Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Erste banka kupuje Dajners?
Među mogućim kupcima Dajners Klaba Slovenija u slovenačim medijama se spominje Erste banka, koja preko firme Erste Kard Klab ima franšizu za Dajners u Hrvatskoj

"Dajners Klab Hrvatska načelno je zainteresovana za dobijanje prava za izdavanje kartica u Sloveniji. Međutim, s obzirom na ipak kratko vreme koje je proteklo od nastanka novih okolnosti u Sloveniji, te potrebne dublje analize, za donošenje konkretnih odluka još je prerano", kažu iz Erste banke a prenosi Poslovni dnevnik.

Banka Slovenije je pre desetak dana preduzetniku Tomažu Lovšeu i njegovoj kompaniji Findale, koja je 100-postotni vlasnik Dajner Klaba Slovenija, oduzela dozvolu za obavljanje platnog prometa, a slovenački mediji sad spekulišu da će ta kompanija uskoro biti prodata.

Dajners Klab Slovenija ima oko 80.000 korisnika.


Neto priliv stranih direktnih investicija 155,3 mil EUR u prvom kvartalu 2013.
Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju u prvom kvartalu ove godiine bio je 155,3 mil EUR, objavila je Narodna banka Srbije.

Najviše je investirano u oblasti finansijskih usluga - 29,5%, trgovine na veliko - 27,1%, proizvodnje pića - 14,6% i građevinarstva - 12,9%, navedeno je u majskom Izveštaju o inflaciji.

Priliv kapitala u zemlju ostvaren je pre svega po osnovu portfolio investicija, a u manjoj meri i po osnovu SDI. Povećano je i zaduživanje države po osnovu finansijskih kredita, kao i preduzeća po osnovu trgovinskih kredita. Banke, NBS i preduzeća su u toku prvog kvartala smanjili svoje kreditne obaveze prema inostranstvu.

Ukupan priliv ostvaren po osnovu portfolio investicija iznosio je 1,4 mlrd EUR. Od toga, najveći deo - 1,1 mlrd EUR - odnosi se na priliv od emisije sedmogodišnjih evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u februaru.

Deo sredstava obezbeđen po osnovu emisije evroobveznica iskorišćen je za izmirenje obaveza države po osnovu ranije uzetih skupljih kredita. Tako je na kraju aprila prevremeno otplaćeno 400 mil USD duga prema Londonskom klubu poverilaca.

Pored toga, nastavlja da raste i interesovanje nerezidenata za ulaganja u državne hartije od vrednosti na domaćem tržištu. Samo u prvom tromesečju po tom osnovu ostvaren je priliv jednak onom u celoj 2012.

Rezidenti su se po osnovu finansijskih kredita u toku prvog kvartala neto razdužili prema inostranstvu za 199 mil EUR. Pri tome, banke su se prema inostranstvu razdužile za 327 mil EUR, u većoj meri po osnovu dugoročnih kredita, a preduzeća za 32,5 mil EUR. Neto obaveze države prema inostranstvu po osnovu finansijskih kredita povećane su za 160,4 mil EUR.

Tokom prvog kvartala povećano je i neto zaduživanje preduzeća po osnovu trgovinskih kredita za 70,7 mil EUR.

Po osnovu otplate glavnice duga prema MMF-u zabeležen je odliv od 146,9 mil EUR.


New facility for producing artillery ammunition opened within Cacak-based Sloboda
Serbian Defense Minister Aleksandar Vucic opened Tuesday (28 May 2013) a newly built facility for producing artillery ammunition in the City of Cacak in central Serbia, saying that the defense industry was the engine of Serbia's industrial progress and that the government would help its development considerably, Tanjug news agency reports.

This means that we will begin investing and creating new jobs, but the state will seek that the money does not go down the drain and that it be re-invested, Vucic said during his visit to the new plant of the company Sloboda in Cacak.

Sloboda Director Zoran Stefanovic informed the guests that the building of the newly opened facility and the equipment, which had been purchased partly in Serbia and partly abroad, cost EUR 5.5 million.

- I believe that we will witness a significant growth in the defense industry, but it will take much more responsibility on our part to see this happen - said Vucic, expressing his satisfaction about U.S. Ambassador to Serbia Michael Kirby accepting the invitation to visit Sloboda.

The U.S. ambassador said that the company could be an example of the high-quality products Serbia had to offer.

Kirby said he was pleased to see that production processes involved the implementation of all relevant international standards, including ISO certification, and that great attention was being paid to environmental protection.

- This is very important for the potential buyers from the West - he added.


Otvoren novi pogon artiljerijske municije u čačanskoj "Slobodi"
Ministar odbrane Aleksandar Vučić otvorio je u utorak (28. maja 2013. godine) novoizgrađeni pogon za laboraciju artiljerijske municije u kompaniji "Sloboda" u Čačku.

Kako je gostima kazao direktor "Slobode", Zoran Stefanović, u izgradnju objekta i opremu, koja je delom nabavljena u Srbiji, a delom u inostranstvu, uloženo je 5,5 mil EUR.

Ministar Vučić je poručio da je namenska industrije motor industrije Srbije, da će joj država značajno pomoći, ali i da će kontrolisati način na koji će se trošiti uložena sredstva. Ministar odbrane rekao je da se donose i da će se donositi značajne mere kojima će se pomoći poboljšanje proizvodnje u "Slobodi" i u drugim fabrikama.

On je poručio da Srbija neće više svake godine da ulaže novac u određena preduzeća, već da će ga ulagati na način da taj novac preduzeća vraćaju.

Čačansku "Slobodu" posetio je i američki ambasador Majkl Kirbi. On je tom prilikom rekao da je izuzetno zadovoljan onim što je video u ovoj fabrici, istakavši da "Sloboda" može da bude primer kvalitetnih proizvoda koje Srbija nudi.

Kirbi je kazao da je zadovoljan što su u procesu proizvodnje primenjeni svi međunarodni standardi i da postoji ISO sertifikacija, a posebno što se brine o životnoj sredini i ekološkom aspektu.

- To je veoma značajno za eventualne kupce sa Zapada - kazao je Kirbi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta