Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD nastavlja da investira, bez obzira na MMF
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastaviće da investira, bez obzira na to da li je Srbija formalno potpisala spoarazum sa Međunarodnim monetarnim fondom ili nije, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone, navodeći da je planirano da ove godine odvoje oko 300 mil EUR za projekte u Srbiji.

- Potencijalno poptisivanje novog aranžmana Srbije i MMF ne utiče na odluku EBRD vezano za odobravanje kredita. Mi ćemo nastaviti da investiramo, bez obzira na to da li je Srbija formalno potpisala sporazum sa MMF ili nije. Ipak, vlast u Srbiji godinama dobro sarađuje i ima koristi od sporazuma sa tom institucujom - rekao je Patrone za "Blic".

- Planirano da ove godine odvojimo oko 300 mil EUR za 15-20 projekata u Srbiji. Polovinu tog fonda planiramo da investiramo u infrastrukturu, a drugu polovinu u podršku finansijskim institucijama i korporativnom sektoru - rekao je direktor za Srbiju EBRD.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća su bila u fokusu na Godišnjoj skupštini EBRD u Istanbulu.

- Podržavamo mikro, mala i srednja preduzeća kroz bankarski sistem, a gde je prikladno i direktno. To bi bilo značajno i za Srbiju, gde već imamo specifične proizvode za direktno i indirektno finansiranje kreditiranjem i putem učešća u kapitalu - rekao je Patrone.


Ministarstvo finansija Srbije priprema zakon o "venture kapitalu"
Ministarstvo finansija i privrede Srbije započelo je pripremu zakona o "venture kapitalu", kako bi privredi omogućilo korišćenje fleksibilnijih izvora finasiranja, izjavila je danas pomoćnica ministra finasija i privrede Nina Samardžić.

Na konferenciji za novinare, ona je rekla da su "venture fondovi" izuzetna prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativnu ideju i izvanredan potencijal, da pronađu fleksibilniji izvor finasiranja od konvencionalnog, bankarskog.

Ti fondovi rizičnog kapitala postoje svuda u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, ali zakoni u Srbiji ih još ne poznaju, rekla je Samardžić i dodala da Ministarstvo finansija očekuje da će zakon o "venture kapitalu" biti pripremljen jesenas.

Samardžić je najavila da će početkom naredne sedmice biti objavljen pilot-program podrške Ministarstva finasije i privrede za podršku malim i srednjim preduzećima za kupovinu opreme, ukupne vrednosti 100 miliona dinara.

Taj program će, kako je rekla, sprovesti tri banke koje su ponudile najkonkurentnije uslove za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

- Očekujemo da ćemo brzo uspeti da plasiramo taj novac i da će program imati muliplikativni efekat - rekla je Samardžić na konferenciji za novinare Nacionalne agencije za regionalni razvoj, s kojom se taj program realizuje.

Kako je Samardžić precizirala, mala i srednja preduzeća bespovratno će dobiti do 25% vrednosti opreme koju nabavljaju. Sam privrednik obezbeđuje učešće od 5%, a banka dodeljuje kredit do pet godina, s fiksnom kamatnom stopom, minimalnim troškovima obrade i uz ručnu zalogu na opremu.


Grundfos to open factory in Indjija on May 29th
Denmark`s Grundfos, one of the world`s largest manufacturers of industrial pumps, has finished the construction of its factory in Indija Industrial Zone, in which it has so far invested EUR 50 million.

This factory is situated on an area of 15 hectares, in the vicinity of E-75 highway, and will be ceremoniously opened Wednesday, May 29th.

Construction of this 25,000 square meter factory commenced February 2012, while an administrative building and a production facility were completed in December, when all employees moved from a rented facility in Nova Pazova to Indjija.

Grundfos Serbia CEO Jim Toft Nielsen said that there were over 100 workers at the new production facility at the moment, adding that the plan was to hire another 250 people by the end of 2014.

- We also have plans and a space to build another two factories of a size of the one that has just been completed - Nielsen told Beta news agency.

According to him, the reason to invest in this region lies in the global strategy of the Grundfos Group.

- Previously, we had launched large-scale production in Hungary, where we have more than 2,000 employees, and it was very important for us to resume our growth in the region in order to approach clients in the east and the south - said Nielsen.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta