Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Devize od "Fiata" - Srbija u aprilu dostigla izvoz vredan 950 mil EUR
Srbija je samo tokom aprila uspela da izveze robu vrednu 950 mil EUR. To je skoro za trećinu bolji rezultat nego u istom mesecu prošle godine. Tokom prva četiri meseca ove godine naši proizvođači u inostranstvo su plasirali robu ukupne vrednosti 3,2 mlrd EUR. Ali smo na uvoz potrošili 4,9 mlrd EUR.

Najveći deo izvoza ide na račun prerađivačke industrije. Više od pola milijarde evra vredan je izvoz automobila u prva četiri meseca. Drugi srpski izvozni adut je prehrambena industrija. Do aprila je izvezeno hrane u vrednosti od 350 mil EUR. Prati je hemijska industrija sa plasmanom od 244 mil EUR i tekstilci, naime, u svet smo poslali garderobu vrednu 133 mil EUR.

- Izvoz posle rekordnog mesečnog rasta u aprilu, kada je nadmašio 950 mil EUR, do kraja godine u jednom trenutku premašiće milijardu evra mesečno - rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Aleksandar Ljubić.

- U prvom kvartalu Srbija zabeležila dobre meakroekonomske rezultate. U prva tri meseca zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 5,6% kao i izvoza od 24%u odnosu na isti period prošle godine. Rast izvoza realizovan je najviše zahvaljujući povećanju izvoza "Fiata" iz Kragujevca i njegovim komponentašima.

Izvoz motornih vozila je ove godine čak četiri puta vredniji nego u istom periodu lane. Pratilo ga je, ipak, i povećanje uvoza. Početkom prošle godine smo uvezli motornih vozila u vrednosti od 258 mil EUR za - 570 mil EUR. Najveći spoljnotrgovinski partner Srbije je Italija, slede Nemačka i BiH.

Od hrane, iz Srbije se najviše izvozi povrće i voće. Za prva četiri meseca izvezeno je u vrednosti od 119 mil EUR. U stopu ih prate žitarice. Vrednost njihovog izvoza je 112 mil EUR.


Dinkić: Gubitaši pojedu 750 mil. €
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je dogovoren proces restrukturiranja i okončanja restrukturiranja društvenih bivših firmi.

Dinkić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da se one već 12 godina zaštićene i da im se događa da ne plaćaju struju, poreze i doprinose za penziono, a prave gubitke.

Dinkić je rekao da takvih preduzeća ima 179 i da zapošljavaju 52.000 ljudi, a oko 750 miliona evra iznose ukupni gubici države i građana zbog veštačkog odžavanja tih firmi.

Dinkić je najavio da će 27 takvih preduzeća odmah, tako reći ovog leta otići u stečaj, uz isplatu ljudima otpremnine od po 300 evra po godini staža.
 
Neka preduzeća, koja pozitivno sada posluju, će biti pretvorena u državna i biće samostalna na tržištu i puštena da žive bez zaštite države, najavio je Dinkić.

Ministar privrede i finansija je najavio da će biti i zaključen aranžman sa Svetskom bankom, jer je bitna podrška jedne od dve najmoćnije svetske finansijske organizacije i dodao da ocekuje da se taj aranžan ugovori u narednim nedeljama da bi se taj proces lakše sproveo.

Dinkić je najavio da će 1. jula početi skupštinska rasprava o rebalansu budžeta i da pretpostavlja da će u toj sedmici rebalans biti usvojen.

On je rekao da je cilj smanjenje nekih državnih troškova, a da se, sa druge strane, da podsticaj privredi, da se poboljša investiciona klima i da se pomogne da poraste bruto domaći proizvod.

"Do sada je bilo naopako, država je delila novac i kada je bilo novca i kada ga nije bilo", rekao je Dinkić.

On je istakao da je u okviru tih ušteda, koje iznose ukupno oko pola milijarde evra, ali je došlo do povećanja nekih troškova, pa je neto efekat 37 milijardi, njegovo ministarstvo najviše smanjilo budžet.

Dinkić je najavio da će se štedeti uglavnom na subvencijama i investicijama u turizmu, ali da će sve što je ključno u budžetu i sve ugovorne obaveze biti ispunjene.

Ministar je rekao da nije prošao njegov predlog da se svima koji rade u državnoj administraciji, agencijama, ministarstvima i javnim preduzećima, svima koji imaju plate više od 40.000 dinara, smanje za 10 odsto.

Podela posla: SNS "seče" administraciju
"Dogovorili smo se na koaliciji da podelimo odgovornost tako što će SNS preuzeti da izvrši analizu zaposlenih i u državnoj administraciji i u javnim službama i da predloži zakone kojim će odrediti koliko ljudi uopšte treba tu da radi", objasnio je Dinkić i dodao da su dobili rok do kraja septembra.

Prema njegovim rečima, u poslednjem kvartalu trebalo bi da bude izmenjen zakon o državnim službenicima da bi, ako bude prekobrojnih, to bilo racionalizovano tokom sledeće godine.

Dinkić je dodao da očekuje da će SNS biti na čelu radne grupe za izmene zakona o radu i o planiranju i izgradnji.

Ta dva ključna sistemska zakona trebalo bi da pomognu da se smanji birokratija, da se skrati period izdavanja građevinskih dozvola i da se omogući lakše zapošljavanje, jer postojeći zakon o radu bezmalo ne dozvoljava otuštanje zaposlenih.

U julu ugovor za Koridor 11
Ministar Dinkić izjavio je i da se očekuje da će 5. jula biti potpisivan ugovor sa kineskom investicionom bankom u oblasti putne infrastrukture o finansiranju preostale deonice, kako bi se spojili Obrenovac i Ljig.

Dinkić je na pitanje novinara o spajanju Kragujevca sa autoputem i izlasku na autoput Beograd - Niš, odgovorio da se autoput gradi, da će uskoro biti završen i da su ostala u budžetu sredstva za taj projekat.

"Moramo da uradimo još više regionalnih autoputeva, jer se Kragujevac preporodio onoga časa kada je spojen sa Koridorom 10", najavio je Dinkić.

Želja je da isto bude učinjeno i sa zapadnom Srbijom i veliki je prioritet Koridor 11, odnosno autoput od Beograda do Čačka, najavio je Dinkić.

Na pitanje novinara šta će biti preduzeto ukoliko firma koja je bila zadužena ne bude mogla da obavlja radove na Koridoru 10, Dinkić je odgovorio da pretpostavlja da će biti zamenjen izvođač radova, ukoliko se pokaže da nije sposoban da obavlja te radove.

Preduzeće Koridori Srbije saopštilo je juče da je spremno da, u slučaju raskida ugovora sa građevinskom kompanijom Alpina iz Austrije, u najkraćem roku pokrene nove tenderske postupke za završetak deonica Koridora 10 Pirot Istok - Dimitrovgrad i obilaznicu oko Dimitrovgrada.

Građevinska firma Alpina je proglasila bankrot, jer nije uspela da se dogovori s poveriocima o reorganizaciji isplate duga, preneli su strani mediji.


Rosnjeft želi da ulaže u Hrvatsku
Ruski naftini gigant Rosnjeft želi da investira u projekte u Hrvatskoj.
 
Predsednik upravnog odbora Rosnjefta Igor Sečin i ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak potpisali su na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu pismo o namerama za ulaganje u energetski sektor Hrvatske.

Kako je navedeno u saopštenju ruske državne naftne kompanije, pismo je znak podrške nameri Rosnjefta da istraži mogućnosti za realizaciju različitih naftnih i gasnih projekata na teritoriji Hrvatske.

Dve strane definisale su potencijale međusobne saradnje u oblasti isporuke nafte i naftnih proizvoda, uključujući transport brodovima u hrvatske trgovačke luke, kao i ulaganje u proizvodnju postrojenja za rukovanje, skladištenje i transport nafte i naftnih derivata.

Rosnjeft i Ministarstvo ekonomije Hrvatske dogovorili su se da formiraju radnu grupu za sveobuhvatnu analizu komercijalne saradnje i traženja novih oblasti zajedničkog delovanja.


Foreign currency from Fiat - Serbia reaches exports worth EUR 950 mil in April
Only during April, Serbia succeeded in exporting goods worth EUR 950 mil, It almost by third better result compared to the same month last year. During the first four months thus year, our producers exported goods totaling EUR 3,2 billion but we spent EUR 4,9 billion on import.

The largest part of export was generated by processing industry. In the first four months, car export totaled more than half a billion euro. The second most important Serbian exporter is food industry. By April, exports of food reached EUR 350 mil, followed by chemical industry with EUR 244 million and textile industry with exports of EUR 133 million.

-After a record monthly growth in April when it reached EUR 950 mil, at one point it will exceed a billion euro per month by the end of the year – Secretary of the State at the Ministry of Finance and Economy, Aleksandar Ljubic said.

- In Q1, Serbia generated good macro economical results. In the first three months, industrial production rose by 5,6% and exports by 2,4%, compared to the same period last year. The exported generated growth mostly due to exports increase of Kragujevac-based Fiat and its component producing sections.

This year’s motor vehicles export increased four times compared to the same period last year. It was followed by import increase though. In the beginning of last year, we imported vehicles totaling EUR 258 million for – EUR 570 million. The biggest foreign partner of Serbia is Italy, followed by Germany and Bosnia and Herzegovina.

When it comes to food, Serbia’s biggest export is generated through fruit and vegetable export. During the first four months, exports reached EUR 119 mil. It is followed by crops with EUR 112 mil.


Nexe Grupa prodala Jelen Do
Našička Nexe grupa izvijestila je danas da je nizozemskom investitoru Carmeuse prodao 87,95 posto vlasničkog udjela u tvornici vapna i kamena Jelen Do u Srbiji. U obavijesti koju je Nexe danas dostavio Zagrebačkoj burzi stoji kako je 19. lipnja dovršena transakcija prodaje 87,95 posto udjela u društvu Jelen Do, Srbija, investitoru Carmeuse, Nederland BV.

Ova transakcija, navode iz Nexea, dio je dugoročnog plana restrukturiranja Grupe i orijentacije na osnovnu djelatnost, a koji je započet tijekom 2012. godine.
Navedenom transakcijom Grupa će znatno smanjiti financijske obveze prema osiguranim vjerovnicima, kao i svoju financijsku zaduženost, a što će pozitivno utjecati na realizaciju plana predstečajne nagodbe i namirenje ostalih vjerovnika, stoji u obavijesti Nexea.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta