Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Slovaci zainteresovani za "Jugoremediju" i "Minel transformatore"
Slovačke kompanije su zainteresovane za privatizaciju "Minel transformatora" iz Beograda i za kupovinu zrenjaninske farmaceutske kompanije "Jugoremedija" u stečaju, saopštilo je u ponedeljak (10. juna 2013. godine) Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Kako se navodi to je rečeno na sastanku ministara privrede Mlađana Dinkića i Tomaša Malatinskog koji su razgovarali o mogućnostima ulaganja slovačkih kompanija.

Kako se navodi, ministri privrede Srbije i Slovačke razmenili su iskustva u oblasti razvoja automobilske industrije.

Malatinski je preneo da je Slovačka za pet godina krize, zahvaljujući uspešnom modelu razvoja automobilske industrije, imala kumulativni rast od osam odsto, dok je prosek za Evropu u tom periodu iznosio minus jedan procenat.

Dinkić je istakao da je, upravo zahvaljujući automobilskoj industriji, izvoz Sbije u prvom tromesečju ove godine porastao, i da izvoz automobila i komponenti čini jednu petinu ukupnog izvoza Srbije.

Srbija i Slovačka imaju uravnoteženu trgovinsku razmenu koja je u 2012. godini imala vrednost od 394 mil EUR, uz suficit Srbije od 660.000 EUR.


"Gazprom" neće grčku gasnu kompaniju
Ruski energetski gigant "Gazprom" povukao se iz nadmetanja za privatizaciju grčke gasne kompanije DEPA.

Povlačenje Rusa novi je udarac programu privatizacije koji pokušava da sprovede vlada u Atini.

Konkurs za privatizaciju DEPA istekao je u nedelju (9. juna 2013. godine) i nije bilo zainteresovanih, potvrdio je ministar razvoja Asimakis Papageorgiju.

- Biće ponovo razmotrena situacija i raspisan novi tender u budućnosti, a uslovi će biti mnogo povoljniji i omogućiće učešće više zainteresovanih - rekao je Papageorgiju.


"Siemens" planira učešće u železničkim projektima u Srbiji
Nemački koncern "Siemens" pregovara sa Ruskim državnim železnicama (RŽD) u vezi sa učešćem u železničkim projektima te ruske kompanije u inostranstvu, a posebno u Srbiji, izjavio je predsednik "Siemens Rusija" Ditrih Meler.

"Siemens" sa svojim partnerom RŽD ozbiljno razmatra mogućnost učešća u modernizaciji srpske železničke infrastrukture, kazao je Meler na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pregovara se po različitim pitanjima, a jedan od njih je i finansiranje nekoliko srpskih projekata koji se odnose na signalizaciju i elektrifikaciju, dodao je on.

Predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Ivanovič Jakunjin i predsednik i generalni direktor "Siemens AG" Peter Lešer su 4. juna u Moskvi potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji na međunarodnim tržištima zemalja u razvoju, među kojima važno mesto zauzima i Republika Srbija.

Partneri su potvrdili spremnost za nastavak svoje dosadašnje uspešne saradnje kroz zajednički rad na projektima izgradnje i modernizacije železničke infrastrukture, kao i isporuke voznih sredstava u zemljama u razvoju, navedeno je u saopštenju kompanije "Siemens".

Kako je naveo Lešer, posebne oblasti saradnje će biti definisane putem direktnih pregovora i zaključivanja posebnih ugovora između ove dve kompanije.

Ova dva svetska giganta imaju nameru da u Srbiji realizuju pet projekata za modernizaciju železničke infrastrukture koristeći novac ruskog kredita u iznosu od 800 mil USD.


Siemens plans to partake in railway projects in Serbia
Germany's Siemens is negotiating with the Russian railway company RZD on participation in the railway projects of that company outside Russia, those in Serbia in particular, said Siemens Russia President Dietrich Mueller.

Siemens and its partner RZD are seriously considering the possibility of the former partaking in the modernization of Serbia's railway infrastructure, Mueller said at a press conference in Moscow.

- We are negotiating various issues, one of which is funding for several Serbian projects focusing on signalling and electrification - he added.

On June 4th RZD President Vladimir Ivanovich Yakunin and Siemens AG President and Director General Peter Lescher signed an agreement on mutual cooperation in the international markets of emerging countries, among which is the Republic of Serbia.

According to Lescher, special fields of cooperation will be defined through direct negotiations and the conclusion of special agreements between the two companies.

These two giants intend to use the proceeds of the Russian loan of USD 800 million to implement five projects aimed at modernizing the railway infrastructure in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta