Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Moguće strateško parternerstvo "Fiat"-a i "Industrije motora Rakovica"?
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da se vode ozbiljni razgovori sa kompanijom "Fiat" o strateškom partnerstvu u "Industriji motora Rakovica" (IMR).

- "Fiat" u svom sastavu ima jednu od najvećih fabrika za proizvodnju poljoprivrednih mašina - podsetio je Dinkić.

- Razgovaraćemo u narednom periodu o mogućnosti da napravimo sličan projekat kao u Kragujevcu - kazao je Dinkić odgovarajući na poslanička pitanja.

On je napomenuo da se, osim sa "Fiat"-om, o zajedničkom ulaganju u IMR vode razgovori i sa partnerima iz Belorusije.


KNEŽEVIĆ: Uskoro ugovor sa Fondom za razvoj iz UAE vredan 400 mil USD
Ministar poljoprivrede Goran Knežević očekuje da će do kraja juna biti potpisan ugovor sa Fondom za razvoj iz UAE vredan 400 mil USD.

Sredstva će biti iskorišćenja, kako je najavljeno za ulaganje u navodnjavanje i povoljne kredite poljoprivrednicima.

Srbija će tako, najavio je Knežević, do kraja 2014. godine imati 24.000 hektara sa novim kanalima za navodnjavanje.

Knežević je u Skupštini Srbije, gde se debatuje o ekonomskoj situaciju u zemlji na zahtev Demokratske stranke, objasnio da je reč o direktnim stranim ulaganjima, od čega će 200 mil USD biti iskorišćeno za revitalizaciju nove kanalske mreže, primarne i sekundarne, i dovođenje struje, dodavši da je završena studija izvodljivosti.

Preostalih 200 mil USD, kako je precizirao, biće namenjeno za kredite za poljoprivrednike sa povoljnim grejs periodom i kamatama, i to za nabavku mehanizacije, podizanje zasada...

- Imamo organizacijsku šemu kako treba da izgleda, a radovi, koji će biti podržani sa 20% iz budžeta Srbije, mogu krenuti koliko sutra, a očekujemo potpisivanje ugovora do kraja juna kako bi radovi krenuli što pre - rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, i domaća preduzeća biće angažovana u tim investicionim radovima, a trenutno se radi analiza njihove osposoblejnosti.

Izgradnja kanala za navodnjavanje, kako je rekao, jedan je od strateških ciljeva ministarstva i vlade, budući da su dugoročne hidrometerološke prognaze pokazale da će od pet sledećih godina četiri biti slične prošloj, zbog čega je navodnjavanje neophodno najpre "da bi preživeli, pa tek onda da bi potencijal iskoristili".

Srpski budžet nema dovoljno sredstava za projekte navodnjavanja zbog čega se vlada i okrenula investicijama onih koji su spremni da ulažu u srpsku poljoprivredu.


NIS gradi pumpu na graničnom prelazu Gradina - Izgradnja počinje do 1. oktobra 2013.
Opština Dimitrovgrad i Naftna industrija Srbije postigli su dogovor o izgradnji moderne benzinske pumpe na graničnom prelazu Gradina, čija izgradnja bi trebalo da počne najkasnije do 1. oktobra.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Dimitrovgrad Zorana Petrova, do početka izgradnje lokalna vlast je preuzela na sebe obavezu da po ubrzanoj proceduri odradi kompletan posao oko dobijanja svih dozvola i kompletiranja dokumentacije.

- Izgradnju pumpe će finansirati Naftna industrija Srbije - izjavio je Petrov Tanjugu.


Partners for projects to build small hydroelectric power stations to be selected by June 8th
Serbian Minister of Energy, Development and Environmental Protection Zorana Mihajlovic stated Tuesday that the final list of prospective partners to build 317 small hydroelectric power stations would be completed in ten days.

According to her, bids will soon be invited one more time for 500 sites.

- A total capacity of these small hydroelectric power stations should be about 100 megawatts, so they could generate 400 GWh of electric energy - the minister told the press in Cacak.

In two years Serbia will have 317 small hydroelectric power station in operation, Mihajlovic stressed.

- This are is abundant in water that need to be exploited without jeopardizing the environment - said the minister.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta