da je Vlada na poslednjoj sednici odobrila program poslovanja EPS-a za 2013. godinu koji predviđa manjak u novčanim tokovima od 50 milijardi dinara.

"Da bismo imali novca za plate moramo da refinansiramo obaveze i zatražimo kredit, a to nije moguće bez salgasnosti UO, iako je Vlada već sve odobrila, ističe on i dodaje da je predsednikom UO Acom Markovićem pričao više puta, ali da ne zna njegove motive za stalno odlaganje sednice.

Marković pak tvrdi da je održavanje sednice UO pomereno zbog konsultacija. Na pitanje da li je svestan da zbog odlaganja sednice UO postoji opasnost da već u martu ne bude novca za plate u EPS-u, on odgovara:

"Znate za maksimu Dženeral elektriksa, dok je GE biće i Amerike, isto važi i kod nas - dok je EPS-a biće i Srbije", kaže on i navodi da nije tačno da je EPS u finansijskoj krizi.
 
Ministarstvo energetike neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača strujom, saopšteno je u resornom ministarstvu povodom tvrdnji iz Elektroprivrede Srbije da bi ta kompanija već u martu.

U Ministarstvu energetike napominju da je tom javnom preduzeću, kao i ostalim javnim preduzećima, povereno poslovanje koje se tiče proizvodnje i snabdevanja potrošača električnom energijom, što je definisano kao javni interes.

Država, kako su istakli, zbog toga što se radi o poslovima od javnog interesa ima neophodne mehanizme da zaštiti taj javni interes.

Kako navode u Ministarstvu, radna grupa za sigurno snabdevanje energentima svakodnevno prati situaciju u energetskom sektoru i već na najavu bilo kakvih problema u snabdevanju potrošača energentima preduzima adekvatne mere.

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima, funkciju upravnih odbora svih javnih preduzeća treba da preuzmu nadzorni odbori što važi i za EPS, napominju u Ministarstvu energetike i dodaju da postojeći upravni odbori treba da obavljaju svoje poslove do imenovanja nadzornog odbora.

To ne znači da stari upravni odbori preduzeća u međuvremenu ne treba da rade, jer su odgovorni za poslovanje tih kompanija, ističu u Ministarstvu i ponavljaju da im nije jasno zašto to i u EPS-u nije slučaj i zašto UO tog preduzeća ne radi svoj posao.


Uralvagonzavod to make decision on Zelezara Smederevo by February 15th
Russia's Uralvagonzavod will make a final decision by mid-February whether and how to take over the Smederevo steel mill, people at the Ministry of Finance and Economy told Tanjug news agency today.

People at the Ministry of Finance and Economy hope that the tender will be successful. They pointed out that the Russian company had two options for acquiring Zelezara Smederevo. As they explained, the first option is that Uralvagonzavod completely takes over the steel plant and becomes its sole owner, whereas the other is that the company from Russia becomes a majority owner, but in a strategic partnership with the state, which would hold a stake of between 25 and 30 percent.

The state has received assurances that the Russian company is dedicated to that project and that the tender will be successful, bu the state always has a plan B, said people at the ministry.

Head of the Russian Trade Mission to Serbia Aleksandar Hripunov said last week that there were chances that the outcome related to the acquisition of Zelezara Smederevo would be positive. He added that the final decision still depended on the management of Uralvagonzavod, which was guided by economic interests.

Smederevo Mayor Jasna Avramovic also expects good news concerning the arrival of a strategic partner in Zelezara Smederevo. She points out that this still plant is the lifeblood of the city as well as a strategic resource of Serbia.


"Uralvagonzavod" do 15. februara donosi odluku o "Železari Smederevo"
Ruski "Uralvagonzavod" doneće do polovine februara konačnu odluku da li će i na koji način preuzeti "Železaru Smederevo", rečeno je danas za Tanjug u Ministarstvu finansija i privrede.

U Ministarstvu finansija i privrede se nadaju da će tender uspeti i istakavši da ruska kompanija ima dve varijente preuzimanja "Železare Smederevo". Kako su objasnili, jedna mogućnost je da "Uralvagonzavod" potpuno preuzme železaru i bude 100% vlasnik, a druga da budu većinski vlasnici ali u strateškom partnerstvu sa državom koja bi imala između 25 i 30% udela.

Država je dobila uveravanja da je ruska kompanija posvećena tom projektu i da će tender uspeti, ali država ima uvek plan B, poručili su iz ministrastva.

Šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Aleksandar Hripunov rekao je prošle sedmice da postoje šanse da ishod oko kupovine "Železare Smederevo" bude pozitivan. On je dodao da konačna odluka, ipak, zavisi od menadžmenta "Uralvagonzavoda" koji se rukovodi ekonomskim interesima.

I gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović očekuje dobre vesti o dolasku strateškog partnera u "Železaru Smederevo", istakavši da je to postrojenje žila kucavica grada, ali i strateški resurs Srbije.

- Postoji nada da će ruski "Uralvagonzavod" ući u Smederevo i da će železara biti pokrenuta - kazala je gradonačelnica istakavši da je finansijska situacija u gradu teška i da je opao standard građana, jer veliki broj radnika železare ne prima punu platu.

Prema njenim rečima, država sigurno neće dozvoliti da "Želežara Smederevo", koja u maju obeležava jedan vek postojanja, stane i sva su očekivanja da će situacija sa ruskim partnerom biti pozitivno rešena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta