Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS usvojio odluku o dividendama
Odbor direktora NIS-a usvojio je predlog o raspodeli dobiti za prošlu godinu, isplati dividenti i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti.

Predlog odluke predviđa isplatu dividende u visini od 25 odsto dobiti ostvarene u 2012. godini, što je 10 procenata više od minimuma koji je predviđen ugovorom o kupoprodaji akcija NIS-a i politikom dividendi kompanije, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, pravo na isplatu dividende imaće svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija odvrednosti na dan sastavljanja spiska akcionara koji imaju pravo na učešće u petoj redovnoj sednici Skupštine akcionara.

O usvajanju odluke Skupštine akcionara i danu isplate dividendi akcionari će blagovremeno biti obavešteni. Skupština akcionara NIS-a biće održana do kraja juna.

Predsednik Odbora direktora NIS-a Vadim Jakovljev izjavio je da je kompanija, kako se navodi u saopštenju, uspela da pronađe uravnoteženo rešenje.

"Obezbeđujući svim akcionarima kompanije stabilan prihod, što je danas krajnje važno u periodu nestabilne ekonomske situacije, mi nastavljamo realizaciju usvojenog investicionog programa koji će sigurno doprineti daljem povećanju vrednosti kompanije", rekao je Vadim.

On je kazao da to znači i povećanju vrednosti akcija kako za većinske, tako i za manjinske akcionare.

Odbor direktora usvojio je i izveštaj NIS-a za 2012. godinu.


"Panasonic" kupio objekat "Reuma" u Svilajncu
Japanska kompanija "Panasonic", koja je krajem 2010. godine osnovala preduzeće za proizvodnju energetskih, efikasnih elektronskih komponenti za rasvetna tela u Srbiji (Panasonic Electric Works Vossloh-Schwabe Serbia d.oo - PEWVS) sa sedištem u Svilajncu, kupila je u utorak (02. april 2013. godine) objekat nemačke Fabrike "Reum GmbH", iz pokrajine Baden Vitenberg, u ovom gradu.

Ugovor o prodaji, u Skupštini opštine, potpisali su predsednik PEWVS Dirk Pophauken, direktor "Panasonic" za Evropu Hirogahu Iriguši i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

"Panasonic" je objekat "Reuma" kupio otkupom dugova od banke koja je garantovala ovoj nemačkoj kompaniji, a visina duga nije spominjana.

- Ovo je novi korak u poslovanju "Panasonic"-a u Srbiji - ocenio je kratko Paphauken i naveo da su pregovori dugo trajali.

Milanović je ocenio da je reč o velikom projektu, na samo za Svilajnac i Srbiju već i za region, i ne samo za otvaranje novih radnih mesta. Prema njegovim rečima, ovo je znak za druge starne investitore da u Svilajncu i Srbiji postoji povoljna klima za ulaganja i poslovanje.

Reč je o objektu površine 9.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni "Veliko Polje", koji je "Reum" počeo da gradi u oktobru 2008. godine za proizvodnju delova za klima uređaje u automobilima, da bi nakon godinu dana rada i ulaganja 2,5 mil EUR, odustao zbog ekonomske krize i stečaja.

U iznajmljenom delu ove fabrike od 2.500 kvadrata "Panasonic" je počeo proizvodnju u januaru 2011. godine zaposlivši 65 radnika.

"Panasonic" i njena Fabrika iz Lidenšajda (Nemačka) su tada saopštili da je PEWVS prvi projekat ove kompanije u Srbiji, a ima za cilj "povećanje proizvodnih kapaciteta elektronskih prigušnica u LD modulima" za tržište Evrope.

Zemljište i infrastruktura za ovu i ostale fabrike u "Velikom polju" opština Svilajnac je ustupila besplatno, sa jednim uslovom da u njima rade ljudi sa područja ove opštine.


Panasonic buys Reum's facility in Svilajnac
Japan's Panasonic, which established a company for producing energy-efficient electronic components for lighting systems (Panasonic Electric Works Vossloh-Schwabe Serbia d.oo - PEWVS) in Svilajnac, Serbia in late 2010, bought a Svilajnac-based facility of German factory Reum GmbH from the Baden-Wurttemberg province on Tuesday (2 April 2013).

A sales agreement was signed in the Town Hall of Svilajnac by PEWVS CEO Dirk Pophauken, Panasonic Europe Director Hirogahu Irigushi, and Svilajnac Mayor Predrag Milanovic.

Panasonic purchased the facility from Reum by acquiring debt claims from the bank that issued a bank guarantee to that German company. However, the amount of debt was not mentioned.

- This is a new step in Panasonic's operations in Serbia - Paphauken said briefly and added that negotiations had taken a long time.

Milanovic assessed it was a large project not only for Svilajnac and Serbia, but also for the region. According to him, this is a sign for other foreign investors that the business climate in Svilajnac and Serbia is favorable for making investments and doing business.

The facility that Panasonic bought spans 9,000 square meters and is situated in Veliko Polje Industrial Zone. Reum started building that facility in October 2008 to use it to produce parts for air conditioning systems for cars, but it gave up the project a year later, after investing EUR 2.5 million, due to the economic crisis and bankruptcy.

In a rented 2,500 sqm space within this factory, Panasonic began production in January 2011, after hiring 65 workers.

Panasonic and its factory in Ludenscheid (Germany) then announced that PEWVS was the first project of that company in Serbia, adding that it was aimed at "boosting the capacity for producing electronic dampers in LD modules" for the market of Europe.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta