Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Budžetski deficit u junu najmanji od početka 2013. godine
Mere za stabilizaciju državnog budžeta, koje su sastavni deo nedavno usvojenog paketa ekonomskih mera vlade, počele su da daju prve rezultate, a u junu je ostvaren najmanji budžetski deficit od početka ove godine u iznosu od oko pet milijardi dinara, saopštilo je 30. juna Ministarstvo finansija i privrede.

Prema prvim preliminarnim podacima Ministarstva finansija i privrede, u junu je prikupljeno oko 70 milijardi dinara prihoda, dok su rashodi istovremeno iznosili oko 75 milijardi dinara.

Stabilizacija republičkog budžeta u junu je rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima, navodi Ministarstvo.

Poreska uprava će u narednom periodu dodatno pojačati svoju aktivnost na terenu, uz nultu toleranciju finansijske nediscipline.

Svi koji ne plaćaju porez biće bez izuzetka kažnjeni u skladu sa zakonom, jer kako je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nedavno rekao, oni koji ne plaćaju porez ne varaju državu, već varaju učitelje, lekare, penzionere, radnike, seljake i sve druge građane koji zbog toga gube šansu za bolji standard.

Zbog toga će se pojačati kontrola neregistrovanih firmi, kao i svih objekata koji ne izdaju fiskalne račune građanima.

Time će se obezbediti jednak tretman prema svim poreskim obveznicima, kako privrednici koji redovno izvršavaju sve obaveze prema državi više ne bi imali nelojalnu konkurenciju.

Poreska uprava će u narednim nedeljama krenuti i sa unakrsnom proverom imovine i prihoda bogatijih građana.

Kontrole će prvo krenuti od onih građana koji u zakonskom roku uopšte nisu prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara.

Takvima će na licu mesta najpre biti izrečena kazna u iznosu od tri odsto od vrednosti neprijavljene imovine, a zatim će se detaljno utvrđivati da li za stečenu imovinu imaju pokriće u ostvarenim prihodima, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta