Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"WindVision" i "Synvalor" grade bioenerganu u Senti - Vrednost prve faze 15,2 mil EUR
Projekat izgradnje kongenerativne bionergane na biomasu, koja će opsluživati daljinsko grejanje u Senti i proizvoditi "zelenu" električnu energiju predstavljen je u Skupštini opštine Senta, uz učešće državnog sekretara u Ministarstvu za energetiku Dejana Novakovića, konzula u ambasadi Holandije u Beogradu Dominik Kuhling i predstavnika kompanija iz Belgije i Holandije "WindVision" i "Synvalor", koje treba da realizuju investiciju po najsavremenijoj tehnologiju usaglašenoj sa standardima EU.

Državni sekretar za energetiku Novaković je naglasio da Vlada Srbije podržavaju sve invetsicije u oblasti energetike, te da je od početka mandata uspostavljanjem nove politike u energetici podržala preko 250 projekata u ovoj oblasti, kako bi se dostigao i cilj postavljen u EU da se dostigne proizvodnja 27% energije iz obnovljivih izvora.

Daljinsko grejanje za 2.200 korisnika u Senti već tri decenije obezbeđuje se iz Fabrike šećera TE-TO, a predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi je naglasio da je cilj da se delatnost grejanja grada smesti u komunalnu sferu, da bi se dalje mogla razvijati. Prvi korak bile su aktivnosti na preuzimanju distributivne mreže od Fabrike šećera TE-TO, što se, prema rečima Cegledija, sprovodi u predviđenim rokovima i do 1. avgusta biće predat JP "Elgas".

U rešavanju pitanja izvora energije za daljinski sistem najpovoljnije rešenje ponudila je kompanija "WindVision" iz Belgije, za korišćenje biomase, koje u najbližem okruženju ima u izobilju iz poljoprivredne proizvodnje. Cegledi i predstavnici kompanija iz Belgije i Holandije su najavili da prva faza izgradnja bioenergane treba da se realizuje do 1. oktobra 2014. godine.

Vrednost izgradnje prve faze bioenergane je 15,2 mil EUR, kojim bi se obezbedilo 8,4 megavata toplotne i 4,9 megavata električne energije, dok bi se druga faza iste energetske snage instalisala za grejnu sezonu 2015/2016. Potrebna količina od 35.000 tona biomase godišnje, koliko je neopdohno za prvu fazu, obezbeđivala bi se od poljoprivrendih proizvođača iz okolnih opština iz okruženja na udaljenosti do 50 km, što je tek 10% raspoloživog potencijala.

Cegledi je najavio da bi posle rasprave o predloženom projektu, pismo o namerama sa belgijskom kompanijom "WindVision" moglo biti potpisnao do kraja ovog meseca, kako bi se što pre krenulo u relizaciju projekta.


Niče hotel na mestu rezervoara NIS-a kod petlje "Radnička"?
Bez obustave saobraćaja na potezu Čukarica - centar grada, neimari su uspeli da na petlji "Radnička" poslednju fazu dovedu do završnice, pa je pitanje trenutka kada će direktno sa Banovog brda ili iz pravca Obrenovca moći da se novom rampom doveze na Most na Adi i pređe na levu obalu Save.

Gradilište na petlji "Radnička" je sa jedne strane okruženo kompleksom "Jugopetrola", a sa druge se nalazi stambena zona Senjaka. Prema nezvaničnim informacijama, rezervoari NIS-a trebalo bi da budu izmešteni sa pomenute lokacije i na tom mestu bi najverovatnije trebalo da "nikne" hotel. Ipak, iz NIS-a juče "Novosti" nisu uspele da dobiju ni potvrdu, ni demanti.

Petlja "Radnička" u tri nivoa povezuje Most na Adi, petlju "Hipodrom" i Radničku ulicu od Beogradskog sajma do kompleksa Jugopetrola, kao i trasu Beogradskog metroa.


Prihod od telekomunikacija 1,54 mlrd EUR
Tržiste telekomunikacija je u 2012. godini ostvarilo prihod od 1,54 mlrd EUR, pri čemu je učešće u bruto domaćem proizvodu 5,52%, pokazali su rezultati analize Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL).

Prihod od mobilne telefonije čini 55,2%, fiksne 24,3%, Interneta 9,6, distribucije medijskih sadržaja 7,1, radio difuzije 3,6 i VoIP-a 0,2%.

Direktor RATEL-a Milan Janković kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije u 2012. godini iznosio 2,99 miliona, što je pad u odnosu na 2011, kada je ta cifra iznosila 3,03 miliona.

- Zabeležen je i pad prihoda u ovom segmentu telekomunikacija sa 446 mil EUR 2011. na 373 mil EUR 2012. godine - naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije u protekloj godini je iznosio 9,137 miliona, što je povećanje od 126,19%.

Kako je objasnio, pad ukupnog broja pretplatnika je posledica striktne primene obaveze operatera da pretplatnicima smatraju samo one koji su bili aktivni u poslednja tri meseca.

Broj postpejd korisnika je porastao za 11% - na 3,73 miliona, dok je za 21% manji broj pripejd korisnika i iznosi 5,40 miliona.

Janković je kazao da je prihod od usluga mobilne telefonije iznosio 850 mil EUR, a investicije su dostigle 112,26 mil EUR.

Usluge distribucije medijskih sadržaja pružaju 94 operatora, a najviše putem kablovske mreže - 73% pretplatnika.

Oni su u 2012. ostvarili prihod od 109,19 mil EUR, broj pretplatnika iznosi 1,442 miliona, što predstavlja porast od 19,92%.

Kada je reč o Internet provajderima, registrovano ih je 222 sa 5,038 miliona pretplatnika, a zabeležen je i rast od 31%.

Prihod od usluga Interneta je u 2012. godini dostigao 147,95 mil EUR, dok je penetracija širokopojasnog Interneta, uključujući korisnike 3G mreže, dostigla 65,28 %, odnosno 4,72 miliona pretplatnika.


There are investors for oil shale exploitation
Ministry of Energy, Development and Environmental Protection Zorana Mihajlovic stated Wednesday that there are investors who are interested in exploiting oil shale near Aleksinac, south-east Serbia.

The Serbian government and the ministries of energy and of natural resources, mining and spatial planning have to prepare a strategy and determine goals in this field, Mihajlovic told journalists in Nis.

She stated that research should be conducted to accurately determine the amounts of oil shale the country possesses, after which exploitation should be organized observing all the aspects of environmental protection.

The minister pointed out that it still has not been determined whether this will be dealt with by a state-owned company with majority or minority shares.

Next week, the government will discuss a program for restructuring the state-owned natural gas provider Srbijagas, she said.

Not disclosing any details of the program, the minister once again stressed that it should serve in the interest of the consumers and citizens of Serbia, which requires better service and sustainable price.

While in Nis, Mihajlovic attended a meeting between signatories of the Covenant of Mayors by which local self-government are obliged to implement energy Action Plans and reduce emissions by 20 percent by 2020.


Ima investitora za eksploataciju škriljaca kod Aleksinca
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da postoje zaintersovani investitori za eksploataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca, ali da država mora da odluči šta želi u toj oblasti i na koji način će to eksplaotisati.

"Vlada, Ministarstvo energetike i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja mora da odluče šta želimo u toj oblasti", rekla je Mihajlovićeva, upitana o tome da li se planira eksploatacija uljnih škriljaca u okolini Aleksinca.

Prema njenim rečima, još ne postoje precizna istraživanja o količinama kojim zemlja raspolaže, već postoje samo procene.
"Prvi korak je istraživanje i precizan podatak kolikim se količinama raspolaže, a drugi korak je na koji način će biti organizovana eksploatacija. Hoće li to biti državna kompanija, sa većinskim ili manjinskim učešćem", navela je ministarka i napomenula da se o tom drugom koraku još nije razgovaralo.

Eksploatacija, prema njenoj oceni, mora da bude sagledana sa aspekta zaštite životne sredine, jer sa sobom nosi i negativan uticaj za životnu sredinu.
"Postoje nove tehnologije, treba da vidimo možemo li ih koristiti, ja sam samo za to, a tek onda ići u eksplaotaciju", kazala je Mihajlovićeva.

Upitana o restruktuiranju "Srbijagasa", Mihajlovićeva je ponovila da će taj program biti predstavljen naredne sedmice u Vladi Srbije. Ne otkrivajucvhi pojedinosti programa, Mihajlovićeva je još jednom naglasila da on mora biti u intersu potrošača i građana Srbije što podrazumeva bolju uslugu i održivu cenu.

Uskoro izmene izgleda računa za struju bez kamate na kamatu

Mihajlović je rekla da će računi za struju za neki mesec drugačije izgledati i da iz duga za struju treba "ukloniti deo koji se tiče kamate na kamatu".

"Račun za struju danas ne izgleda dobro i građani ne znaju koliko su kilovata potrošili, niti koliko ih istinski košta kilovat-čas električne energije", rekla je Mihajlović novinarima, posle učešća na skupu potpisnika Povelje gradonačelnika za sprovođenje energetskih akcionih planova u tom gradu.

Komentarišući reprogram dugova za struju privrede i domaćinstava, Mihajlović je rekla da se odluka Ustavnog suda iz prethodne godine mora poštovati i da kamata na kamatu nije moguća.
"Često se dešava da i kad otpišete kamatu za 2012. godinu, osnovni dug je toliko veliki a ispostavlja se da je to kamata na kamatu", kazala je ona i ponovila da se taj deo mora ukloniti.

Ono što još možda može da se uradi, to je da se poveća broj rata, navela je Mihajlović i podsetila da je na inicijativu Ministarstva energetike Upravni odbor EPS-a doneo odluku da produži rok otpisa kamate.
"Postoji tačan listing o tome šta je vaš osnovni dug i šta su kamate", napomenula je ministarka i dodala da su u EPS-u imali jako dobar softver za takve podatke.

Mihajlović je apelovala na privredu i građane da prihvate reprogram duga "ma kolika im bila rata", izražavajući bojazan da bi u suprotnom za mesec ili dva moglo da se govori o broju onih koji su isključeni sa elektro-mreže.

Ona je rekla da sistem socijalnih karata funkcioniše i da korisnici socijalne pomoći već ostvaruju popuste u pogledu gasa i električne energije.
"Ostali koji misle da mogu biti korisnici obraćaju se lokalnim socijalnim ustanovama koje procenjuju da li su ispunjeni uslovi da dobiju pomoć i to prosleđuju lokalnoj elektrodistribuciji", navela je MIhajlović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta