Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Švajcarska UBS banka zainteresovana da ulaže u Srbiju
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu s delegacijom klijenata UBS banke iz Švajcarske i ambasadorom Švajcarske u Beogradu Žanom Danijelom Ruhom o mogućnostima ulaganja u Srbiji, saopštila je pres služba Skupštine.

Stefanović je ukazao da postoje dobri uslovi za ulaganja u Srbiji u oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija i energetike.

Prednosti Srbije su, po oceni Stefanovića, povoljan poreski sistem, kvalifikovana radna snaga i finansijski podsticaj za strana ulaganja.

- Srbija, kao političko, ekonomsko i ekspertsko središte regiona, ima izvanredne potencijale za održivi razvoj, ekonomski prosperitet i sve vidove poslovnih inovacija - rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dodao je da su borba protiv korupcije i kriminala kao i vladavine prava ključni element napretka Srbije ka Evropskoj uniji, što otvara vrata potencijalnim investitorima da se osećaju sigurno i bezbedno na ovom tržištu.

U razgovoru s 28 klijenata UBS banke Stefanović je ukazao i na sporazum o slobodnoj trgovini Srbije sa EU, Rusijom i drugim zemljama ali i na velike mogućnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije i saobraćajnu infrastrukturu.


EPS potpisao sa švedskom kompanijom "Sandvik" ugovor vredan 14,38 mil EUR
"Elektroprivreda Srbije" (EPS) i Rudarski basen "Kolubara" potpisali su 10. maja sa švedskom kompanijom "Sandvik", ugovor vredan 14,38 mil EUR, u okviru projekta "Unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara".

Ugovor, treći u okviru tog projekta, predviđa nabavku odlagača za sistem bager-transporter-odlagač na površinskom kopu "Polje C" basena Kolubara.

Ukupna vrednost projekta unapređenja zaštite životne sredine u kolubarskom basenu iznosi 181 mil EUR.

Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a podsetio je da je finansiranje obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrednog 80 mil EUR, kao i kredita od 65 mil EUR od Nemačke razvojne banke (KfW). Devet mil EUR je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 mil EUR obezbeđuje EPS.

Projektom je obuhvaćeno uvođenje sistema za upravljanje kvalitetom uglja i homogenizaciju u zapadnom delu RB "Kolubara", modernizcija opreme nabavkom novog bager-transporter-odlagač (BTO) sistema i sistema za snabdevanje energijom za površinski kop "Polje C" i nabavkom odlagača za međuslojnu jalovinu za PK "Tamnava-Zapadno polje".

Direktor "Kolubare" Milorad Grečić rekao je da će biti biti unapređena proizvodnja u tom basenu, energetska efikasnost termoelektrana (TE "Nikola Tesla" i TE "Morava"), stabilnost celog EPS-a i zaštita životne sredine.

Zbirne godišnje uštede procenjene su na 26 mil EUR, dok je predviđena i ušteda od milion tona uglja godišnje.

Emisije SO2, SO2, NO2 u elektranama koje koriste ugalj iz RB "Kolubare" smanjiće se za oko 3% godišnje u odnosu na sadašnje, kao i količine pepela i šljake za 885.000 tona po godini.

Predviđeno je da realizacija traje tri i po godine. Da je ovaj projekat priznat u svetu ukazuje podatak da je "Unapređenje zaštite životne sredine u RB "Kolubara" kandidat Srbije u okviru međunarodne inicijative RIO + 20.

Do sada su potpisani ugovori sa kompanijama "Krupp" i Kopex" za nabavku bagera i transportera sa trakama, ukupno vredni 60 mil EUR.


Fiat 500L exports to USA kick off
The first batch of 3,100 Fiat 500Ls from Europe's most modern factory in Kragujevac will be shipped today on a Grimaldi ship to the US port of Baltimore.

- We are completely ready for such delicate jobs as the export of vehicles to the USA. According to the plan, a ship loaded with Fiat 500Ls will set sail from the port of Bar to the port of Baltimore once a month - Deda Djelovic, director of the Luka Bar (Port of Bar)Department for Development and Technical and Operational Affairs, told Novosti.

According to him, about 1,500 vehicles are exported to Europe via the port of Bar every week with an average of two ships setting sail. Also, every week about ten trains loaded with FAS vehicles arrive from Kragujevac to the port of Bar. This is in line with the previously agreed dynamics of Fiat 500L exports via this corridor. According to the plan, the car factory in Kragujevac will this year export about 99 percent of the vehicles produced, so it is not a surprise that the European Commission believes that Serbia has exited recession thanks to Fiat 500L and that the vehicle made in Sumadija is the engine of our economy.

- The plan is to produce between 110,000 and 180,000 vehicles, but the exact number will depend on market demands - FAS CEO Antonio Cesare Ferrara said recently at Mount Kopaonik.

Due to an increased demand for 500L and the recently introduced third shift, Fiat automobili Srbija (FAS) has hired more than 500 workers in two months.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta