Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Wall Street: Indeksi blago porasli, Bernanke oprezan
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjednik Fed Ben Bernanke kazao da nisu postavljeni konkretni rokovi za smanjenje poticajnih monetarnih mjera, već da to ovisi o situaciju u gospodarstvu. Dow Jones ojačao je 18 bodova, ili 0,12 posto, na 15.470 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 1.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 3.610 bodova.
U izvješću Kongresu predsjednik američke središnje banke ponovio je da bi Fed kasnije ove godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, ali da to ovisi o situaciji u gospodarstvu.

„Bernanke je i dalje prilično nejasan po pitanju što se može očekivati. No, mislim da to ima smisla jer pokušava minimalizirati utjecaj promjene monetarne politike na tržište", kaže Lawrence Creatura, portfelj menadžer u fondu Federated Investors.

Krajem svibnja cijene su dionica dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući isključivo labavoj monetarnoj politici Feda.

No tada je Bernanke prvi puta kazao da bi Fed uskoro mogao smanjiti programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, što je izazvalo oštar pad cijena dionica.

Ulagači se, naime, plaše da bi smanjenjem tih programa, kojima se na financijska tržišta ubrizgava svježi, jeftin novac tržišta izgubila veliku podršku, pa bi cijene dionica pale.

Prije desetak dana Bernanke je, pak, umirio ulagače kazavši da bi središnja banka mogla voditi labavu monetarnu politiku još neko vrijeme dok se znatnije ne poboljša situacija u gospodarstvu, posebice na tržištu rada.

To je ponovio i jučer, pa nije bilo nikakvih razloga za veći rast ili pad burzovnih indeksa, već su smjer cijena pojedinih dionica odredile vijesti iz kompanija.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom većim od 10 posto, bila dionica Yahooa. Dan prije njezina je cijena pala jer kvartalni poslovni rezultati tog internetskog pretraživača nisu impresionirali, no dionica se oporavila nakon vijesti da Yahoo kani kupiti udjel u kineskom tehnološkom divu Alibaba.

Cijena dionice Bank of America porasla je, pak, 2,8, a BNY Mellon Corp 1,9 posto, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju.

„Ulagače može ohrabriti to što su poslovodstva postavila niske prognoze, pa bi rezultati njihovih kompanija lako mogli nadmašiti očekivanja, što bi moglo potaknuti rast cijena dionica", kaže Creatura.

Među gubitnicama je, pak, jučer bila dionica American Expressa, s padom cijene za 1,9 posto, nakon vijesti da Europska komisija predlaže ograničenje provizija koje se naplaćuju na transakcije kreditnim karticama. Daljnjih 1 posto cijena dionice Amexa pala je nakon što je ta kartičarska kuća objavila poslovne rezultate.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 8.254 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 3.872 boda.


Ministarstvo finansija predvidelo 24 mil EUR za RTS
Rebalansom budžeta za ovu godinu u okviru sredstava Ministarstva finansija i privrede predviđeno je 2,4 milijarde dinara, odnosno 24 mil EUR za finansiranje javnog servisa, rečeno je "Danasu" u Ministarstvu finansija. Na pitanje da li je i koliko sredstava predviđeno rebalansom za javni servis, prethodno smo iz istog ministarstva dobili odgovor da je to pitanje za Vladu Srbije i Ministarstvo kulture, ali je juče ipak stigao novi odgovor.

Podsetimo, pokušavajući da sazna na koji način će biti obezbeđena sredstva za RTS i RTV ranije, ali i sada nakon rebalansa budžeta, u nadležnim institucijama najpre su nas "vrteli su nas u krug". U Ministarstvu finansija i privrede istakli su prvi put da je to pitanje za Ministarstvo kulture i Vladu Srbije. U Ministarstvu kulture, takođe, tvrdili su da je to pitanje za Vladu, ali su u Vladi smatrali drugačije.

Iz pres službe Vlade pitanje "Danasa" o sredstvima za finansiranje javnih servisa prosleđeno je Ministarstvu kulture, dok nam je iz Generalnog sekretarijata stigao odgovor da se obratimo Ministarstvu finansija. I novi odgovor Ministarstva finansija je konačno stigao.

Međutim, predlozi zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, uprkos najavama, još nisu predstavljeni javnosti. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećao je građanima da će ukinuti pretplatu i da će se RTS i RTV finansirati iz državnog budžeta u periodu od dve godine dok se ne pronađe adekvatan model.

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević najavio je juče na skupštinskom Odboru za kulturu i medije da će najkasnije do 24. jula biti objavljena odluka o načinu finansiranja javnih servisa RTS i RTV, a ideja je da novinska agencija Tanjug bude delom vladin servis za informisanje, a delom akcionarsko društvo. Kolarević je rekao da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i da se nada da će do srede biti objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta