Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Albanija:Delez prodao Deltin biznis
Trgovinski lanac "Delez” prodao je svoje objekte u Albaniji a nekadašnji biznis sada je u sastavu grčkog Marinopulosa, piše Politika.

"Poslovanje u Albaniji je prodato u februaru 2013. godine. Iznos još nije javno dostupna informacija", rekli su u centrali "Deleza” u Belgiji.

Međutim, mnogo važnije od toga što je Delez prodao lanac koji je pre dve godine kupio zajedno sa "Maksijem”, "Tempom” i svim ostalim maloprodajama u nekoliko zemalja regiona jeste pitanje – šta će se dešavati sa mrežom "Deleza” u Srbiji?

Što se tiče Srbije, prodaja odeljka u Albaniji, ne bi trebalo da utiče na poslovanje grupe, navodi list. Na kraju 2012. godine "Delez grupa” imala je 363 prodavnice u Srbiji i 10.860 zaposlenih.

Osim toga, bilo je informacija i da lanac u Crnoj Gori ne posluje zadovoljavajuće, pa je i njegov opstanak pod kapom beogradske centrale bio pod znakom pitanja. Međutim, kako su rekli u centrali "Deleza”, čitava jugoistočna Evropa, uključujući i Crnu Goru, za njih je veoma obećavajuća.

"Maloprodajni kanali ovde nude jake mogućnosti za rast, a mi i dalje imamo prostora za unapređenje, na primer, u pogledu prisustva privatne robne marke. Samo u ovoj godini u Grčkoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, zajedno sa Indonezijom, imamo u planu da otvorimo 150 prodavnica", navode u "Delezu”.

Što se tiče daljeg razvoja u Srbiji, za ovu godinu se ne precizira koliko će biti otvoreno novih objekata.

Jedan od najvećih projekata „Deleza” u Srbiji ove godine biće izgradnja velikog distributivnog centra. Kamen-temeljac biće položen 25. aprila u Staroj Pazovi, u blizini Beograda.

Belgijska "Delez grupa” kupila je pre dve godine od „Delte” lanac „Delta maksi” za 932,5 miliona evra. Kako je ovaj trgovac već poslovao u Grčkoj i Rumuniji, kupovinom „Maksija”, preuzimanjem radnji u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj stvoreno je tržište sa oko 50 miliona ljudi.


RWE ne planira izgradnju TE "Nikola Tesla B3"
Centar za ekologiju i održivi razvoj Cekor objavio je danas da, prema njihovim saznanjima, nemačka kompanija RWE ne planira izgradnju termoelektrane "Nikola Tesla B3".

Zamenik predsednika borda RWE Rolf Martin Šmic na godišnjem skupu RWE u Esenu nedavno je odgovorio na pitanje o gradnji ove termoelektrane da takav projekat nije u planu kompanije, i da ne postoje nikakve studije koje se tim projektom bave, navodi se u saopštenju Cekor-a.

Koordinator za enegretiku i monitoring finansija ovog centra Zvezdan Kalmar postavio je ovo pitanje jer je Vlada Srbije jesenas objavila da RWE planira da gradi lignitsko postrojenje u Srbiji "Nikola Tesla B3".

Na sastanku je bilo govora o klimatskim promenama i stavljeno je do znanja da je neprihvatljivo nastavljanje teških štetnih posledica koje kopanje lignita ima na stanovništvo, životno okruženje i vodotokove.

Veliki broj akcionara, uključujući i velike institucionalne investitore je upozorilo da RWE ne sme da odstupi od svog programa uvođenja obnovljivih izvora energije, i da treba da prestane da ulaže u kopanje i upotrebu uglja i lignita za proizvodnju električne energije.

Cekor se pridružio tim upozorenjima, i izrazio nadu da će se Srbija pre svega okrenuti energetskoj efikasnosti, novim obnovljivim izvorima energije te na posletku održivim hidro energetskim projektima.


Delhaize sells Delta's business in Albania
Delhaize retail chain has sold its facilities in Albania. Former Delta's business in this country, which was part of the Delta Maxi Group, is now part of Greece's Marinopoulos. The Delhaize headquarters in Belgium confirmed to Politika that they had sold Delta's former chain Euromax, but they did not specify either the selling price or the name of the new owner.

- Operations in Albania were sold in February 2013. The selling price is still not made public information - we were told.

However, what's more important than the fact that Delhaize sold the chain he bought two years ago together with Maxi, Tempo and all other retail stores in several countries of the region (Serbia, Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Bulgaria, Albania) is - what will happen with the Delhaize network in Serbia.

As soon as the Delhaize Group bought Delta Maxi, they divided the entire network. Serbia, Montenegro and Bosnia-Herzegovina operations were put under the control of the central office in Belgrade, while Albania and Bulgaria operations were separated. At the end of 2012 the Delhaize Group had 41 facilities in Bosnia-Herzegovina, 43 in Bulgaria, 363 in Serbia, 24 in Montenegro, 268 in Greece and 193 in Romania.

As far as Serbia is concerned, the sale of Albania operations should not affect the operations of the Delhaize Group, which had a total of 363 stores and 10,860 employees in Serbia at the end of 2012.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta