Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rusija će dozvoliti uvoz Fijatovih automobila
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će odobriti uvoz malih kontigenata Fijatovih vozila koja se sklapaju u Srbiji.

U slučaju dogovora i Rusija bi dobila pravo da pod istim uslovima izveze vozila ruske proizvodnje u Srbiju, rekao je Dačić novinarima u Moskvi.

Premijer Dačić je izjavio da je zahtev da se Fijat 500L stavi na listu proizvoda koji ne podležu carinjenju u Rusiji prema sporazumu o slobodnoj trgovni nelogičan.

Premijer Dačić je novinarima rekao da Rusija nema ekonomski interes da uvozi Fijatova vozila iz Srbije bez carine te da bi uvoz malih kontigenata bio rezultat „privilegovanog partnerstva“. Prvi kontigent bi mogao da bude od 10.000 vozila, rekao je Dačić. Dačić danas završava dvodnevnu zvaničnu posetu Moskvi.


Prodati ili čuvati besplatne akcije
Da li je trenutno isplativije prodati ili čuvati besplatno dobijene akcije? Dok NIS deli dividende svojim akcionarima, "Telekom" okleva sa izlaskom na tržište.

"Naftna industrija Srbije" je prva kompanija od čijeg profita će korist imati i vlasnici besplatno dobijenih akcija. Po računici, svaki vlasnik paketa od pet akcija NIS dobiće na leto od dividendi ukupno 322 dinara. Ako bi pak sada prodali akcije na berzi, dobili bi oko 4.800 dinara, pišu Novosti.

"Odbor direktora NIS-a nedavno je predložio da se 25 odsto prošlogodišnje dobiti ove kompanije isplati akcionarima putem dividende. Reč je o bruto iznosu od 75,8 dinara po akciji, odnosno neto iznos od 64,5 dinara po akciji", kaže za "Novosti" Nenad Gujaničić, berzanski stručnjak.

"Nakon što je objavljena ova vest, akcije NIS-a su porasle oko pet odsto, te je dividendni prinos na poslednjoj ceni od 965 dinara oko 7,8 procenata."

Gujaničić ističe da je i pored navedenog rasta akcija ovo i dalje više nego dobar dividendni prinos, i to daleko iznad proseka našeg tržišta.

"Pravo na dividendu NIS-a imaće svi oni akcionari koji se budu nalazili u knjizi akcionara na dan dividende koji će biti saopšten prilikom zakazivanja skupštine u junu", kaže Gujaničić.

"Posle će slediti privremeni pad cena akcija NIS, što je je uobičajen kratkoročni efekat nakon isteka dana dividende. Bitno je da kompanija nastavi dobro poslovanje i sprovođenje valjane prakse korporativnog upravljanja, i dugoročni rast cene ovih akcija neće izostati."
 
Osim pet akcija NIS, 4,8 miliona građana do sada je dobilo i po jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla" (600 dinara), zatim sedam akcija Akcionarskog fonda, u nominalnoj vrednosti od ukupno 3.850 dinara za koje nije poznato da li će ikada moći da se unovče.

Kada je reč o "Telekomu Srbije", od koga je građanima "upisano" po 31 akcija, zasad nije poznato kada će se naći na berzi.

"Telekom Srbija pažljivo razmatra i pitanje izlaska kompanije na berzu", rečeno je "Novostima" u ovoj kompaniji.

" U ovom trenutku, najveći akcionar u kompaniji je država i postoji saglasnost da se ovom pitanju pristupa veoma pažljivo, kako bi se izbegla svaka ishitrena ili pogrešna odluka. U tom kontekstu, u dogovoru sa predstavnicima većinskog vlasnika, Vladom Srbije pre svega, procenićemo kada je pravi trenutak da se pokrene trgovanje akcijama. Ostajemo pri ranije izrečenom stavu da je tržište kapitala u Srbiji u ovom trenutku nedovoljno aktivno, zbog čega se teško mogu izvesti valjane procene kakav bi ishod imala takva odluka."


French company to buy sugar plants in Zabalj and Crvenka eyed by Miodrag Kostic?
As things stand now, sugar plants in Zabalj and Crvenka will not be sold to Miodrag Kostic`s MK Group, which has so far been deemed the most serious bidder in the race to acquire these factories, but to France`s Cristal Union, and this deal could be closed within the next few months.

As Dnevnik daily reports, Kostic wanted to buy the entire Greek sugar industry Hellenic Sugar that also includes sugar plants Sajkaska in Zabalj and Crvenka, but he was outbid by the French company as well as Poland`s Krajowa Spolka Cukrowa.


South Stream construction in Serbia to kick off in late 2013
Works on the Serbian section of the South Stream gas pipeline will get underway towards the end of this year, it was announced in Moscow on Thursday after a meeting between Serbia's Minister of Mining Milan Bacevic and Alexey Miller, chairman of the Management Committee at Gazprom, Tanjug news agency reports.

According to a release issued by Gazprom, Bacevic and Miller talked about ongoing energy cooperation between the two countries and agreed that the South Stream project is being implemented at the agreed-upon pace.

They also discussed methods of financing the building of the pipeline's Serbian stretch.

Serbia's Prime Minister Ivica Dacic, who headed a government delegation on a visit to Moscow, said Wednesday that Gazprom is prepared to finance the construction of the entire length of the pipeline in Serbia in the amount of EUR 1.7 billion. Serbia would pay back the Russian company through transit taxes which will be collected once the pipeline becomes operational.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta