Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpski traktori putuju u Kazahstan
Srpski traktori uskoro će se naći na obradivim poljima Kazahstana, a u ovu bivšu sovjetsku republiku Srbija će izvoziti 200 do 300 traktora godišnje.

Isporuka prvih traktora za kupce u Kazahstanu počeće idućeg meseca i tokom narednih 12 meseci izvestan je izvoz u Kazahstan 200 do 300 traktora, kaže u intervjuu Tanjugu direktor Industrije motora Rakovica (IMR) Zoran Radosavljević, koji operativno rukovodi i Industrijom mašina i traktora (IMT).

"To je tek početni posao sa Kazahstanom koji ima ogromne obradive površine i potrebu da ubrzano nabavlja traktore, ali i druge poljoprivredne mašine, što se potpuno uklapa u našu strategiju da isporukom na strano tržište osetno uvećamo proizvodnju u IMR-u i IMT-u", naglasio je Radosavljević.
 
Prema njegovim rečima, menadžerska ekipa koju predvodi uporno radi na održavanju postojećih izvoznih poslova u Etiopiji i obnavljanju aranžmana za izvoz traktora na tržište Egipta i više drugih zainteresovanih afričkih zemalja.

"Petogodišnji posao sa Etiopijom o isporuci 3.000 traktora na godišnjem nivou sklopljen je 2010. godine, a IMR je samo prošle godine na ovom tržištu zaradio više od 12 miliona evra", rekao je Radosavljević.

On je precizirao da se ne radi o klasičnoj prodaji traktora već o prenosu tehnologije i pokušaju da se uspostavi proizvodnja IMR-ovih traktora u Etiopiji.

"Time dobijate bolju poziciju na tržištu i ne postoji opasnost za lakim istiskivanjem sa tržišta, ali, istovremeno, uspostavljenje proizvodnje na tom području je složen i zahtevan proces", objasnio je sagovornik Tanjuga.

Prvog dana jula, kako je rekao, sa partnerom iz Egipta takođe treba da se potpiše ugovor o izvozu traktora vredan pet miliona evra.

Radosavljević je mišljenja da je za ekspanzivnu politiku razvoja objedinjene kompanije potrebno napraviti i novu poslovnu strategiju za to preduzeće, u okviru koje bi država trebalo posebno da povede računa o uslovima prodaje traktora na domaćem tržištu davanjem novih subvencija, kao što je bilo učinjeno u prethodne tri godine.

"Ukoliko dođe do toga, IMT i IMR su u stanju da u narednom periodu bez većeg problema svakog meseca na tržište plasiraju 200 do 300 traktora, s tim što se ta produkcija u budućnosti može znatno uvećati ako se obezbede sredstva za potrebna ulaganja u proizvodnju i zapošljavanje stručne radne snage", kazao je on.

Istakao je, takođe, da u ovom trenutuku IMT-u i IMR-u treba oko 200 novih radnika u proizvodnji.

"Zapošljavanjem jednog novog radnika i podizanjem proizvodnje u IMR-u i IMT-u, otvaraju se još četiri nova radna mesta u Srbiji, jer 95 odsto delova koji se ugrađuju u naše proizvode dolaze od domaćih dobavljača", zaključio je Tanjugov sagovornik.


NIS explores gas wells in Hungary
The Petroleum Industry of Serbia (NIS) announced in a release on June 18th that it had started drilling an exploration well in Hungary in cooperation with the Falcon Oil&Gas company.

According to that release, it will take 40 days to finish the drilling, after which the well will be explored to assess the extent of gas deposits.

The release also reads that the drilling of the Kutvolgy-1 exploration well in the gas field Algyo in southeast Hungary is being carried out under an agreement on joint exploration of gas fields signed between NIS and Falcon Oil&Gas on 14 January 2013.


DINKIC: No sale of Telekom Srbija
Serbian finance minister Mladjan Dinkic said that the government has reached a consensus on the privatization of underground coal mining company JP PEU Resavica as well as on offering a long-term lease on Belgrade's Nikola Tesla Airport, local media reported on Wednesday.

However, the government could not reach an agreement on selling incumbent telco Telekom Srbija, Beta news agency cited Dinkic as saying.

On Monday the daily Danas reported that the government was hoping the privatization of Telekom Srbija and JP PEU Resavica along with the lease of Belgrade's Nikola Tesla Airport would go some way to fill up the state coffers.

The public tender for the privatization of JP PEU Resavica will be called in September while that for the lease on Nikola Tesla airport is expected in early 2014, Dinkic said.

JP PEU Resavica operates all underground coal mines in Serbia.


DINKIĆ: Ništa od prodaje "Telekoma Srbije"
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da nije postignut konsenzus u Vladi oko prodaje "Telekoma Srbije".

- Nije postignut konsenzus i ne kreće se dalje u privatizaciju "Telekoma" - rekao je on na konferenciji za novinare o merama Vlade Srbije za stabilizaciju državnog budžeta i reforme javnog sektora.

Dinkić je rekao da su donete odluke o privatizaciji podzemnih rudnika "Resavica" i davanju Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu u dugoročni zakup.

Srpski ministar finansija je najavio da će javni poziv za "Resavicu" biti objavljen u septembru, a za beogradski aerodrom pročetkom naredne godine.

Prema rečima Dinkića, za aviokompaniju "Jat Airways" će biti primenjen drugačiji model, prema kojem bi država ostala većinski vlasnik, a kompanija "Etihad" iz Ujedinjenih Arpskih Emirata preuzlela upravljanje.

- Dobili smo ponudu "Etihada" i krenuli smo u pregovore - rekao je srpski minisar finansija i privrede.

Dinkić je istakao da država namerava da se povuče i iz "Dunav osigiranja" i Čačanske banke, ako dobije ponudu za te dve finasijske institucije.

Prema njegovim rečima, povlačenje države iz "Resavice", "Jata", "Galenike", Arodroma "Nikola Tesla", Čačanske banke i "Dunav osigiranja" deo je strukturnih reformi javnog sektora kojim je predviđeno da se država povuče iz jednog broja javnih preduzeća.

Za farmaceutsku kompaniju "Galeniku" će, kako je dodao, biti primenjen unapred pripremljen plan restukturiranja koji predviđa i smanjenje troškova i broja radnika.

- Taj način restrukturiranja će biti primenjen na 16 preduzeća u restrukturiranju - rekao je Dinkić, dodajući da su to preduzeća koja mogu da obezbede tekuću likvidnost, ali ne mogu da izmiruju ranije obaveze.

On je najavio da će od ukupno 179 preduzeća u restrukturiranju, čije održavanje godišnje košta 750 mil EUR, do kraja trećeg kvartala ove godine u stečaj otići 27 preduzeća, dok će 66 do kraja godine biti ponuđeno na prodaju.

- Za radnike preduzeća koja odu u stečaj odmah ili u slučaju da država ne uspe da ih proda predviđen je socijani program od 300 EUR po godini radnog staža - rekao je Dinkić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta