Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kuvajt spreman za ulaganja u srpsku poljoprivredu, energetiku, turizam i zdravstvo
Kuvajtski šeik Sabah Kalid el Hamad el Sabah kaže da su u toku razgovori o proširenju saradnje sa Srbijom u poljoprivredi, energetici, turizmu i zdravstvu.

- Verujemo da možemo više. Srbija ima mnogo mogućnosti. Energetika je postala krupno pitanje u našim razgovorima. Naravno, imamo prioritete u saradnji, a to su investicije, trgovina i turizam. Naša vojna saradnja traje već tri decenije, a sada razgovaramo o proširenju u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma i zdravstva - rekao je on RTS-u.

El Sabah, koji je šef diplomatije Kuvajta i predsednik Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, smatra da bi Kuvajt i Srbija trebalo da povećaju trgovinsku razmenu koja iznosi svega 2,5 mil EUR godišnje.

RTS je javio da, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, najave ulaganja stižu i iz Kuvajta. Kuvajt je nedavno je odobrio kredit od 25 mil EUR pod povoljnim uslovima za izgradnju železničke stanice "Prokop" u Beogradu.

Građevinska preduzeća iz bivše Jugoslavije ostvarila su ranije značajne poduhvate u Kuvajtu, a vodotoranj, simbol grada Kuvajta, izgradilo je beogradsko preduzeće "Ivan Milutinović".

- Vodotornjevi su u mislima svih Kuvajćana, kao simbol saradnje dve prijateljske zemlje. Od sticanja nezavisnosti 1961. godine, Kuvajt je uspostavio diplomatske odnose sa bliskim i prijateljskim zemljama sa kojima delimo iste vrednosti. Bivša Jugoslavija bila je tada ključni igrač u Pokretu nesvrstanih, čije vrednosti delimo. Visoko cenimo vašu podršku tokom iračke invazije Kuvajta - rekao je El Sabah.

Istakao je da je Kuvajt sa Srbijom nastavio tradiciju dobrih odnosa i da se razgovara o regionalnim i globalnim pitanjima.

U maju se navršava 50 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Kuvajt raspolaže desetinom svetskih rezervi nafte, a pododica El Sabah vlada tom zemljom poslednjih 250 godina. Kuvajt je investirao 50 mlrd USD u infrastrukturu više država.


Siemens to hire 232 workers in Subotica
Siemens Belgrade is going to hire another 232 workers for the needs of additional production due to an increased number of orders from abroad.

The process of hiring new workers began late February with a total of 167 people employed by April 12th. The plan is to hire all 232 workers by the end of April.

Siemens will invest additional EUR 10 million in its generator plant in Subotica over the next three years, primarily in the improvement of production. During the last year this plant has been expanded to include the third facility, so that production space is now spanning 28,000 square meters. Over 14,500 generators produced at this plant are mainly exported to the Europe and the USA, with every fourth windmill in Europe being powered by a generator made in Subotica.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta