Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rusi pravite paštete u "Čoki" - Investicioni fond ulaže 14 mil EUR u Industriju mesa
Nekadašnji gigant mesne industrije i glavni oslonac razvoja opštine Čoka, Industrija mesa "Čoka", u čijim pogonima trenutno nema proizvodnje, posle likvidacije i nekoliko neuspešnih pokušaja pokretanja proizvodnje, po svemu sudeći dobija novog vlasnika. Direktor firme "Golija implex plus segond" iz Vrbasa Branko Milošević, koja je vlasnik većeg dela fabrike i preostali deo likvidirane IM "Čoka" koristi u zakup, saopštio je da su u Čoki 30. marta boravili predstavnici jednog investicionog fonda iz Rusije s namerom da preuzmu fabriku i pokrenu proizvodnju, kao i da je potpisan ugovor kojim Rusi postaju vlasnici većinskog dela fabrike.

Ime investicionog fonda iz Rusije s kojim je ugovor potpisan po dogovoru s partnerima Milošević još nije u mogućnosti da saopšti dok se on ne ratifikuje i dostavi bankarska garancija da bi bio validan i započela njegova primena. Milošević najavljuje da je potpisanim ugovorom predviđeno da Rusi kao većinski vlasnici preuzmu obavezu neisplaćenih zarada i za početak zaposle 150 radnika, te da će fabrika započeti da radi 15. maja ove godine.

Ugovorom je predviđeno da Rusi, kao većinski vlasnici, u fabriku ulože 14 mil EUR koji bi se koristili za otkup dugovanja, investiranje u opremu i mehanizaciju i za obrtna sredstva. U početku bi se proizvodile samo paštete u konzervama težine 200 grama koje bi se sve plasirale na rusko tržište. Milošević kaže da predstavnici konzorcijuma traže da se fabrici vrati stari naziv Industrija mesa "Čoka" i da svi proizvodi budu sa nekadašnjim brendom "Čoka".

Milošević uverava da je u pitanju pouzdan partner koji dolasakom u Čoku želi da pokrene proizvodnju u Industriji mesa u čijem krugu bi izgradili postrojenje za proizvodnju bioelektrične energije korišćenjem konfiskata, čija snaga bi bila dva megavata. Obuhvaćeno bi bilo i organizovanje proizvodnje s 2.000 kooperanata radi obezbeđenja sirovina za proizvodnju, a za njihove potrebe planira se izgradnja silosa i fabrike stočne hrane.

Prvi kontakti s predstavnicima investicionog fonda iz Rusije uspostavljeni su početkom marta ove godine, potom je stiglo pismo o namerama, a u subotu, kada je potpisan ugovor, nove gazde su obišle fabriku i uverile se u to da su pogoni i oprema spremni za početak proizvodnje konzervi i mesnih prerađevina, da je hladnjača kapaciteta 5.000 tona u funkciji, kao i farme u obližnjem Jazovu i nekoliko velikih prodajnih objekata koje su u vlasništvu fabrike.


NIS adopts draft decision on 2012 profit distribution - Payment of dividends in June
The Petroleum Industry of Serbia (NIS) adopted the General Meeting's draft decision on 2012 profit distribution, payment of dividends and the determination of the total amount of retained earnings at a session of its Executive Board on Tuesday (2 April 2013).

According to that draft decision, NIS will pay out dividends amounting to 25 percent of the profit generated in 2012, which is 10 percent above the minimum prescribed by the NIS shares sales agreement and the company's dividend policy.

Shareholders will be timely notified of the adoption of the General Meeting's decision and the dividend payment date, the company said in a release. The next General Meeting of NIS shareholders will be held by the end of June 2013.

Aside from the draft decision on profit distribution, the Executive Board also adopted the company's annual report for 2012.

According to Blic daily, dividends will also be paid in June to the citizens who possess free shares in NIS. People at NIS specify that these shareholders will receive a net amount, that is, a gross dividend minus a tax to be calculated and paid by NIS, which is charged to citizens at 15 percent.


Investors coming to Kikinda - Dutch company interested in building biomass power plant
Several prospective foreign and domestic investors have expressed interest in investing in the energy sector as well as in the construction of a sports and recreation complex in the vicinity of Jezero sports center, Kikinda Mayor Savo Dobranic confirmed.

A company from the Netherlands would like to build a biomass cogeneration plant to generate both heat and electricity:

- They have even made some concrete offers. We have also talked with the NIS company and Hungary's Eurofire about putting geothermal springs to use, while another company from Hungary has shown interest in the sports and recreation tourism - said Dobranic.


Dinkić dogovorio ruski zajam od 500 mil USD
Rusija nam je ponudila 500 mil USD zajma za podršku budžetu. Ovaj kredit, na deset godina i uz dve godine počeka, imaće fiksnu kamatu od 3,5%. Vlada će se odmah izjasniti o ruskoj ponudi, a već 9. aprila ćemo u Moskvi potpisati sporazum o ovom zajmu, kaže za "Blic" ministar finansija Mlađan Dinkić.

Ponudu ruskog Ministarstva finansija o kojoj je, pre desetak dana, Dinkić i razgovarao, doneo je ruski ambasador Čepurin.

- Predlog ruske strane u potpunosti je u skladu sa dogovorom koji sam nedavno postigao sa ruskim kolegom Sipuaonovom. Ideja je bila da se putem ovog zajma zadužimo, ali samo ukoliko je on pod uslovima koji su povoljniji od onih koje imamo kroz emisije evroobveznica. Pre nepuna dva meseca smo se izdavanjem evroobveznica zadužili uz kamatu od 4,87%. Ovaj zajam povoljniji je čak i od onog investicionog koji smo nedavno definisali sa Ruskom Federacijom, a koji će koristiti "Železnice Srbije". On je, posle skoro dve godine ugovaranja, uzet uz kamatu od 4,1%.

Ministar Dinkić kaže i da će nam sredstva biti uskoro dostupna.

- U ovom slučaju, sporazum je napravljen bez dugih pregovaranja stručnih službi. Već na prvoj sednici Vlade ću predložiti da ponudu ruskih partnera prihvatimo, a očekujemo i da sporazum potpišemo već 9. aprila u Moskvi. Tada ću, zajedno sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, biti u dvodnevnoj poseti Rusiji, a planiran je i naš susret sa premijerom RF Dmitrijem Medvedovom.

Poseta Moskvi biće, dodaje ministar Dinkić, prilika i za razgovore o mogućnosti da se i automobili nađu na listi proizvoda za koje bi važio bezcarinski promet između dve zemlje.

- Postoje šanse da se sporazum oko ovog pitanja i napravi. U Rusiji se gradi jedna fabrika "Fijata", ali sa sasvim drugačijim programom. Oni će raditi "Krajslerove" džipove. Očekujemo da razgovaramo o mogućem utvrđivanju kvote za bescarinski promet - otkriva Dinkić.

Ne postoji plan, dodaje Dinkić, da se Srbija u skorije vreme zadužuje kroz novu emisiju evroobveznica. Ideja je da se do kraja aprila vrati polovina duga Londonskom klubu, dok će se ostatak duga ovoj instituciji izmiriti u drugoj polovini godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta