Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Počelo probijanje prvih tunela na Koridoru 11
Na trasi budućeg autoputa od Beograda ka Crnoj Gori danas je počelo probijanje prvog tunela Brđani, između Gornjeg Milanovca i Čačka, koji bi trebalo da bude završen za dve godine.

Radove izvodi građevinska firma “Planum” iz Beograda, koja je započela bušenje i iskop materijala za obe tunelske cevi.
Direktor preduzeća “Koridori Srbije” Dmitar Đurović je izjavio Tanjugu da će tunel Brđani, kod istoimenog sela, biti dugačak 455 metara i da je to prvi od pet tunela čija je izgradnja planirana na deonici Ljig-Preljina, dugačkoj 40,3 kilometara, gde je glavni izvođač radova azerbejdžanska firma “Azvirt”.

Đurović je rekao da se izvode pripremni radovi i za početak gradnje preostalih tunela. On je istakao da “Planum” i na drugim gradilištima na Koridoru 11 izvodi radove pre zvaničnog početka građevinske sezone, 15. marta.

Pored tunela Brđani, predviđena je gradnja tunela Golubac kod Ljiga u dužini 125 metara i Veliki Kik dužine 200 metara, a kod Gornjeg Milanovca tunela Šavnica u dužini 270 metara i Šarani, dugačkog 887 metara.
Kod tunela Brđani, takođe, počelo je postavljanje prvog stuba za most koji će se nadovezati na tunel.
"Ovo nam daje ohrabrenje i nadu da će sve biti po planu i da ćemo radove izvoditi u rokovima, ali i pre rokova", istakao je Đurović.

U toku je, takođe, izvođenje zemljanih radova na trasi od Brđana ka Preljini, gde je obavljena eksproprijacija zemljišta i ove godine bi trebalo da bude spremno za asfaltiranje oko osam kilometara.

Đurović je naglasio da je deonica Ljig-Preljina veoma zahtevna za graditelje, s obzirom da je predviđena gradnja ukupno 78 mostova, pet tunela, veliki broj regulacija rečnih korita i 28 zaštitnih zidova od buke.
Azerbejdžanska vlada je obezbedila kredit u vrednosti 300 miliona evra po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine.

Ugovorom je predviđeno da domaća operativa bude angažovana u fizičkoj realizaciji posla sa najmanje 49 procenata od ukupno ugovorene vrednost radova. Đurović je danas obišao i gradilište na Koridoru 11 kod Ljiga u mestu Dići gde se gradi trasa autoputa u dužini oko 2,5 kilometara, od ukupno 10 kilometara na toj deonici.
"Radovi se izvode u punom jeku, iako građevinska sezona još nije počela", kazao je on, ističući da je na tom gradilištu angažovana i domaća “Tehnogradnja”, koja svakog dana ima na terenu više od 40 radnika.

Đurović je rekao da su u toku završni radovi na mostovskim konstrukcijama, jer se tu izmešta Ibarska magistrala preko budućeg autoputa u dužini oko 800 metara i da će taj deo biti otvoren za saobraćaj u narednih nekoliko meseci.
On je naglasio da se trenutno u Srbiji radi na osam gradilišta od ukupno 21, koliko će biti otvoreno tokom ovog meseca.
Autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom je deo Koridora 11 koji treba da poveže Srbiju sa Rumunijom, Crnom Gorom i Italijom.

Đurović je istakao da gradnja autoputa do Crne Gore veoma značajan projekat, koji će pozitivno uticati na ekonomiju cele zemlje. Direktor projekta Serdar Ulodžak iz “Azvirta” je rekao Tanjugu da je za tu azerbejdžansku firmu građevinska sezona već počela i da radovi postepeno napreduju. Ulodžak je izrazio zadovoljstvo trenutnom dinamikom radova dodajući da uspešno obavljaju posao iako je u pitanju teška deonica. On je podsetio da je u prethodnom periodu eksproprijacija zemljišta kočila radove.


Aerodrom "Nikola Tesla" drugi u Evropi po kvalitetu usluga
Aerodrom "Nikola Tesla" po anketi prestižne američke agencije "I-Drims" proglašen je za drugi u Evropi po kvalitetu usluga i čekanju u veoma oštroj konkurenciji ostalih vazdušnih luka.

Aerodrom je, inače, prema anonimnoj anketi putnika zauzeo odlično sedmo mesto u svetu, a da bi se uopšte našao na listi, bilo je potrebno mnogo novih investicija i povećanje obima putnika svake godine za 20%.

Aerodrom "Nikola Tesla" u polsednje dve godine dobio je nove sadržaje, kao što su VIP salon, salon za decu, veliki fri šop, dva restorana. Putnici sada mogu više vremena da provedu u takozvanoj transfer zoni.

Prva faza rekonstrukcije terminala Aerodroma "Nikola Tesla" vredna 650 miliona dinara je gotova. Uvedena je savremena elektronska oprema za detekciju oružja i eksploziva.

Rekonsruisani su toaleti, a novi dodati na samim izlaznim terminalima i stvorena baza novog prostora.

Direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević rekao je da će uskoro u potpuno novom, obnovljenom, terminalu biti otvorene prodavnice najpoznatijih svetskih brendova ali i srpska kuća gde će se prodavati domaći proizvodi, narodna radinost suveniri.

- Ovo je tek početak sveobuhvatne rekonsturkcije aerodroma, a ove i naredne dve godine biće uloženo 40 mil EUR iz sobstvenih prihoda - naveo je Radosavljević.

Završena je nabavka za šest novih avio-mostova, a na tenderu je pobedila kineska kompanija koja će isporučiti savremene mostove koji se prilagođavaju tipu aviona koji je na prijemu.

U planu je da se započne rekonstrukcija starog terminala jedan i da se aerodrom do 2016. godine osposobi da bude najveći i po kvalitetu usluge najbolji aerodrom u regionu.


Nikola Tesla Airport ranks second in Europe in service quality
Belgrade’s Nikola Tesla Airport ranks second in Europe and seventh in the world in service quality and investments, a poll conducted by the US prestigious agency eDreams has shown.

A total of 14 million passengers took part in the poll and said that their main criteria had been comfort and modern features offered by airports.

Nikola Tesla Airport ranked above Stockholm and Amsterdam’s airports. In order to even be placed on the list, an airport needs to have numerous investments and annual increase of 20 percent in passenger traffic.

Nikola Tesla Airport has obtained new features in the last two years, such as VIP lounge, children’s lounge, two restaurants and a large duty-free shop.

The first phase of a terminal reconstruction has been finished and the airport has introduced high-tech electronic equipment for detection of weapons and explosives.

The airport is planning on opening several world-renowned stores and souvenir shops.

According to announcements, a total of EUR 40mn will be invested in the reconstruction of Nikola Tesla Airport in the next three years, Tanjug news agency reports.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta