Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Francuzi umesto Kostića u Žablju
Šećerane u Žablju i Crvenki, kako sada stvari stoje, neće biti prodate MK-grupi Miodraga Kostića, koji je dosad važio za najozbiljnijeg kupca za te fabrike.

Ove dve šećerane bi trebalo da budu prodate francuskoj kompaniji "Kristal union", a to bi se moglo desiti u narednih nekoliko meseci, piše Dnevnik.

Kostić je, podsetimo, namerio da kupi celu grčku industriju šećera Helenik šugar, u čijem su sastavu i šećerane "Šajkaška" u Žablju i "Crvenka", ali, kako Dnevnik saznaje, nije prošao na tenderu. Bolja ponuda, naime, stigla je od Francuza, pa i od takmaca iz Poljske "Krajonja Spolka cukronja".

Ugovor s najvećim francuskim proizvođačem šećerne repe Grci već vide kao gotovu stvar, na koju tačka treba da se stavi krajem aprila, međutim, upućeni kažu da ipak nije sve završeno i da će pregovora o ceni i svemu ostalom još biti. Za sada je sigurno da su Francuzi ušli u uži krug. Po našim informacijma, to Kostiću nije pošlo za rukom, a Nacionalna poljoprivredna baka Grčke, koja poseduje većinski paket akcija u „Heleniku”, preporučila je da se ipak favorizuje francuska ponuda. Ostaje, međutim, mogućnost žalbe, pa bi na tu kartu mogli zaigrati i „MK-grupa„ i poljska šećerna industrija, koja je takođe nezadovoljna tenderom.

Inače, objavljen je tender za prodaju kompletnog „Helenik šugara”, to jest cele grčke industrije šećera. U sastavu "Helenika" su pet šećerana u Grčkoj, od kojih dve ne rade, te "Crvenka" i "Šajkaška". Miodrag Kostić već duže merka "Helenik", ali ga je u nameri da ga uzme pod svoje sprečavala sprska Komisija za zaštitu konkurencije.

Pre nekoliko meseci Kostiću je ipak dozvoljeno da učestvuje na tenderu i dao je ponudu. On je po odobrenju antimonopolske komisije izjavio da će njegova kompanija, ukoliko pobedi na tenderu za kupovinu Helenik šugara, prodati šećeranu "Šajkaška" u Žablju. Naime, po rešenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, prodaja "Šajkaške" je bila uslov da bi šećerana "Sunoko", u vlasništvu "MK-grupe" dobila odobrenje za preuzimanje "Helenik šugara". Komisija je donela rešenje kojim je "Sunoku" odobrenje za kupovinu "Helenik šugara", osim prodajom jedne šećerane, uslovila i "dostavljanjem sadržinski unapred definisanih šestomesečnih izveštaja", s tim da ta obaveza traje do trenutka ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

"Za nas je prihvatljivo uslovno odobrenje srpske antimonopolske komisije za preuzimanje „Helenik šugara„. Nadamo se da ćemo pobediti na tenderu i u svemu ćemo postupiti u skladu s odlukom Komisije", rekao je Kostić pre dva meseca.

On je tada naveo da, osim „MK-grupe„, još tri velike šećerane, iz Bugarske, Poljske i Francuske, učestvuju na tenderu za prezimanje „Helenik šugara„.

Kompanija "Sunoko" je najveći proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču.


Država priprema tender za prodaju "Vršačkih vinograda"
Sudbina "Vršačkih vinograda", nekadašnjeg nosioca vršačke privrede, rešavaće se tokom ovog meseca, kada bi trebalo da bude raspisan tender za prodaju 100% kapitala. Zainteresovanih kupaca ima, a među njima su Vrščanin Milan Popović, Miodrag Kostić i izvesna kompanija iz Kine. Sada je na Agenciji za privatizaciju, koja je posle raskida prve privatizacije ponovo postala vlasnik 72% akcija, da u saradnji sa malim akcionarima (vlasnici preostalih 28% akcija) i lokalnom samoupravom nađe najbolje rešenje, koje će ovom gigantu vratiti stari sjaj.

Kako "Novosti" saznaju, kompletna imovina "Vršačkih vinograda" procenjena je na 15 mil EUR, ali čelnici opštine Vršac nisu zadovoljni ostalim uslovima iz tenderske dokumentacije. Zato je novoformirana radna grupa, koju čine najviši predstavnici svih vladajućih i opozicionih stranaka u SO, inicirala da se u četvrtak održi sastanak sa predstavnicima firme, Agencije i malim akcionarima, na kom će dati predloge izmena.

- Sadašnji predlog Agencije je da novi vlasnik ne sme da otpusti radnike u periodu od godinu dana, a mi ćemo tražiti da se taj period produži na tri do pet godina, kao i da ne sme da menja delatnost firme - ističe Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac.

- "Vinogradima" je potreban investitor, koji će uložiti bar 10 mil EUR u kapacitete, pozicioniranje, brendiranje, osvajanje novih tržišta i, ono što je najvažnije, prodaju vršačkih vina. Jer, nije cilj samo sačuvati 260 radnih mesta, već povećati taj broj na 750 - 800, koliko je nekada radilo u ovoj firmi.

Živković se osvrnuo i na zahtev malih akcionara i sindikata Nezavisnost da "Vršački vinogradi" ostanu pod okriljem države, kao javno preduzeće, po principu PKB.

- Sindikat je predložio da opština preuzme ovu firmu, ali mi realno nemamo finansijske potencijale da ulažemo u njen oporavak, pogotovo što je ona u velikim problemima. Zato smatram da interese "Vršačkih vinograda" treba da branimo dobrim socijalnim i investicionim programom, koji će biti istaknut u tenderskoj dokumentaciji - dodao je Živković.

"Vršačke vinograde" je 2006. godine na tenderu kupio konzorcijum koji su činili "Vinoprodukt - Čoka", TUP "Rodić MB KO" i "Šećer i Šafer", za 5,7 mil EUR. Već aprila 2009. privatizacija je raskinuta. Firma je ostavljena u velikim dugovima i sa hipotekama, pa je vraćena pod okrilje države.

Plantaže "Vršačkih vinograda" predstavljaju najveće vinogorje u Srbiji, koje je pozicionirano na jednom mestu. Imaju 1.700 hektara vinograda, od kojih je 1.360 u rodu. Tokom berbe grožđa, ovde posao nađe oko 600 sezonaca iz cele Srbije. Savremeno opremljeni podrum vina ima kapacitet 34,2 miliona litara, dok im oko 150 kooperanata svake godine predaje svu svoju proizvodnju.


Soravia to build another hotel in Belgrade
Austria's Soravia, which will invest a total of EUR 60 million in a complex on the Stari Mlin (Old Mill) site in Belgrade, has announced the construction of another three-star hotel in the capital city.

As Novosti writes, the company management has made that decision because the accommodation capacity for guests in Belgrade is rather small, whereas the potential of this city as a tourist and business destination is huge. Construction of residential units is also one of the future investment priorities of this company.


NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 11,75%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75%.

Kako je ocenjeno, postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da međugodišnja inflacija, koja je u prvom tromesečju usporila rast, nastavi da pada i da se u drugom polugodištu vrati u granice cilja od četiri plus-minus 1,5%.

To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio makroekonomska kretanja, smanjene inflatorne pritiske i započeti oporavak ekonomske aktivnosti, baziran na povećanju izvoza.

S druge strane, upozorio je da će na restriktivnost monetarne politike u narednom periodu, uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije, uticati i kretanja u međunarodnom okruženju, vezana za stanje na finansijskim tržištima i perspektive rasta naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. maja, saopštila je NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta