Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar skače prema dolaru i evru
Po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (www.nbs.rs), evro košta oko 44 pare manje nego u petak, kada je srednji kurs bio 114,1715 dinara za jedan evro.

Dinar je na istom nivou kao na početku ove godine, a za 1,9 odsto slabiji nego pre mesec dana.

Domaća valuta je ove godine bila je najjača 30. aprila kada je evro koštao 110,5426 dinara, a najslabija 24. juna, kada je evro koštao 114,5353 dinara.

NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila 90 miliona evra, a prodala ukupno 305 miliona evra.


Dinkić: Svetska banka umesto MMF-a
"Pokušaćemo da napravimo nešto što ranije nije možda bilo planirano, a to je finansijski aranžman sa Svetskom bankom, kako bi dobili podršku za strukturne reforme i na neki način jeftino finansiranje budžeta u narednom periodu sredstvima Svetske banke", rekao je Dinkić na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da nastavi razgovore sa MMF-om, ali on misli da nije realino da se u toku ove godine napravi program sa tom finansijskom institucijom.

"Realnije je da napravimo program sa Svetskom bankom", ocenio je Dinkić, ukazavši da MMF podržava reforme koje se sprovode, ali smatra da treba smanjiti plate i penzije.

"Pokušaćemo da imamo program sa Svetskom bankom, bez programa sa MMF-om, to je ideja", naveo je ministar finansija i dodao da Svetska banka podržava strukturne reforme Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, razgovori sa Svetskom bankom, koja je zainteresovana za program sa Srbijom, nastavljaju se u narednim nedeljama.

"Što se tiče investicionih projekata, imamo dovoljno zaključenih kredita, koje treba protrošiti, a sa Svetskom bankom razgovamo o finansijskom aranžmanu - da oni podrže budžet kroz podršku strukturnim reformama", precizirao je Dinkić.


June state budget deficit "lowest in 2013"
This is according to Serbia's Ministry of Finance and Economy.

The ministry said that June saw the lowest budget deficit in 2013, amounting to approximately RSD 5 billion (EUR 44 million).

According to the ministry's preliminary data, around RSD 70 billion (EUR 616 million) was collected in June, while expenditures amounted to about RSD 75 billion (EUR 660 million).

June's stabilization of the state budget is a result of austerity measures, but also of significant tightening of fiscal discipline and significantly increased revenue collections.

The Serbian Tax Administration will further strengthen its activities in the field, with zero tolerance for lack of financial discipline, the ministry asserted in its statement.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta