Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skupština NIS-a o povećanju dividendi sa 15 na 25%
Odbor direktora kompanije NIS a.d Novi Sad doneo je danas odluku da se 18. juna sazove redovna sednica Skupštine akcionara NIS-a, na kome će se, između ostalog, razmatrati predlog da se za isplatu dividendi izdvoji 25 % dobiti ostvarene u 2012. godini, umesto 15% koliko predviđa dividendna politika te kompanije.

Odbor direktora je prethodno preporučio redovnoj Skupštini akcionara kompanije da se poveća procenat isplate dividendi, a u okviru te tačke na narednoj sednici Skupštine akcionara raspravljaće se i o raspodeli dobiti kompanije za 2012, isplata dividendi i utvrđivanje ukupnog iznosa neraspoređene dobiti kompanije.

U dnevni red redovne sednice Skupština akcionara, na predlog članova Odbora direktora NIS, uvršteno je i usvajanje Finansijskih izveštaja NIS za 2012. godinu, konsolidovanih Finansijskih izveštaja za 2012. godinu, te izveštaja o izvršenoj reviziji Finansijskih izveštaja i konsolidovanih Finansijskih izveštaja NIS za 2012. godinu.

Skupština će raspravljati i o izboru i iznosu naknade revizora finansijskih i konsolidovanih finansijskih izveštaja NIS za 2013. godinu.

Odbor direktora NIS doneo je odluku da preporuči redovnoj Skupštine akcionara da se za revizora izveštaja za 2013. godinu imenuje kompanija "PricewaterhouseCoopers".
U skladu sa ranije dobijenim predlozima od strane akcionara, Odbor direktora usvojio je listu kandidata za pozicije članova Odbora direktora, ispred kompanije "Gazprom Neft" i Republike Srbije, za koje će se glasati tokom redovne sednice Skupštine akcionara 18. juna, navedeno je u saopštenju NIS-a.


Bankrot PIK "Bečej" u rukama banaka - O planu reorganizacije 10. jula
Iako najveći poverioci banke nisu zainteresovani za strateško partnerstvo, Privredni sud u Novom Sadu odložio je za 10. jul novo ročište povodom Plana reorganizacije PIK-a "Bečej" u stečaju. Time je nekadašnjem gigantu vojvođanskog agrokompleksa, koji i u poslednje dve godine, otkako je u stečaju, posluje pozitivno, omogućeno da se dodatno konsoliduje i u saradnji s državom, konkretno resornim Ministarstvom poljoprivrede, iznađe dugoročno rešenje za izlazak iz stečaja. Država je, naime, zainteresovana da nađe strateškog partnera za PIK "Bečej", koji bi preuzeo dug kombinata i postao većinski vlasnik.

– Dobili smo dodatno dragoceno vreme da objasnimo bankarima, koji su najtvrđi u prihvatanju Plana reorganizacije, da bankrot kombinata nije rešenje ni za njih, ni za nas. Pokušaćemo da zajedno napravimo program njihovih potraživanja, pošto ostali komercijalni poverioci podržavaju ponuđeni Plan reorganizacije i sarađuju s kombinatom – zadovoljan je odlaganjem ročišta stečajni upravnik PIK-a "Bečej" u stečaju Pavel Severinji.

Mnogo je argumenata za prevazilaženje nagomilanih problema u PIK-u "Bečej", kojih je bilo i pre privatizacije 2007. godine, ali su se oni za četiri godine do uvođenja stečaja finansijski udvostručili i sada dugovi iznose oko 53 mil EUR.

– Pokazali smo u poslednje dve godine da domaćinskim poslovanjem možemo opstati i bez kredita. Biljnu proizvodnju realizujemo na oko 8.000 ha, uglavnom prvoklasne zemlje, od čega je 4.500 ha pod sistemom za navodnjavanje, a na oko 40% plodnih oranica proizvodimo semensku robu svih ratarskih kultura, čime smo najkompletniji kombinat za semensku proizvodnju. Paralelno s ratarstvom, na oko hiljadu hektara organizujemo povrtarsku proizvodnju i tako obezbeđujemo kvalitetnu sirovinu za jednu od najvećih i najnovijih fabrika za preradu povrća – naveo je Severinji.

– Za razliku od mnogih drugih kombinata, održali smo stočarstvo. Na godišnjem nivou odgajimo 100.000 svinja tovljenika, a nešto više od 1.500 muznih krava u godišnjem ciklusu obezbeđuje proizvodnju od 11 miliona litara mleka i po tome smo drugi u Srbiji.

Ne sme se nikako zabroaviti da PIK ima najveći sistem za navodnjavanje na jednom mestu, najkompletniji je kombinat za semensku proizvodnju što je od strateškog značaja za jednu zemlju, u njemu je koncentrisana ogromna proizvodnja svinjskog mesa i mleka što je sve važno za prehrambenu sigurnost svake zemlje.

Svemu valja dodati da PIK "Bečej" ima oko 1.500 radnika i, mada primaju minimalac, to se i te kako oseti i u opštinskom budžetu i u trgovinskoj razmeni širom grada. Kada "pikovci" prime plate, Bečej na nekoliko dana živne. Nađe li se odgovarajući strateški partner za PIK "Bečej", sve bi se, uz odgovorno poslovanje, brzo vratilo na svoje.


Produžen postupak prodaje Merkatora
Postupak prodaje Merkatora neće biti prekinut, pa bi uskoro ponovo na pregovore mogao da bude pozvan Agrokor, nezvanično saznaje slovenački list Delo.

Informacije o nastavku prodajnog postupka mogu se tumačiti i kao testiranje Agrokorove spremnosti da ponudi nešto veću cenu, s obzirom da je Todorićev koncern, prema nezvaničnim informacijama, za deonicu Merkatora ponudio 110 evra, što je upola manje od cene koju je bio spreman da plati pre godinu dana (221 evro), prenosi portal Seebiz pisanje Dela.

U međuvremenu, vrednost deonica Merkatora nastavlja da opada, pa su tako juče skliznule na 95 evra, najniži nivo još od avgusta 2002. godine.
Za samo dva dana "iscurelo" je gotovo 14 odsto tržišne kapitalizacije najvećeg slovenačko trgovinskog lanca.

Pored niske cene ponuđača, investitore brine i slabo poslovanje Merkatora. Slovenački trgovački lanac objavio je juče da je u prva tri meseca ove godine ostvario 658,4 miliona evra prihoda od prodaje, što je 2,6 odsto manje nego u prvom kvartalu prošle godine, te je zabeležio gubitak od 8,6 miliona evra.

Direktor Merkatora Toni Balažič rekao je da je zabeleženi gubitak u okviru plana i da očekuje da Merkatorov poslovni rezultat na kraju godine bude pozitivan.


Apple and Google to arrive to Serbia by the end of 2013
Serbian Prime Minister, Ivica Dacic, announced arrival of American Apple and Google to Serbia by the end of the year and pointed out that the investments would be especially important for the image improvement of Serbia.

After visiting Google and Apple in the Silicon Valley in California, Dacic said for RTS he was expecting these companies to open branch offices in Serbia and added that the arrival of these American giant companies to Serbia will improve the image of the country.

Yesterday in San Francisco Dacic participated at the investment conference where he invited American companies to invest in Serbia. He met the managerial structure of Hewlett Packard, PayPal and Oracle, which announced business development in Serbia.

This includes an option to sell in the future via PayPal, not only to buy. The Serbian Prime Minister said to the representatives of the American IT companies that Serbia is politically stable and open for business opportunities and that investors in Serbia would find precious talents like nowhere else in the world.

According to his words, Serbian Government is aiming at becoming technological and innovation center of Europe and Belgrade is putting a lot of effort to turn this vision into reality.

- Today, the Oracle President told me what they need – good people and good place for business – what more would you wish for except for Serbia- the Serbian Prime Minister concluded.


"Gucci" u Rumi - Kreće izgradnja pogona za proizvodnju kožne galanterije
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i izvršni direktor "Kering grupe" Žan-Fransoa Palu (Jean-Francois Palus) potpisali su danas u Rumi ugovor o podsticanju direktnih investicija te kompanije, koja će u tom gradu uložiti 6 mil EUR i zaposliti 120 radnika.

"Kering grupa" je u Rumi kupila kožaru, gde će obnoviti fabriku za proizvodnju kožne galanterije luksuznih brendova, a za svakog novozaposlenog Vlada Srbije je, kroz Program finansijske podrške, odredila subvencije od 8.000 EUR.

Dinkić je posle potpisivanja ugovora istakao da je za fabriku kože u Rumi pronađen najbolji mogući strateški partner, jer se radi o jednom od najvećih svetskih proizvođača obuće i modnih dodataka od kože.

- Kompanija koja proizvodi brendove, kao što su "Gucci", "Puma", "Saint Laurent" i drugi svetski poznati brendovi, od danas radi u Srbiji - rekao je Dinkić i dodao da je "Kering" u prošloj godini imao promet od 10 mlrd EUR.

Prema njegovim rečima, ono što je bilo dovođenje "Fiat"-a u "Zastavu", to je "Kering grupa" za fabriku kože u Rumi, jer se radi o jednoj od najjačih kompanija u industriji kože i obuće.

Palu je istakao da je ta kompanija odabrala Rumu za svoje ulaganje jer ima dobru reputaciju u industriji kože i da će ta tradicija biti nastavljena i u budućnosti.

On je rekao da će kompanija raditi na povećanju kapaciteata fabrike, modernizaciji mašina i uvođenju novih tehnologija.

Investitor Kering je svetski lider na polju odeće i modnih dodataka, koji je razvio grupu jakih luksuznih, sportskih i lajfstajl brendova: "Gucci", "Bottega Veneta", "Saint Laurent", "Alexander McQueen", "Balenciaga", "Brioni", "Christopher Kane", "Stella McCartney", "Sergio Rossi", "Boucheron", "Girard-Perregaux", "JeanRichard", "Qeelin", "Puma", "Volcom", "Cobra", "Electric" i "Tretorn".

"Kering grupa" je prisutna u više od 120 zemalja. U 2012. ostvarili su prihod od 9,7 mlrd EUR i imaju 33.000 zaposlenih.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta