Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Toza Marković" odlazi u stečaj - Dug dostigao 17 mil EUR
Nikad gora i neizvesnija situacija za kikindsku fabriku crepa i keramičkih pločica, do samo pre sedam godina neprikosnovenog najelitnijeg proizvođača u građevinskoj industriji Srbije. Firma grca u dugovima. Poverioce je u međuvremenu izdalo strpljenje. Odavno im se ne izmiruju obaveze, koje astronomski rastu, pa je usledio njihov zahtev za pokretanje stečajnog postupka u "Tozi".

Za privremenog stečajnog upravnika postavljen je Dragan Božić iz Zrenjanina. Poslovodstvo AD "Toza Marković", na čelu sa izvršnim direktorom Milijanom Nikić, uputilo je pre nekoliko dana Privrednom sudu u Zrenjaninu - predlog za pokretanje prethodnog stečajnog postupka sa planom reorganizacije. Da li će ovaj pravnički manevar za kupovinu vremena, radi prikladnijeg pozicioniranja u sopstvenom finansijskom ćorsokaku, uroditi plodom, znaće se veoma brzo.

Stečajni sudija zrenjaninskog Privrednog suda Milan Pajtašev, naime, za 7. jun zakazao je ročište, na kojem će se odlučivati o pomenutom predlogu. Gazde "Toze", na čelu sa Dejanom Babićem, iz Beograda, pozivajući se na Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, traže od poverilaca na duži rok prolongiranje pristiglih finansijskih obaveza, koje su dostigle 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 17 mil EUR, zbog čega je preduzeće već 75 dana u blokadi. U pitanju su, nezvanično saznaju "Novosti", kreditne obaveze, neizmireni računi za struju i gas...

Direktor Milijana Nikić odbija da bilo šta kaže na ovu temu, jer, kako veli, za to nije ovlašćena. Upućuje "Novosti" na poslovnu centralu firme ITH u Beogradu i generalnog direktora "Toze" Sašu Jašarevića, koji je, kako je rekla njegova sekretarica, na poslovnom putu. Vlasnici "Toze", inače, od momenta kad su, pre sedam godina, kupili decenijama najuspešnije kikindsko društveno preduzeće, odbijaju svaki kontakt sa medijima. Za novinare su postali potpuno nedostupni.

Radnici u strahu

U Proizvodnim pogonima "Toze Markovića", doznaju "Novosti", uobičajena, radna atmosfera. Na platnom spisku je ukupno 810 stalno zaposlenih. Mnogi od njih primljeni su na neodređeno vreme. Fizikalci ovde rade za mizeriju. Mesečno kućama nose u proseku oko 20.000 dinara. Ćutke i savesno izvršavaju radne obaveze. Diskretno nam se poveravaju da strahuju da ne odu na ulicu. Sa zebnjom da će se to i desiti iščekuju novi dan. Čelnici dva fabrička sindikata, povodom novonastale situacije, ne oglašavaju se.


Ispod Vojvodine leži more gasa
Ispod Vojvodine nalazi se Panonsko more gasa vrednog prema realnim procenama nekoliko milijardi dolara, ali je najveći problem do sada bio kako ga izvaditi.
Međutim, sva je prilika da će i ta muka uskoro biti rešena, piše Dnevnik.

Srbija je energetski zavisna zemlja, pogotovo kad je reč o prirodnom gasu, jer se oko 90 odsto potrebnih količina uvozi uz Rusije. Da li će nove tehnologije bušenja, kao i veće ulaganje u istraživanje i proizvodnju gasa doprineti većeoj proizvodnji, smanjenju uvoza ovog energenta, što bi značilo i smanjenje energetske zavisnosti, teško je reći, ali se može reći da se u Naftnoj idnustriji Srbije istražuje i povećava proizvodnja prirodnog gasa.

Naime, iz NIS je saopšteno da su primenom nove tehnologije bušenja otkrivena mala gasna ležišta u Banatu, što će doprineti povećanju proizvodnje gasa. Nova metoda bušenja bušotina malog prečnika, slim houl, prvi put se primenjuje na ovim prostorima u svrhu istraživanja nafte i gasa, a projekat je urađen u Naučno-tehničkom centru NIS-a.

Do sada su na području Vojvodine izbušene dve bušotine malog prečnika, u okolini Melenaca, kod Zrenjanina, koje su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta, a kod druge bušotine su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja se trenutno ispituju. Koristeći tehnologiju slim houl, NIS planira da do kraja 2016. godine otvori ukupno oko 25 bušotina.

Inače, prošle godine je u Srbiji, sa 95 bušotina koje su u eksploa taciji, proizvedeno oko 670 miliona kubnih metara prirodnog gasa. Procenjene rezerve gasa u Srbiji iznose oko 30 milijardi kubnih metra, a moguće je da su i veće, što tek treba otkriti. Iako je, naravno, teško precizno reći kolika je vrednost tih rezervi, može se izvesti pretpostvka. Naime, ukoliko je nabavna cena kubnog metra gasa koji se uvozi iz Rusije oko 0,4 dolara, ispod površine zemlje leži oko 12 milijardi dolara...


EU to give EUR 2.5 million for pollution reduction in Serbia
The European Union will provide EUR 2.5 million to finance the implementation of European legislation in the field of industrial pollution control, prevention of chemical accidents, and the improvement of environment management in Serbia, it was said May 24th at a conference dedicated to that project.

This project will last for two years with its main goal being to help the Ministry of Energy, Development and Environment Protection harmonize the national legislation with EU legal norms relating to the environment.

State Secretary of the Energy Ministry Vladan Zdravkovic has pointed out that Serbian regulations in that domain must be harmonized with those of the European Union, adding that the domestic economy "will not be left in the lurch."


"Grundfos" 29. maja otvara fabriku u Inđiji - Do kraja 2014. još 250 zaposlenih
Danska kompanija "Grundfos", jedan od vodećih svetskih proizvođača industrijskih pumpi, završila je izgradnju fabrike u Industrijskoj zoni Inđija u koju je do sada uloženo 50 mil EUR.

Fabrika koja se prostire na površini od 15 hektara i nalazi se u blizini auto puta E-75, svečano će biti otvorena u sredu, 29. maja.

Izgradnja fabrike veličine 25.000 m2 započela je u februaru 2012, a u decembru su završene administrativna zgrada i proizvodna hala i svi zaposleni su prešli u Inđiju iz iznajmljene hale u Novoj Pazovi.

Generalni direktor "Grundfos Srbija" Jim Toft Nilsen (Nielsen) rekao je da u novoj hali trenutno radi više od 100 zaposlenih, a u planu je da do kraja 2014. godine bude uposleno 350 ljudi.

- Do tada ćemo videti kako se stvari razvijaju, ali imamo planove i prostor da izgradimo još dve fabrike veličine poput ove koju smo završili rekao je Nilsen agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, razlog za investiranje u ovaj region povezan je sa globalnom strategijom "Grundfos Grupe".

- Prethodno smo već započeli veliku proizvodnju u Mađarskoj, u kojoj imamo više od 2.000 zaposlenih, i bilo je važno da nastavimo da rastemo u regionu, između ostalog i kako bismo se približili klijentima na istoku i jugu - kazao je Nilsen.


Stečajni upravnik traži dodatni rok za plan reorganizacije "Jugoremedije"
Rok za podnošenje plana reorganizacije zrenjaninske Fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju ističe danas, a na današnjem odboru poverilaca, stečajni upravnik i advokatska kancelarija "Papić" zatražili su da im se omogući saglasnost za dodatni rok od 60 dana.

- Sudija će odlučiti hoće li rok biti produžen ili ne. Koliko će im dati rok, ne znam, ali ukoliko donese takvu odluku imaćemo dva plana reorganizacije - rekao je agenciji Beta predsednik Skupštine poverilaca ove fabrike, Branislav Markuš.

Stečajni sudija Milan Pajtašev je na zahtev stečajnog upravnika krajem marta ove godine već omogućio dodatni rok od 60 dana, kako bi neko od poverilaca podneo plan reorganizacije "Jugoremedije".

Za podnošenje plana reorganizacije bili su zainteresovani i bivši radnici - poverioci, ali su pravo na to izgubili jer, po odluci stečajnog sudije, nemaju iza sebe poverioce sa najmanje 30% ukupnih potraživanja.

Stečajni postupak u "Jugoremediji" otvoren je rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu 27. decembra prošle godine, na zahtev Hypo Alpe Adria banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita i koja potražuje oko 1,6 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta