Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privatni penzijski fondovi kao izvor kapitala
Privatni penzijski fondovi sa svojim kapitalom mogu da povećaju ulaganja u privedu Srbije i na taj način pomognu reindustrijalizaciju, posebno imajući u vidu da su sredstva kojima raspolažu predvidljiva, poručila je direktorka dobrovoljnog penzijskog fonda "Raiffeisen Future" Snežana Ristanović.

- Specifičnost privatnih penzijskih fondova je u tome što imaju dugoročni horizont investiranja, jer je tačno propisano kada građani mogu da raspolažu tim novcem, tako da se sve može planirati i to je izvor sredstava za dugoročno investiranje - naglasila je Ristanović na Biznis forumu na Kopaoniku.

Prema njenim rečima, privatni penzijski fondovi su institucijalni investitori, poput banaka i osiguravajućih društava.

Ona je na panelu "Da li osiguravajuće kompanije mogu da ubrzaju reindustrijalizaciju?" rekla da Srbija treba da prepozna značaj privatnih penzijskih fondova kada je reč o kapitalnim investicijama i da ne sme da se oslanja na međugeneracijsku solidarnost.

Kako je naglasila, ne može samo država da snosi teret obezbeđivanja građana u trećem dobu, već teret moraju da preuzmu i poslodavci, ali i građani.

Prema njenim rečima, penzijski sistemi u Evropskoj uniji su u vanrednom stanju i radi se na njihovom reformisanju, budući da troškovi razvijenih penzijskih sistema sve više opterećuju bruto društveni proizvod, jer je populacija u Evropi sve starija.

- Na nivou Evrope imamo četiri zaposlena na jednog penzionera, a strategija za ostvarivanje održivih penzijskih sistema u EU preporučuje povezivanje starosne granice za penzionisanje sa povećanjem životnog veka, ograničavanje prevremenog odlaska u penziju, izjednačavanje starosnih granica za odlazak u penziju za žene i muškarce i duže ostajanje na tržištu rada . Sve to čeka i Srbiju - ukazala je Ristanović.

U prilog tome ona je navela da se i na biznis forumu od predstavnika vlasti moglo čuti da će vlada nastojati da bude veoma restriktivna prema prevremenom odlasku u penziju i da će podsticati duži ostanak na tržištu rada.

Ristanovićeva je izdvojila Hrvatsku kao dobar primer reforme penzijskog sistema i navela da se u privatnim penzijskim fondovima u toj zemlji nalazi 6,7 mlrd EUR kapitalne štednje.

- Da se za svakog zaposlenog u poslednjih šest godina u Srbiji mesečno uplaćivalo po 10 EUR za 10 godina bilo bi akumlirano 1,5 mlrd EUR - zaključila je Ristanović.


"Alpine" nastavila radove na deonici Pirot-Dimitrovgrad
Austrijskoj kompaniji "Alpine" zasada ne preti otkaz na deonici "Koridora 10" od Pirota do Dimitrovgrada, pošto je u dogovorenom roku nastavila sa radovima, otkriva za "Novosti" Dmitar Đurović, direktor "Koridora Srbije". Na gradilištima je trenutno angažovano 67 radnika austrijske kompanije. Izvode se betonski radovi na mostovima preko Nišave i Jerme. Čim vremenski uslovi dozvole, a to bi trebalo da bude krajem sledeće nedelje, drastično će se povećati broj neimara i posao će krenuti punom parom.

- Građevinska sezona kreće, i ne samo "Alpine", već i svi drugi izvođači će morati da poštuju dogovorene rokove - navodi Đurović.

- To ćemo strogo kontrolisati. "Alpine" je nastavila sa radovima pre 15 dana, ali ubuduće izgovora i opravdanja nema. Ova kompanija podnela je odštetne zahteve za oko 74 mil EUR i gotovo svakodnevno imamo sa njima sastanke oko preseka stanja i kontrole troškova za do sada izvedene radove.

Zbog kašnjenja od 18 meseci Austrijancima je zaprećeno raskidom ugovora i povlačenjem bankarskih garancija ako posao ne nastave početkom građevinske sezone. Deo od Pirota do Dimitrovgrada, obećala je "Alpine", biće završen do kraja ove godine, što je i novi rok za pojedine objekte na obilaznici oko Dimitrovgrada, dok bi kompletna trasa sa sedam mostova trebalo da bude puštena u saobraćaj do kraja 2014.


Alpine resumes work on Pirot-Dimitrovgrad highway section
There is currently no threat for Austria's Alpine to have its contract for the work on a Corridor X section from Pirot to Dimitrovgrad terminated as it resumed work within the agreed deadline, Koridori Srbije CEO Dmitar Djurovic told Novosti. There are 67 workers of the Austrian company at building sites in Serbia at the moment. Concrete works are being carried out on bridges across the Nisava River and the Jerma River. As soon as the weather allows, which should happen late next week, the number of engaged construction workers will go up drastically.

- Construction season is about to start, so that Alpine and all other contractors will have to respect agreed deadlines - Djurovic stressed.

- Alpine resumed work 15 days ago, but no excuses will be tolerated in the future.

Due to being 18 months behind the schedule, Austrians were threatened with agreement termination and the withdrawal of bank guarantees if they fail to resume work at the start of the construction season. As Alpine promised, the Pirot-Dimitrovgrad highway section will be finished by the end of this year, which is also a new deadline for the completion of certain facilities on the bypass around Dimitrovgrad, whereas the complete route featuring seven bridge should be opened to traffic by the end of 2014.


Turci zainteresovani za FAP i IMT
Turska kompanija Albajrak koja se bavi proizvodnjom traktora i kamiona, zainteresovana je za saradnju s FAP-om iz Priboja i IMT-om iz Rakovice.

Vlasnici tog turskog holdinga, obavestili su ministra bez portfelja u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina o namerama za buduću saradnju s FAP-om i IMT-om i izrazili želju da timovi sastavljeni od glavnih ljudi iz te dve srpske firme posete Istanbul i upoznaju domaćine s tačnim bilansom poslovanja.

U saopštenju se dodaje da je Albajrak najveći interes pokazao za kupovinu motora i prednjeg dela traktora kako bi napravili prototip te poljoprivredne mašine, a posle toga bi kupili pomenute delove za 3.000 novih traktora.

Ugljanin je vlasnicima Albajraka predložio da FAP-u i IMT-u upute zvanične pozive da posete Istanbul, a da će on sa svoje strane učiniti sve da do tih susreta dođe što pre u cilju pronalaženja praktičnih vidova saradnje koja bi podrazumevala i zapošljavanje ljudi, naglašava se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta