Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
I Societe Generale odustala od Razvojne banke Vojvodine
Za desetak dana trebalo bi, nakon više od tri meseca, da se okonča postupak preuzimanja Razvojne banke Vojvodine (RBV). Prema pisanju novosadskog "Dnevnika", od pet finansijskih kuća koje su se, navodno, u decembru pojavile kao zainteresovane ostala je samo jedna.

Poslednja koja je pre nekoliko dana definitivno odustala je Societe Generale banka.

Zvaničnih podataka o tome ko bi na kraju u svoje okrilje mogao uzeti RBV nema, ali stručnjaci smatraju da je najrealnije da ih preuzme jedna od banaka u većinskom vlasništvu države, i to je poslednja šansa. Ukoliko se to ne dogodi, stečaj odnosno likvidacija je jedino što ih čeka. Naše finansijsko tržište je deo evropskog, tu važe jasna pravila i nijedna banka ne može dugo da posluje a da pri tome nema odgovarajuću adekvatanost kapitala.

S obzirom na to da se preuzimanje čeka već duže od tri meseca i nervoza među zaposlenima je porasla. Sigurno je da će deo službenika, i to manji, preći u Razvojni fond Vojvodine, a ostalih oko 500 još uvek samo može da nagađa kakva će im sudbina biti. U međuvremenu održan je niz sastanaka, ali dok nije poznata kuća koja ih preuzme, sve je u domenu spekulacija i obećanja.


"Telenor" i Societe "krčme" KBC banku
KBC banka biće, čini se, prva strana banka koja će otići s ovog tržišta. Za upućene nije nikakva novost da oni već nekoliko godina traže kandidata koji bi preuzeo njihovo poslovanje, ali, sva je prilika, da će sada u tome imati uspeha.

Ovu banku, kako "Politika" saznaje, mogli bi da "raskrčme" telekomunikaciona kompanija "Telenor", firma koja je već obznanila svoju želju da ima svoju banku u Srbiji i Societe Generale banka. O tome se već vode pregovori s kojima je upoznata i Narodna banka Srbije.

"Telenor", čija je primarna delatnost telefonija, nema velikog bankarskog iskustva s izuzetkom što imaju banku u Pakistanu. Pretpostavka je da njima nije cilj da razvijaju klasično bankarsko poslovanje, već samo poslovanje sa stanovništvom čija bi baza bila elektronsko i mobilno bankarstvo. Shodno tome oni su zainteresovani da od KBC banke preuzmu (i plate) samo njihovu licencu za rad ovde.

"Politika" saznaje, takođe, i da je Societe Generale ozbiljan kandidat za kupovinu njihove mreže filijala, kao i plasmana i depozita stanovništva. Poslovi sa stanovništvom su najzdraviji deo banke i bilo ko da ih kupi, podrazumeva se s popustom, verovatno je da će ih naplatiti u maksimalnom procentu.

Međutim, nepoznato je da li ova dva potencijalna kupca nekih delova KBC banke preuzimaju i njene loše plasmane ili će, što je logičnije, prodavac taj problem morati da reši na teret svog kapitala ili će gubitak namiriti iz kupoprodajne cene.

Ova belgijska banka je, praktično, od svog dolaska na ovo tržište poslovala s gubitkom. Nezvanično se može čuti da im plasmani fizičkim licima nisu problem, već privredi. Među gubitašima banka nema velika ili poznata imena poput "Nibensa". Za ovu banku važi da im je čak 40% svih plasmana u švajcarskom franku što je postao njihov rizik nakon jačanja ove valute usled svetske krize.

Juče su doslovce svi i u KBC banci, NBS, "Telenoru" i Societe Generale banci rekli da trenutno ne mogu da komentarišu ovu temu.

Nenad Gujaničić, broker Sinteza invest grupe podseća da je KBC preuzeo beogradsku Alko banku 2007. godine za oko 100 mil EUR što je bila jedna od poslednjih transakcija u domaćem bankarskom sektoru. Od tada, ova banka je uglavnom imala gubitke (godina 2011. je bila izuzetak), a relativno teškom položaju ove banke u velikoj meri doprineli su kasni ulazak na domaće tržište, ali i početak svetske finansijske krize koja je naročito pogodila matičnu banku, ocenjuje on.

– Prema nerevidiranim finansijskim izveštajima za 2012. godinu, KBC banka je ostvarila gubitak od 889,5 miliona dinara, dok je godinu dana ranije zabeležen pozitivan rezultat od 120 miliona dinara. Kada je u pitanju poslovanje iz osnovnog biznisa, KBC banka je lane zabeležila blagi nominalni rast aktivnosti. Prihodi od kamata su porasli 1,4% na 1,25 milijardi dinara dok je prihod od naknada i provizija porastao 7,5% na 551,6 miliona dinara. I dobit iz ovih segmenata poslovanja je rasla sličnim stopama – kaže ovaj broker.

Najdramatičnija promena u bilansu uspeha ove banke dogodila se 2012. zbog otpisa i rezervisanja koji su porasli 12,5 puta na 1,014 milijardi dinara. Radi se o plasmanima za koje banka procenjuje da će biti teško ili nikako naplaćeni.

Kada je u pitanju bilans stanja, pozicija datih kredita je porasla 3,6 odsto na 22,9 milijardi dinara, dok je aktiva na kraju 2012. godine iznosila 32,2 milijarde dinara što je pad od 5,5% u prošloj godini.

Inače, prodaja banke "na parče" nije nepoznata u svetu niti na našem tržištu. U slučaju privatnih banaka o načinu prodaje odlučuje vlasnik, odnosno akcionari. Oni će na teret svog kapitala morati da reše problem loših plasmana i u ovoj banci. Država u tome nema šta da traži, ali zato je nezamenljiva u rešavanju gubitaka u svom vlasništvu. O tome je donet i poseban zakona. Ideja Ministarstva finansija bila je da se i Razvojna banka Vojvodine proda "na parče", odnosno da se aktiva i pasiva prebace u privatnu banku, a da se iz ostatka napravi Razvojni fond Vojvodine. Uprkos najavama da će to biti brzo urađeno kupac banke još nije na vidiku.


Societe Generale gives up on RBV acquisition
The procedure for taking over Razvojna Banka Vojvodine (RBV - Development Bank of Vojvodina) should be completed in about ten days, after going on for more than three months. According to the Novi Sad Dnevnik daily newspaper, out of five financial companies that allegedly expressed interest in December, there is only one left.

The latest company to definitely give up the RBV acquisition is Societe Generale Bank.

There is no official information about who could take over RBV in the end, but experts believe that the most realistic option is to let RBV be acquired by one of the banks majority owned by the state, and that is the last chance. If this fails to happen, bankruptcy or liquidation will be the next step. Our financial market is part of the European market where rules are clear and no bank can operate for some time without having an appropriate capital adequacy ratio.


Cacak-based Sloboda to obtain another artillery ammunition production facility in April
Director of Cacak-based Sloboda, Zoran Stefanovic, told Tanjug news agency Monday that his company had invested EUR 7.5 million in the construction of another artillery ammunition production facility as well as protection and wastewater treatment facilities.

According to him, the new production facility is expected to be put into operation in mid-April.

- In this way we will create conditions to hire more workers - Stefanovic pointed out.

By the way, Sloboda successfully ended the previous business year, turning a profit of RSD 5.3 billion, he said and and announced that the ambassador of Angola, Toko Diakenga Serao, would visit Sloboda on Tuesday to talk about possible cooperation.

Sloboda dismissed 500 workers late last year, 138 of whom have returned to work.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta