Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"MGM Plamen company" kupio halu "Fadipa" u stečaju
Kompanija "MGM Plamen company" kupila je proizvodnu halu alatnice firme "Fadip" u Bečeju, koju je držao u zakup od septembra prošle godine.

- Jednu veliku brigu sam arhivirao, a nove mi predstoje. Kupio sam ono što sam želeo po početnoj ceni od 16,5 miliona dinara, jer predstavnik konkurentske kompanije "Kom-Šped" iz Subotice nije prihvatio novu ponuđenu cenu za tri miliona višu, ali mi sada predstoji dovođenje u red propale infrastrukture - kaže vlasnik "MGM Plamen company" Milan Matić.

Neophodna je rekonstrukcija vodovodne mreže, električne instalacije, sistema za grejanje, treba da se reši pitanje kompresorske stanice i još niz drugih (ne)predviđenih sitnica.

- Sve u svemu, trebaće mi da uložim isto koliko sam platio kupovinu hale. Međutim, zadovoljan sam razvojem događaja. Najvažnije je da nema selidbe, da će se proizvodnja u kontinuitetu odvijati i očekujem da ću već od septembra, jer tržište to nalaže, zaposliti novih desetak radnika - rekao je Milan Matić.

Podsećanja radi, kompanija "MGM Plamen company" se bavi proizvodnjom poljomehanizacije pogodne za obradu do 100 hektara i delova za te mašine. Proizvodni asortiman se sastoji od oko 1.500 artikala, koji su traženi na tržištu čitave Srbije, ali i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rumuniji, Hrvatskoj... Trenutno je zaposleno 26 radnika, čija se prosečna zarada kreće nešto preko 50.000 dinara, a od jeseni će biti i više radnika i veće zarade.


Italijani žele da prave radijatore u Kovinu
Predstavnici italijanske kompanije "Fondital", koja je zainteresovana da u Industrijskoj zoni Kovin izgradi fabriku radijatora, posetili su prošle nedelje ovu banatsku opštinu.

Kako je objavila Radio-televizija "Pančevo", sastanku sa predstavnicima opštine Kovin prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić i direktor SIEPA-e Božidar Laganin.

Kompanija "Fondital" namerava da investira u fabriku koja bi zapošljavala 150 ljudi, a za izgradnju kompleksa potrebno im je oko 10 hektara. Celokupna proizvodnja bila bi namenjena izvozu, i to uglavnom u Rusiju. Kako je objašnjeno, čitav projekat vredan je oko 15 mil EUR.

Italijanska kompanija na sastanku je predstavila svoj projekat, a Kovinci potencijale svoje opštine i prednosti koje nude investitorima.

Sastanku sa predstavnicima "Fonditala" prisustvovala je i Ana Novković, narodna poslanica. U ime Kovina ona je istakla da je investitorima ponuđeno da im se obezbedi nedostajuća infrastruktura u industrijskoj zoni.

- Nameravamo da ih oslobodimo i svih mogućih taksi, te da zapravo zemljište dobiju besplatno, jer je velika konkurencija i u drugim opštinama. Ono što sam ja obećala jeste da ću razgovarati da čak i priključke za komunalne usluge dobiju po nekoj jeftinijoj ceni. Takođe, ono što je veoma važno, obećala sam da će imati apsolutnu podršku lokalne samouprave i to poseban tim koji će raditi samo za njih na pribavljanju svih mogućih dozvola i svih mogućih papira – istakla je Novković.

Kako su objasnili predstavnici "Fonditala", u prvoj fazi, bilo bi izgrađeno oko 15.000 kvadrata.

Kompaniji "Fondital" biće u kratkom roku dostavljeni svi neophodni podaci, uključujući i kvalifikacionu strukturu nezaposlenih, kako bi što pre mogla da donese odluku o investiranju u ovoj sredini, saopšteno je na sastanku.

Predstavnici investitora i državne i lokalne uprave, obišli su i lokaciju na kojoj bi fabrika radijatora mogla biti izgrađena.


Evropska komisija zapretila bankarima Hypo grupe i državi Austriji da će naložiti njeno zatvaranje
Evropska komisija (EK) zapretila je bankarima "Hypo grupe" i državi Austriji, vlasniku ove prinudno podržavljene institucije, da će naložiti njeno zatvaranje.

To će se dogoditi ukoliko nadležni organi u Beču ne podnesu Briselu u najkraćem roku plan za restrukturiranje prezaduženog bankarske grupacije. Uspešno restruktuiranje "Hypo grupe" i njeno "ozdravljenje" podrazumeva, prema definiciji iz EU, hitnu prodaju osam Hypo banaka u jugoistočnoj Europi, dakle na Balkanu, a po principu pošto-poto.

- Samo jedna austrijska banka utiče na glavobolju čuvara konkurentnosti u EU, a to je – sedma po veličini bankarska kuća te zemlje - rekao je evropski poverenik za konkurentnost Joaquin Almunia.

Almunia je istaknuo da je ova bankarska institucija već punih pet godina, od 2008. na ovamo, na "jaslama" države. Zarad njenog opstanka, Beč je odobrio subvencije od 1,5 mlrd EUR, a uplata daljih 700 mil EUR pomoći neposredno predstoji – iz budžetskih sredstava Republike Austrije.

- Evropska komisija je odobrila dodatnu subvenciju od 700 mil EUR pod uslovom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine reši "slučaj Hypo" kako najbolje zna i ume - rekao je Almunia i dodao da se rešenje još ne nazire.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta