Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Počinje proizvodnja peleta u nekadašnjoj fabrici "Termovent" u Medveđi
U nekadašnjoj fabrici "Termovent" u Medveđi, u toku je završna faza opremanja pogona za proizvodnju peleta.

U sredu, 12. juna, trebalo bi da u Medveđu stignu mašine, što najavljuje skori početak proizvodnje. Investitor projekta je opština Medveđa, dok je uvoz mašina i izrada projektno-tehničke dokumentacije finansirana iz donacije Vlade Slovenije, preko Centra za međunarodno sudelovanje i razvoj, u partnerstvu sa opštinom Medveđa.

Rekonstrukciju objekta finansirao je EU PROGRES.


"Wind Vision" u Kikindi gradi elektranu na biomasu - Investicija od 15 mil EUR
Predsednik Opštine Kikinda Savo Dobranić i direktor belgijsko-holandske firme "Wind Vision" Jakob Jan Ferveda potpisali su Sporazum o saradnji. Na ovaj način stvoreni su uslovi za buduću saradnju u proizvodnji električne i toplotne energije iz biomase. Pregovori o realizaciji projekta započeli su pre godinu dana, a potpisivanjem Sporazuma ozvaničava se početak investicije.

- Radi se o novim, obnovljivim vidovima energije. Sporazum je značajan i za poljoprivrednike, jer će moći da ostvare dodatni prihod. Ostaci u polju koji su do sada paljeni, ili preoravani, prodavaće se novom preduzeću koje će biti formirano. Građanima naše opštine obezbedićemo sigurniju i jeftiniju energiju - istakao je Dobranić.

Direktor firme "Wind Vision" rekao je da je ova firma, zajedno sa opštinom Kikinda, protekle godine radila na definisanju projekta jedinstvenog u Srbiji.

- U prvoj fazi izgradićemo postrojenje koje će proizvoditi i toplotnu i električnu energiju.Druga faza podrazumeva izgradnju postrojenja iste snage, kao pojačanje prvom postrojenju. Bićemo odgovorni za finansiranje, inženjering i rad na projektu. Za rad postrojenja na biomasu koristiće se slama, kukuruz, pšenica i drugi usevi. Sirovine će se obezbeđivati iz opštine, a gas ćemo proizvoditi u gasifikatoru. Generator će proizvoditi električnu energiju, a nusproizvod biće toplotna energija koja će odlaziti u sistem daljinskog grejanja - rekao je Jakob Jan Ferveda.

Ambasador Belgije u Republici Srbiji Alen Kundicki dodao je da mu je drago što je ostvarena saradnja sa Opštinom Kikinda.

Projekat će takođe ispoštovati sve regulative i zakone o zaštiti životne sredine. Odgovoriće na sve veće energetske potrebe, a smanjiće emisiju štetnih gasova. Doprineće i otvaranju novih radnih mesta i boljem životu građana. Aleksandar Stojkov, iz pokrajinskog Fonda za podršku investicija u Vojvodini rekao je da je u proteklom periodu sve veće interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije. Malo je operacionih energana i elektrana, a nedostaje i ugovor o otkupu struje koji treba da se reguliše između EPS-a i proizvođača.

Investicija je vredna 15 mil EUR, a Kikinđani će dobiti mogućnost da se snabdevaju toplotnom energijom čitave godine. Lokalna samouprava dobiće mogućnost da određuje cenu grejanja, kao i da privuče investitore koji traže jeftiniju i sigurniju energiju. Projekat treba da se realizuje do oktobra 2014. godine.


Norveški "Rapp Marine Group" za 620.000 EUR kupio pogon u Gruži
Direktor preduzeća "RAPP Zastava" iz Kragujevca Slobodan Milovanović potvrdio je Tanjugu da je to preduzeće za oko 620.000 evra kupilo u petak (7. jun 2013. godine) pogon kragujevačke fabrike "21. oktobar" u Gruži, na licitaciji u Agenciji za privatizaciju.

Preduzeće "RAPP Zastava" je vlasništvo norveške kompanije "RAPP Marine Group" koja je u Kragujevcu prisutna od 2006. godine kada je kupila preduzeće "Zastava Mašine" iz sastava nekadašnjeg holdinga "Zastava".

Pogon kragujevačkog preduzeća u restrukturiranju "21. oktobar" u Gruži, površine je oko 10.000 m2, sa pratećim objektima i opremom i sa oko četiri hektara zemljišta.

Prodat je po početnoj ceni od 619.368 evra, a obaveza vlasnika je da primi u radni odnos na neodređeno vreme 11 zaposlenih u tom pogonu.

Preduzeće "RAPP Zastava" jedno je od najuspešnijih privatizacija u Kragujevcu, i koje izvozi celokupnu proizvodnju delova za brodove, naftne platforme i mašine.

Prošla godina je bila rekordna, jer je proizvodnja povećana za 65% u odnosu na prethodne dve godine, a beleže dobre poslovne rezultate i u ovoj godini.

Milovanović je, početkom godine, novinarima izjavio da je namera firme "RAPP Zastava" da 2014. godine postane proizvodni centar matične kompanije, što bi podrazumevalo dupliranje proizvodnje u ovoj godini, investicije u opremu i dodatni proizvodni prostor.

U preduzeću "RAPP Zastava" u Kragujevcu zaposleno je više od 120 radnika, od čega je oko tri četvrtine u proizvodnji.

Prošle godine uspostavili su saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu, čijih je 25 apsolvenata posle obuke u "RAPP Zastava" dobilo stipendije norveške kompanije "RAPP Marine Group" i otišlo na usavršavanje u Ameriku, Norvešku i Škotsku.


Norway's Rapp Marine Group buys production facility in Gruza for EUR 620,000
Director of the RAPP Zastava company from Kragujevac, Slobodan Milovanovic, has confirmed to Tanjug news agency that that company bought a production facility of the Kragujevac factory 21. oktobar in Gruza for about EUR 620,000 at an auction held on the premises of the Privatization Agency on Friday (7 June 2013).

RAPP Zastava is a property of Norway's RAPP Marina Group, which has been operating in Kragujevac since 2006, when it took over the Zastava Masine company, part of former Zastava Holding.

RAPP Zastava bought aforementioned production facility of the Kragujevac company 21. oktobar in Gruza, covering a surface area of about 10,000 square meters, together with all accompanying facilities and equipment as well as approximately four hectares of land.

The new owner is obligated to hire 11 permanent employees at this facility sold at a starting price of EUR 619,368.

RAPP Zastava is one of the most successfully privatized companies in Kragujevac, exporting its entire production of parts for ships, oil platforms and machines.

Last year this company increased its production by 65 percent from the previous two years.

RAPP Zastava in Kragujevac has over 120 employees with three quarters of them being production workers.


Wind Vision to build biomass power plant in Kikinda - EUR 15 million investment
Kikinda Mayor Savo Dobranic and Director of the Belgian-Dutch company Wind Vision Jaap-Jan Ferweda have signed a cooperation agreement, thus creating conditions for future cooperation in the production of electricity and heat from biomass. Negotiations on the implementation of this project began a year ago, whereas the signing of aforementioned agreement makes the beginning of the investment official.

- This project is about new, renewable sources of energy. The agreement is also significant for farmers as they will now be able to generate an additional income. All biomass from fields, which has so far been burnt or plowed over, will now be sold to a new company that is about to be formed. People in our municipality will be provided with a more secure and cheaper energy - Dobranic pointed out.

The director of Wind Vision said that his company and the Kikinda municipality had been working together over the last year to define a project without a precedent in Serbia.

- A power plant for generating both heat and electricity will be built in the first phase. The second phase will see the construction of a power plant with the same capacity to reinforce the first one. We will be responsible for funding, engineering, and work on the project. The future biomass power plant will be using straw, corn, wheat and other crops as raw materials, which will be supplied from the municipality, while gas will be produced at a gasification plant. The generator will be producing electricity, whereas a by-product will be heat that will be sent to the remote heating system - said Jaap-Jan Ferweda.

Belgian Ambassador to the Republic of Serbia Allen Kundicki added that he was glad that a cooperation had been established with the municipality of Kikinda.

This project will also be in compliance with all environmental protection regulations and laws. It will satisfy all major energy needs, help reduce the emission of harmful gases, and contribute to the creation of new jobs and better living standard.

The investment worth EUR 15 million will make it possible for the citizens of Kikinda to be supplied with heat during the entire year. The local self-government will be able to determine the price of heating as well as attract investors looking for a cheaper and more secure energy. This project should be implemented by October 2014.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta