Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turski "Teknotes" gradi termoelektranu u Despotovcu - Do 2016. biće uloženo 700 mil USD
Turska kompanija "Teknotes" i opština Despotovac potpisali su u četvrtak (18. aprila 2013. godine) ugovor o izgradnji termoelektrane na području ove opštine, navedeno je na zvaničnom opštinskom sajtu.

Sporazum o zajedničkom dugoročnom poslovno-investicionom partnerstvu sa direktorom kompanije "Teknotes" iz Turske, Oralom Bajtokom, potpisao je predsednik opštine Dejan Nenadović.

Kako je rekao Nenadović, turska kompanija bi u periodu od dve i po godine izgradila termoelektranu, koja će biti instalisane snage oko 320 megavata, na mestu bivšeg rudnika "Resava" u Plažanu.

- Naša ideja je bila da na neki način pokrenemo opštinu Despotovac i da dovedemo investitore. Posle samo tri meseca ova ideja je i realizovana. Nije prošlo ni sto dana od kada smo na vlasti, a već potpisujemo ugovor za koji će biti potrebno investirati preko 700 mil USD. Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju u količini od 2 miliona kilovat časova što će ovoj kompaniji doneti prihod od 100 mil EUR godišnje. Po ugovoru koji potpisujemo, od ukupnog prihoda od proizvodnje električne energije iz navedene termoelektrane 3% na godišnjem nivou dobijaće opština Despotovac.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktor JP PEU "Resavica" Vladan Milošević sa svojim saradnicima, predstavnici Vlade RS kao i prijatelj opštine Despotovac, Dobrivoje Budimirović Bidža.

- Veoma je bitna stvar da će u ovom projektu strateški partner biti JP PEU, time što će ugalj iz novog rudnika, koji ćemo nadam se otvoriti zajedno sa našim partnerom isporučivati baš termoelektrani. Pored otvaranja novog rudnika imaćemo plasman tog uglja u termoelektranu, što je i naš cilj, kao i bližu saradnju i povezivanje sa elektroprivredom Srbije što ovaj ugovor i podrazumeva. Nadam se da ćemo zacrtane ciljeve sa ovim ugovorom i realizovati u narednom periodu. Za našu opštinu veoma je bitno ovo partnerstvo jer bi omogućilo zapošljavanje bar 600 ljudi na teritoriji naše opštine. Takođe, veoma je važna stvar što će JP PEU otvaranjem novog kopa omogućiti veću profitabilnost nego do sada i time ispuni sve one ekonomske zahteve koje je Vlada RS stavila pred podzemnom eksploatacijom - rekao je Vladan Milošević.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta