Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi rok za "Galeniku" 14. jun
Vlada Srbije je odlučila da ponovo, četvrti put, produži rok do kog zainteresovane kompanije mogu da dostave pismo o namerama za kupovinu "Galenike".

Umesto do 31. maja, eventualni strateški partneri našeg proizvođača lekova svoju ponudu će moći da prilože do 14. juna u 16 časova.


Izvoz Srbije porastao 24% za četiri meseca 2013.
Izvoz Srbije u prva četiri meseca ove godine povećan je za 24%, na 3,2 mlrd EUR, dok je uvoz porastao 3,8% na 4,9 mlrd EUR, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, spoljnotrgovinski deficit Srbije je zahvaljujući bržem rastu izvoza od uvoza smanjen za 20,7% i na kraju aprila 2013. godine iznosio je 1,7 mlrd EUR.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu od januara do aprila 2013. godine iznosila je 65,4% i veća je od pokrivenosti u istom periodu 2012, kada je iznosila 54,8%.

Izraženo u dolarima, trgovinski deficit je smanjen 20,4% na 2,2 mlrd USD, pošto je izvoz porastao 24,2% na 4,2 mlrd USD, a uvoz porastao 4% na 6,4 mlrd USD.

Srbija je tokom prva četiri meseca 2013. godine najviše robe izvezla u Italiju (688 mil USD), a slede Nemačka (525 mil USD), Bosna i Hercegovina (331 mil USD), Rusija (327 mil USD) i Rumunija (255 mil USD).

Tokom navedenog perioda Srbija je najviše robe uvezla iz Italije (709 mil USD), a slede Nemačka (698 mil USD), Rusija (654 mil USD), Kina (467 mil USD) i Mađarska (344 mil USD).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene (61,2%).

Drugi po važnosti partner Srbije u trgovini tokom prva četiri meseca 2013. bile su zemlje CEFTA regiona, sa kojima je suficit u razmeni iznosio 459,5 mil USD, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), kao i izvoza hartije i kartona.

Što se uvoza tiče, Srbije je iz CEFTA regiona najviše uvozila gvožđe i čelik, struja i proizodi od nemetalnih minerela.

Izvoz Srbije u CEFTA regiona od januara do aprila 2013. godine iznosio 888,7 mil USD, a uvoz je bio 429,2 mil USD. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 207,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom i Ukrajinom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i lap topova, kao i sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Mađarskom, Kazahstanom i Poljskom.


"Telekom" na prodaju, beogradski aerodrom u zakup - Dogovor Dačića, Vučića i Dinkića 2. juna?
Sastanak premijera Dačića, potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija Mlađana Dinkića, na kojem će se razmotriti moguće mere ušteda države, kako saznaje "Blic", biće održan u nedelju, 2. juna.

Na stolu će se naći mnogobrojne mere koje bi mogle da smanje rashode, a pre svega zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru, kao i smanjenje zarada u javnim preduzećima i administraciji.

Očekuje se, kako je potvrđeno "Blicu", da se osim navedenih mera zauzme stav i oko mogućih privatizacija dela javnih i državnih preduzeća. Zasad je skoro izvesno da će se uskoro raspisati međunarodni javni poziv za prodaju "Telekoma Srbije" i rudnika "Resavica", a raspravljaće se o ideji da se u dugoročni zakup, uz obavezu ulaganja, izda Aerodrom "Nikola Tesla", piše "Blic".

Do nedelje bi, kako "Blic" saznaje, i Fiskalni savet trebalo da Vladi dostavi svoje računice koliko treba ukupno uštedeti kako bi se u narednim godinama sprečila kriza javnog duga. Članovi Fiskalnog saveta će takođe dati i svoj predlog mogućih mera uštede.


Bids for Galenika accepted by June 14th
The Serbian government has decided to again extend the deadline, for the fourth time, for interested companies to submit a letter of intent for the acquisition of Galenika.

Instead of May 31st, June 14th is now the new deadline by which all possible strategic partners of our drug manufacturer can submit their offer.


Possible strategic partnership between Fiat and Rakovica-based IMR?
Serbian Finance and Economy Minister Mladjan Dinkic said today that serious talks were underway between the Fiat company and IMR (Industrija Motora Rakovica - Rakovica Engine Factory) about possible strategic partnership.

- Fiat already owns one of the largest factories for producing agricultural machines - Dinkic reminded.

- In the following period we will discuss the opportunity of creating a project similar to the one in Kragujevac - said Dinkic.

He also pointed out that they were also talking with partners from Belarus about possible joint investment in IMR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta