Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sve izvesnije partnerstvo "Yutong"-a i novosadskog "Neobus"-a
"Neobus", fabrika autobusa iz Novog Sada, koja je pre nekoliko meseci otišla u stečaj, mogla bi ponovo da počne da radi. U Novi Sad je, kako ističe Zoran Kijac, predsednik UO "Neobusa", doputovala delegacija privrednika iz Kine, predstavnika fabrike "Yutong", najvećeg svetskog proizvođača autobusa, kako bi se dogovorili o mogućnosti za početak saradnje sa novosadskom fabrikom.

- O tome koliko je priča o saradnji ozbiljna najbolje govori i to što će delegaciju primiti gradonačelnik Novog Sada - kaže Kijac.

- Sama fabrika, koju gosti predstavljaju, odnedavno je, sa proizvodnjom od 52.000 autobusa godišnje, preuzela primat od "Mercedesa" koji proizvodi 49.000 autobusa godišnje.

Sa budućim partnerima, dodaje Kijac, trenutno se definiše nivo kooperacije, pošto bi partnerima iz Kine bilo interesantno da kroz "Neobus" "uđu" na tržište bivše Jugoslavije, ali i cele jugoistočne Evrope.

- Na tržištu Srbije, godišnje se proda oko 600 autobusa proizvođača iz Ukrajine, Belorusije i Rusije, koji su nešto jeftiniji od onih koje je "Neobus" do sada proizvodio - objašnjava Kijac.

- Planiramo da sa partnerima iz Kine napravimo prototip autobusa, koji će imati povoljnu cenu, ali će zadovoljavati sve uslove neophodne za ulazak na tržište EU. To nama u "Neobusu" ne bi trebalo da bude problem, jer smo već savladali sve zahteve proizvodnje za EU, i imamo neophodne mašine.


Arapi ulažu u JRB i luku Pančevo
Srbija i kompanija "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su danas memorandum o dokapitalziaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i sporazum o prodaji zemljišta i izgradnji nove luke u Pančevu.

Te dokumente potpisali su ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić, generalni direktor "Al Dahre" sulatan Hamad Saed Al Šansi i zamenik gradonačelika Pančeva Šasa Pavlov.

- Memorandum o dokapitalizaciji JRB predviđa ulaganje od 20 do 40 mil EUR, čime bi "Al Dahra" dobila 30 do 49% akcija tog preduzeća, koje sada u vlasništvu države - rekao je Dinkić.

On je dodao da su investicije namenjene kompletnoj obnovi flote i kupovini novih brodova JRB-a.

Ugovoreno je da "Al Dahra", kako je objasnio Dinkić, kupi 43 hektara zemljišta koje je u vlasništvu grada Pančeva, u neposrednoj blizini "Luke Pančevo" i Azotare, po ceni od 10.000 EUR po hektaru, kako bi ta luka bila najveća u Srbiji.

U izgradnju luke u Pančevu, po prvim procenama, "Al Dahra" će uložiti 5 mil EUR.


Arabs to invest in JRB and Port of Pancevo
Serbia and the Al Dahra company from the United Arab Emirates today signed a Memorandum of Understanding for the recapitalization of Yugoslav River Shipping (JRB) and an agreement on the sale of land and the construction of Port of Pancevo.

These documents were signed by Serbian Finance and Economy Minister Mladjan Dinkic, Al Dahra CEO Hamad Saeed Sultan Al Shamsi and Pancevo Deputy Mayor Sasa Pavlov.

- The MoU for the recapitalization of JRB provides for an investment of between 20 and 40 million euros, which would secure Al Dahra a 30-49 percent stake in that state-owned company - said Dinkic.

He added that that money would be spent on complete fleet rehabilitation and the procurement of new ships for JRB.

As Dinkic explained, Al Dahra will buy 43 hectares of land in the vicinity of the Port of Pancevo site and Azotara fertilizer plant from the City of Pancevo at a price of EUR 10,000 per hectare, which will make that port the largest in Serbia.

According to first estimates, Al Dahra will invest EUR 5 million in the construction of the Port of Pancevo.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta