Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Saradnja "Telenor" i IBM-a u Srbiji vredna 4 mil EUR
Kompanija "Telenor" Srbija odabrala je IBM za svog partnera u izgradnji sistema koji će omogućiti proširenje postojećih i uvođenje novih usluga za klijente u Srbiji. Ugovor je vredan više od 4 mil EUR, i potpisan je sa ciljem da obezbedi korisničko iskustvo na najvišem nivou, nudeći kombinaciju usluga koje uključuju mobilne komunikacije, fiksnu telefoniju i finansijske usluge.

- Potpisivanjem ovog ugovora kompanija IBM je još jednom je pokazala spremnost da sagleda poslovne potrebe i rešenja koja nudi "Telenor". Ovaj ugovor doneće "Telenoru" značajne prednosti u pružanju usluga na tržištu, kao i veću fleksibilnost i efikasnost. Projekat predstavlja nastavak dugoročne saradnje između "Telenor"-a i IBM čime se potvrđuju naše uloge lidera na tržištu u primeni inovativnih rešenja na polju informacionih tehnologija - ističe Željko Vujinović, direktor IBM za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Zahvaljujući ovom ugovoru, usluge drugih provajdera, kada su u pitanju informacione i telekomunikacijske tehnologije na lokalnom i međunarodnom tržištu, biće integrisane bez poteškoća. Takođe, objedinjavanje telekomunikacijskih usluga i širi izbor usluga namenjenih korisnicima biće olakšano. Drugim rečima, zahvaljujući novoj platformi, budući korisnici imaće mogućnost da, iz ponude kompanije "Telenor", na jednostavan način odaberu usluge kao što su slanje poruka, TV, internet, finansijske i "klaud" usluge, usluge fiksne telefonije itd.

- Imajući u vidu trendove u telekomunikacijama, saradnja sa kompanijom IBM imaće pozitivan efekat na naše korisnike i na ispunjenje njihovih zahteva i potreba za novim i naprednijim uslugama - kaže izvršna direktorka tehnike "Telenora" Srbija Ingeborg Ofsthus.

Saradnja između "Telenora" i IBM jedan je od najvećih projekata na srpskom tržištu informacionih i komunikacijskih tehnologija u poslednje vreme, koji će doprineti daljem razvoju ovog sektora u Srbiji.


"Tigar Tyres" počeo izgradnju nove fabrike u Pirotu
Kompanija "Tigar Tyres" započela je, jednu od trenutno najvrednijih investicija u Srbiji, izgradnju novog proizvodnog pogona i svih pratećih objekata u krugu fabrike.

Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine "Pirot" u izjavi za portal Plusonline kaže da lokalna samouprava pruža punu podršku kompaniji u realizaciji ovog, za ceo pirotski kraj, izuzetno značajnog projekta, navodi "Plus radio", a prenosi zvanični opštinski sajt.

- Fabrika se gradi na prostoru iza sadašnje Fabrike radijalne gume prema Nišavi, a pored proizvodnog pogona biće izgrađena i saobraćajnica, prateća infrastruktura, a biće preseljen i deo deponije, koji je obuhvaćen projektom. Naša uloga kao lokalne samouprave u svemu ovome je da olakšamo postupak izdavanja dozvola, raznih saglasnosti, komunikaciju sa ministarstvima, sa Vodoprivredom, Direkcijom za imovinu...Sve raspoložive resurse stavili smo na raspolaganje "Michelin"-u - kaže Kostić.

Projekat će biti realizovan u nekoliko faza, a prvi objekti biće u funkciji krajem sledeće godine. Vrednost investicije je oko 170 mil EUR, čime će praktično proizvodnja u kompaniji biti udvostručena, a biće upošljeno 700 novih radnika.


Valeant odustao od Galenike
Američka kompanija Valeant uputila je Ministarstvu finansija i privrede pismo kojim saopštava da odustaje od privatizacije Galenike.

Između ostalog, navodi se u saopštenju, kompanija odustaje i zbog neprijateljskog stava sindikata i zaposlenih prema potencijalnoj privatizaciji.

Kako je navedeno u pismu upućenom ministru Mlađanu Dinkiću, kompanija Valeant odlučila je da odustane od podnošenja pisma o namerama.

Kao glavni razlozi za odustajanje navedeni su nedavno objavljeni sporazum kojim Valeant Pharmaceuticals International preuzima kompaniju Bausch & Lomb, kao i javno izražen neprijateljski stav sindikata i zaposlenih Galenike prema potencijalnoj privatizaciji, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Vlada je 21. decembra 2012. godine donela zaključak kojim se saglasila da se pokrene postupak pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, u skladu sa kojim je Ministarstvo finansija i privrede 15. januara objavilo javni poziv za dostavljanje pisma o namerama zainteresovanih investitora.

Ministarstvo finansija i privrede produžilo je 31. maja javni poziv za dostavljanje pisma o namerama investitora zainteresovanih za strateško partnerstvo za kompaniju Galenika do 14. juna.

Javni poziv je pripremljen radi sagledavanja potencijalne zainteresovanosti strateških investitora i mogućih modela prodaje u zavisnosti od zainteresovanosti, a to je bilo četvrto produženje roka za dostavljanje pisma o namerama.

Kako je polovinom aprila saopštilo ministarstvo, od svih investitora koji su se prijavili na javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo sa Galenikom, kvalifikacione kriterijume ispunjavala je jedino američka kompanija Valeant.

Valeant Pharmaceuticals je članica Valeant Pharmaceuticals International iz Kanade, multinacionalne korporacije specijalizovane u farmaceutskoj industriji, sa oko 7.500 zaposlenih, koja je u 2013. godini ostvarila ukupne prihode od prodaje od oko 3,3 milijarde dolara.


U.S. Valeant gives up on Galenika acquisition
The U.S. company Valeant today sent a notice to the Ministry of Finance and Economy of Serbia saying that it gives up on the privatization of Galenika because of, among other things, hostile attitude that the trade union and staff have taken toward potential privatization.

According to the notice addressed to Minister Mladjan Dinkic, the Valeant company has decided not to submit a letter of intent.

Among the main reasons that Valeant cited for giving up on this acquisition is a recently published agreement on the takeover of the Bauch&Lomb company by Valeant Pharmaceuticals International as well as a publicly expressed hostile attitude of the trade union and employees of Galenika toward potential privatization, it was announced on the website of the ministry.

The government passed a decision on 21 December 2012 to give the green light for the launch of a procedure for finding a strategic partner for Galenika, in line with which the Ministry of Finance and Economy issued a public invitation to interested investors on January 15th to submit their letters of intent.

On May 31st the Ministry of Finance and Economy extended the deadline to submit letters of intent until June 14th. That was the fourth extension of that deadline.

Valeant Pharmaceuticals is a member of Valeant Pharmaceuticals International from Canada, a multinational corporation that specializes in the pharmaceutical industry, has 7,500 employees, and generated a total sales revenue of about USD 3.3 billion in 2013.


Etihad experts end their stay in Belgrade - Jat operations scanned
Experts of Etihad Airways from the United Arab Emirates yesterday ended their three-day stay in Belgrade, where they have been analyzing the operations of Jat Tehnika and Jat Airways' daughter companies Jat Catering and Jat Support, people at Jat Airways told Tanjug news agency.

People at Jat said that the visit was successful, voicing their expectation that the cooperation with that Near East company would be continued. They also pointed out that that was the first time Etihad experts had visited Jat Tehnika, Jat Catering and Jat Support.

Etihad was analyzing the operations of these companies as part of its preparations for the possibility of entering into strategic partnership with the Serbian flag carrier.

The Arab airline will introduce regular daily flights between Abu Dhabi and Belgrade as of June 15.

Jat and Etihad signed a contract on commercial cooperation on 46 destinations and introduction of joint code share flights in April.

Etihad, which had 10.3 million passengers last year, holds a stake in companies Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, and Air Lingus, and is one of the quickest-growing airlines in the world.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta