Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izraelci zainteresovani za ulaganje u srpski agrar
Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je u nedelju (6. maja 2013. godine) za RTS da su privrednici iz Izraela veoma zainteresovani za investiranje u poljoprivredu Srbije, jer imamo kvalitetno zemljište, ali je da bi se to ostvarilo neophodno je, između ostalog, ukinuti carine.

Knežević je kazao da će Vlada Srbije u kratkom periodu doneti meru o slobodnoj trgovini, odnosno potpisati ugovor sa Izraelom kojim bi obe zemlje bile oslobođene carinskih opterećenja, te dodao da su problematične i određene veterinarske i fitosanitarne kontrole u Srbiji.

Ministar je istakao i da je budžet za poljoprivredu ove godine veći za 40% i da su obezbeđena sredstva za isplatu subvencija proizvođačima.

- Naši poljoprivrednici će ove godine osetiti boljitak - poručio je on.

Knežević je ponovio i da je afera o višestrukom prekoračenju nivoa aflatoksina u mleku bila "politikantska, sa ciljem da se uništi srpski seljak". On je naveo da su preduzete sve mere da se smanji dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i pratećih propisa, a u skladu sa tim i određenih pravilnika.


Poljoprivredna korporacija Beograd uskoro počinje izgradnju nove farme - Investicija od 10 mil EUR
Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) vrlo brzo će započeti izgradnju još jedne nove, savremene farme muznih krava u Padinskoj skeli, u koju će biti uloženo oko 10 mil EUR, izjavila je Tanjugu potparol PKB Vesna Gajić.
PKB je krajem prošle godine na gazdinstvu Partizanski prelaz otvorio jednu od najsavremenijih farmi u Evropi, a vrednost te investicije takođe je iznosila 10 mil EUR. Gajić je istakla da će ovom dinamikom biti ispunjen zacrtani cilj da PKB do 2015. godine ima četiri nove moderne farme, i da sva muzna grla koja su sada u veznom sistemu bude prevedena u slobodan sistem držanja.

- Podaci o proizvodnji mleka na novoj farmi pokazuju da je to investicija koja se isplati, da krave daju više mleka, što je i osnovni cilj, da PKB ostvaruje prihod od prodatog mleka - kazala je Gajić.

Gajić je rekla da broj grla na farmi na gazdinstvu Partizanski prelaz iznosi oko 800 i svakodnevno se uvećava, a planirano je da u ukupno četiri farme bude smešteno 2.400 grla. PKB ima ukupno 8.700 muznih grla, koja dnevno proizvedu 180.000 litara mleka, a trenutna proizvodnja je na nivou planiranih količina.

Postojeća moderna farma muznih krava, otvorena krajem 2012. godine, opremljena je rotacionim izmuzištem sa 80 mesta za mužu, koje omogućava mužu i do 500 krava u toku jednog sata. U PKB-u se trenutno uzgaja ukupno blizu 22.000 grla goveda.


"Energoprojekt" gradi "Hyatt" u Rusiji
"Energoprojekt Holding" trenutno izvodi radove na projektima u 19 zemalja na četiri kontinenta, u ukupnoj vrednosti od oko 460 mil EUR, od čega je vrednost poslova u Srbiji oko 104 mil EUR, izjavio je Tanjugu generalni direktor te kompanije Vladimir Milovanović.

- Najveći ugovor, koji je na početku realizacije, je izgradnja hotela "Hyatt Regency" u Rostovu na Donu vredan oko 64 mil EUR - naveo je Milovanović, napominjući da je to jedan od gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji 2018. godine.

Milovanović je ocenio da će "Energoprojekt" u Rusiji u narednom periodu imati još više poslova, napominjući da je "Energoprojekt" prošle nedelje potpisao ugovor vredan 36,5 mil USD sa svetski renomiranom firmom "Schlumberger", o izgradnji remontne baze za opremu za bušenje nafte u Astrahanu u Rusiji.

- Prošle godine je "Energoprojekt" za istu kompaniju izgradio sličnu remontnu bazu u Kazahstanu - rekao je Milovanović i dodao da je "Schlumberger" veoma značajan investitor "Energoprojekta".

Osim tih projekata, "Energoprojekt" ima ugovorene poslove u Nigeriji, Gani, u zemljama arapskog zaliva, a posebno u Kataru i Omanu, zatim u Južnoj Americi i u Peruu, naveo je Milovanović i dodao da će deo kompanije koji izvodi radove u Peruu učestvovati ove godine u ukupno planiranom prihodu "Energoprojekt niskogradnje" (izgradnja putne infrastrukture i hidrotehnički objekti) sa nešto više od 40%.

- Dakle, ima tržišta na kojima je "Energoprojekt" sada prisutan i koja ili nisu osetila krizu ili su davno izašla iz krize i zato imamo i optimističke prognoze da ćemo u narednom periodu uspeti da ugovorimo još više poslova i da povećamo prihode i profitabilnost i dividende za naše akcionare - rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Odgovarajući na pitanje koja su tržišta u svetu danas najperspektivnija za grdajevinsku delatnost, Milovanović je istakao da je to Afrika, gde se trenutno odvija veliki bum u privrednom razvoju, a ne manje značajno je i tržište Latinske Amerike koje je u velikoj ekspanziji već dugi niz godina, a posebno u sektoru energetike.

Govoreći o poslovima na domaćem tržištu, Milovanović je podsetio da "Energoprojekt" radi na izgradnji tunela Šarani na Koridoru 11, kao podizvođač azerbejdžanske firme "Azvirt" i s obzirom da su sredstva za izgradnju obezbeđena iz zajma, radovi će se odvijati prema planiranoj dinamici.

Kad je reč o izradnji železničke stanice "Prokop", Milovanović je predočio da je to jedan od veoma značajnih projekata koje je "Energoprojekt" započeo pre više od dve decenije i na kojem "Energoprojekt" još uvek potražuje novac od investitora.

- Mi se iskreno nadamo da ćemo biti u prilici da na najavljenim tenderima pobedimo i velika nam je želja da završimo ono što smo započeli, jer u istoriji "Energoprojekta" ne postoji projekat koji smo započeli, a da ga nismo završsili - rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Milovanović očekuje da će novi tender za "Prokop" biti uskoro objavljen na osnovu kredita od Kuvajta.

- Posebno bih hteo da naglasim da realizaciju projekta "Prokop", treba posmatrati ujedno kao i početak realizacije projekta metro sistema Beograda, koji je, čini mi se, malo odložen zbog ukupne finansijske situacije i u zemlji i u gradu Beogradu, ali mislim da će planovi koji su sačinjeni u skorije vreme krenuti putem realizacije - zaključio je Milovanović.


Energoprojekt builds Hyatt in Russia
Energoprojekt Holding is currently working on projects in 19 countries on four continents, worth a total of about EUR 460 million, with the value of those in Serbia being at about EUR 104 million, Energoprojekt CEO Vladimir Milovanovic told Tanjug news agency.

- The biggest contract we've signed is for the construction of a Hyatt Regency hotel in Rostov on the Don River, worth about EUR 64 million - Milovanovic said and pointed out that Rostov was one of the cities that would host the FIFA World Cup in Russia in 2018.

Milovanovic also noted that Energoprojekt had inked another contract worth USD 36.5 million with the world-renowned company Schlumberger to build an overhaul base for oil drilling equipment in Astrahan, Russia.

Besides, Energoprojekt has also won contracts for projects in Nigeria, Ghana, Arab Gulf countries, Qatar and Oman in particular, South America and Peru, said Milovanovic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta