Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Neoplanta" ulaže 13 mil EUR u rekonstrukciju proizvodnog pogona i izgradnju magacina
Mesna industrija "Neoplanta" u Novom Sadu uložiće 13 mil EUR u rekonstrukciju proizvodnog pogona, poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnju magacina, najavio je Boris Mačak, generalni direktor "Neoplante" na konferenciji za medije održanoj povodom 20 godina rada kompanije "Nelt".

- "Nelt" je do sada u "Neoplantu" uložio više od 8 mil EUR. Kako bismo povećali kapacitete, unapredili energetsku efikasnost i uskladili poslovanje sa zahtevima EU počeli smo novu investiciju koja obuhvata rekonstrukciju proizvodnog pogona od 30.000 m2, zamenu energetske infrastrukture i izgradnju magacina od 1.800 m2. Radovi će koštati 13 mil EUR, od kojih će 4 mil biti uloženo u energetiku - rekao je Boris Mačak i dodao da osim dozvola za izvoz u EU, rade i na dobijanju IFS i Halal sertifikata.

Kako je naveo Mačak, "Neoplanta" izvozi u Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Hrvatsku, kao i Angolu, Kinu i Rusiju.

- U Srbiji smo jedan od lidera u mesnoj industriji sa tržišnim učešćem od 15,2%. Prošle godine smo ostvarili promet od 55 mil EUR, od kojih je 15% izvoz. U 2013. očekujemo rast od 11% , odnosno 61 mil EUR prometa. U naredne tri godine što prirodnim rastom, što potencijalnim akvizicijama očekujemo da dupliramo promet i da prebacimo cifru od 100 mil EUR.


Holanđani grade biogas postrojenje u Zrenjaninu
Gradsko veće Zrenjanina utvrdilo je danas predlog rešenja o davanju saglasnosti za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz biogasa, vrednog 1,5 mil EUR.

Projekat izgradnje kroz javno-privatno partnerstvo podnelo je zrenjaninsko javno komunalno preduzeće "Gradska toplana".

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u tom preduzeću, Vladimir Tešić, objasnio je da je ideja da se tim projektom pokaže da u Zrenjaninu može uspešno funkcionisati javno-privatno partnerstvo.

Kako je rekao, projekat se realizuje kao ugovorno javno-privatno partnerstvo. Partner u ovom projektu bilo bi holandsko preduzeće "HOST Bioenergy installations", koje bi izgradilo postrojenje za proizvodnju biogasa i tokom 12 godina ubiralo 75% prihoda, a nakon toga bi postrojenjem upravljao Grad Zrenjanin.

Ukupna vrednost investicije je 1,5 mil EUR, od kojih privatni partner ulaže 780.000 EUR. Kako je određeno, postrojenje bi trebalo da proradi u oktobru 2014. godine.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je rekao da je inicijativa od holandske Vlade stigla još 2009. godine, a da je Zrenjanin odabran da bude uključen u otvaranje pilot-postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa.

- Ovo nije veliki projekat, ali smo se potrudili da opravdamo očekivanja donatora, jer ovakvi, manji projekti, otvaraju vrata većim - rekao je Bošnjak.


NIS akcionarima isplaćuje 12,36 milijardi dinara dividende
"Naftna industrija Srbije" (NIS) saopštila je da je Skupština akcionara te kompanije na današnjoj sednici odlučila da akcionarima isplati 12,36 milijarde dinara, odnosno bruto iznos po akciji od 75,83 dinara.

Odlučeno je da se za isplatu dividendi izdvoji 25% dobiti ostvarene u 2012. godini, umesto 15% koliko iznosi minimum predviđen Politikom dividendi kompanije.

Dodaje se da pravo na dividendu imaju svi akcionari upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na Dan akcionara pete redovne sednice Skupštine akcionara, koji je bio 8. juna 2013. godine.

U saopštenju se navodi da su na Skupštini akcionara danas usvojeni i finansijski, kao i konsolidovani finansijski izveštaji za 2012, izveštaj o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja i godišnji izveštaj NIS-a za 2012. godinu.

Naglašava se da je za revizora finansijskih izveštaja za 2013. godinu izabran "PricewaterhouseCoopers" Beograd.

Skupština akcionara kao predstavnike akcionara "Gazprom Neft"-a imenovala je Vadima Jakovljeva, Kirila Kravčenka, Anatolija Černera, Vladislava Barišnjikova, Aleksandra Krilova i Alekseja Jankeviča. Za članove Odbora direktora, kao predstavnici Srbije imenovani su Nenad Mijailović, Negica Rajakov i Nikola Martinović, dok su kao nezavisni članovi Odbora direktora imenovani Stanislav Šekšnja i Volfgang Rutenštorfer.

Predsednica Skupštine akcionara NIS-a, Zorana Mihajlović, kako se navodi u saopštenju, kazala je da je Vlada Srbije zadovoljna rezultatima koje je NIS postigao prošle godine.

- Završena je modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu, pa ove godine očekujemo da će izvoz goriva evro kvaliteta smanjiti spoljnotrgovinski deficit zemlje i da će NIS nastaviti da doprinosi privrednom razvoju Srbije, s obzirom na to da učestvuje sa 8% u BDP-u, jednako kao i poljoprivreda, koja je strateška privredna grana - kazala je ona.


Goldman Sachs eyes investment in Serbia - Group interested in oil storage and RTB Bor
Goldman Sachs, a global group engaged in investment banking, is interested in taking part in the construction of an oil storage in Serbia, it was announced at a meeting with Energy Minister Zorana Mihajlovic.

The meeting held June 6th was initiated by Goldman Sachs on the occasion of the publication of the Book of Priority Projects of the Energy Ministry because they say it is the first publication to include all systematized projects.

Representatives of the Group - Miculka, Sеdеr and Galagеr, asked Minister Mihajlovic at the meeting about oil reserves, new law on commodity reserves, and the possibility of them acquiring a stake in RTB Bor.

Zorana Mihajlovic said that a new, revised edition of the Book of Projects was in preparation, which should enable them to also discuss other projects that would be included in the list in the following period.

The two sides also agreed to organize new meetings to discuss concrete proposals for future cooperation between the Energy Ministry and Goldman Sachs, it was published at the website www.merz.gov.rs.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta