Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Todorić 12. juna potpisuje ugovor o kupovini "Mercator"-a?
Ugovor po kome će "Agrokor" preuzeti vlasnički udeo od 53% u "Mercator"-u mogao bi biti parafiran ovih dana, a konačno potvrđen oko 12. juna, pišu slovenački mediji i dodaju da je slovenački trgovinski lanac, praktično već u rukama Todorićeve firme, prenosi "Blic".


"Anadi grupacija" kupila Hypo Alpe Adria banku u Austriji za 65,5 mil EUR
"Anadi grupacija" otkupila je poslove Hypo Alpe Adria banke u Austriji, za 65,5 mil EUR, saopšteno je danas.

Time je "Anadi Financial Holdings Pte", u vlasništvu Britanca indijskog porekla Sandživa Kanorija, otkupila sve deonice Hypo Alpe Adria banke.

Kao član porodice, Kanorija je i suvlasnik indijske "Srei grupacije", koja je do sada važila kao mogući kupac. Njegov brat Hermant je predsednik "Srei grupacije".

Inače, dogovor o otkupu svih deonica podleže pod više uslova, posebno odobrenju Nadzora za finansijsko tržište.

- Kanorija i njegovo preduzeće "Anadi" su jasno najbolji ponuđači međunarodnog formata, sa snažnim regionalnim opredeljenjem - saopštio je šef Hypo, Gotvald Kranebiter.

Kanorija je najavio da namerava da održi "austrijski karakter" banke i da su bezbedni svi ulozi klijenata Hypo. U Austriji, Hypo ima više od 450 zaposlenih i na 14 mesta u pokrajinama Koruška, Salcburg i u Beču oko 56.000 klijenata.

Dogovor o otkupu poslovanja Hypo u Austriji usledio je neposredno posle odluke Evropske komisije da "firmi-majci" pruži više vremena za predaju plana o reorganizaciji zbog probelma nacionalizovane banke.

Evropska komisija vrši pritisak na Hypo banku da izvrši prodaju svojih ogranaka do kraja godine, jer bi u suprotnom mogla naložiti povratak više od 2 mlrd EUR pomoći koji je banka dobila od države, kada je upala u finansijske teškoće 2009. godine.

Rok za predaju izmenjenih planova istekao je u petak (31. maja 2013. godine), ali je Evropska komisija produžila rok do kraja juna, što je bilo, kako navode u Vladi Austrije poznato ranije, ali se nije saopštavalo. Vlada Austrije će, kako je najavila, Briselu poslati nacrt plana i pored produženja rokova.

U prestonici Austrije ne žele da iznose detalje o planu, koji se prosleđuje Briselu, već samo ukazuju da se traži više scenarija, koji su ekstremno prilagodljivi.


Delegacija Etihada češlja Jat
Delegacija nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad započela jeanalizu stanja u ćerkama-firmama Jat ervejza.

Predviđeno je da predstvnici Etihada tokom trodnevne posete Beogradu "dubinski snime" stanje u partnerskim kompanijama - Jat tehnici, Jat keteringu i Suportu u okviru razgovora o strateškom partnerstvu sa srpskom aviokompanijom.

Generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović kazao je krajem prošle sedmice da je ponuda Etihada za strateško partnerstvo sa Jatom "veoma blizu".

Vukašinović je kazao da bi, po dosadašnjim razgovorima i ako se sklopi partnerstvo sa Etihadom, predsednik Jata bio iz Srbije, dok bi generalnog direktora i operativni tim postavljao Etihad.

"Opredeljenje Jat ervejza da se uspostavi straterško partnerstvo sa Etihadom jer je to dobro i za razvoj aviosaobraćaja u Srbiji, i za Jat", kazao je Vukašinović.

Avikompanije Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ove godine ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata. Etihad, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ima vlasničke udele u avikompanijama Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija i Er Lingus.

Etihad ervejz, nacionalna kompanija UAE, u 2012. prevezla je 10,3 miliona putnika. U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika imala je prihod od 900 miliona dolara što je rast od 19 odsto, od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara, što je 17 odsto više nego u istom periodu 2012.


North Karton starts building cardboard factory in Jagodina
The North Karton company began the construction of a factory for producing wave cardboard and cardboard packaging in Jagodina on Saturday (1 June 2013). The foundation stone for this factory, which is going to employ 200 workers, was laid by Serbian Prime Minister Ivica Dacic, Jagodina Mayor Dragan Markovic Palma and North Karton CEO Vladimir Slovohotov, it was announced on the website of the City of Jagodina.

According to North Karton's owner Vladimir Slovohotov, this factory fit out with cutting-edge equipment will be opened 1 August 2014.

- The factory will supply entire Serbia with cardboard because about 50 percent of the required cardboard packaging is now imported, but it will also make products for other countries in the region. North Karton uses a recycled waste paper as a raw material, thus taking care of the environment as well. We are going to hire 200 people, but there will be much more people involved in distribution and logistics - said Slovohotov.

This production facility will span 15,000 square meters with its construction costs expected to reach EUR 15 million, reads the release on the website of the City of Jagodina.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta