Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hrana u Srbiji neće biti jeftinija

Beograd -- Hrana u Srbiji neće ni ove godine biti jeftinija, jer je ona u svetu skupa, piše Blic. 

Ali država može mnogo da učini izdvajanjem više subvencija i obezbedjenjem jeftinijih kredita za setvu i nabavku nove mehanizacije, kao i donošenjem dugoročne strategije razvoja poljoprivrede, ocenili su eksperti za agrar.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović smatra da je otkupna cena od 20 dinara po kilogramu pšenice za Robne rezerve potpuno prihvatljiva i u ovom trenutku je najviša u regionu.

Učestvujući u programu RTS-a, Golubović je napomenuo da su Robne rezerve otkupile oko 60.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

On je naglasio da država nikad nije izlazila u javnost sa otkupnom cenom pšenice, pre nego što se završi žetva, odgovarajući na zamerke da je država kasno objavila otkupnu cenu pšenice.

Komentarišući nedostatak jeftnih kredita za agrar, Golubović je najavio da će ulaganja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućiti više sredstava za ulaganje u poljoprivredu.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milan Prostran i dalje smatra da je agrar "srpska nafta", odnosno, izvozna šansa, ukazujući da je Srbija ozbiljni izvoznik koji će ove godine imati oko milion tona pšenice za svetsko tržište.
Prostran je naglasio da se mora povećati agrarni budžet na oko 10 odsto BDP-a ili oko milijardu evra godišnje, da bi se poljoprivreda osposobila da bude konkurentna za izvoz i da hrana bude jeftinija.

Cena hrane u Srbiji neće naglo pasti i jedino se može očekivati da oscilira, jer je hrana u svetu skupa i utiče na domaće tržište, ocenio je Prostran.

Predsednik Udruženja "Sto paora plus" Vojislav Malešev rekao je da će krajnjim potrošačima malo značiti rekordan rod pšenice, jer bi normalno bilo da pojeftini hleb, ali se to neće desiti, jer je setva ove godina bila skuplja za 20 do 30 odsto nego prošle godine.

On je naveo primer da tržište danas plaća 17 dinara po kilogramu pšenice, a kilogram kifli košta 250 dinara, što je očigledan pokazatelj ko najviše zaradjuje od pšenice.

Srpski seljak ima daleko manje subvencija je za primarnu proizvodnju u odnosu na zemlje u okruženju i to je razlog zašto je u Srbiji skupa hrana, ukazao je Malešev i dodao da i nedostatak ukrupnjavanja imanja, stara mehanizacija i manja primena agrotehnike takodje utiče na to da je srpska hrana najskuplja u regionu.

Jedan od razloga zašto je hrana u Srbiji skupa, to što se za navodnjavanje kao gorivo koristi nafta, umesto električne energije, što ne radi niko u okruženju, naveo je Malešev.

Potpredsednik Asocijacije poljoprivednika Banata Zoran Sefkerinac rekao je da je država zakasnila najmanje desetak dana sa otkupnom cenom pšenice i da će poljoprivredni proizvodjači biti u minusu, uprkos rekordnom rodu pšenice.

Potpredsednik Nacionalne asocijacije potrošača Zoran Nikolić rekao je da je donekle iznenadjen što se posle rekordnog roda pšenice nije desilo da brašno pojeftini, a samom tim i hleb.

Nikolić je ocenio da će, nažalost, najmanje profitirati proizvodjači pšenice, a najviše trgovci.Rusi čekaju dozvolu države da kupe "Majevicu" iz Bačke Palanke

Tri godine je fabrika poljoprivredne mehanizacije "Majevica" iz Bačke Palanke u restrukturiranju, a rukovodstvo te firme s preostalih 300 radnika uspelo je da sačuva osnovni proizvodni program. Generalni direktor "Majevice" Radenko Komad saopštio je da je ta kompanija našla strateškog partnera u Rusiji, da je dogovor postignut, ali da sada predstoji da se završe tehnički poslovi.

– Reč je o ruskoj kompaniji iz grada Voronježa koji je 500 km južno od Moskve – kaže za "Dnevnik" Komad.

– S naše i ruske strane neće biti problema, a priča o strateškom partnerstvu naše i ruske firme već je poodavno u dvorištu Ministarstva ekonomije, odnosno ministra Dinkića i Agencije za privatizaciju, s obzirom na to da je "Majevica" državna firma. Do sada se ispostavljalo da su neki naši zakoni jači od života, a da nema ko da ih uskladi s realnošću. Ruski partner, prosto rečeno, već duže od vlasnika, a to je u našem slučaju država, traži tačnu cifru, odnosno cenu ovog strateškog partnerstva.

Ruska fabrika ima sličan program kao i "Majevica" i duplo više zaposlenih, ali za je palanačku fabriku, po rečima najodgovornijih, ogromno rusko tržište jedina šansa.Goldman Sachs eyes Serbia

A delegation of the world's leading investment bank Goldman Sachs will arrive in Serbia tomorrow on a two-day visit. As the Energy Ministry announced, the Goldman Sachs delegation will talk with the representatives of the Serbian government about projects and investment opportunities that Serbia offers.

Goldman Sachs representatives will have a meeting with Serbia's First Deputy Prime Minister Aleksandar Vucic. Their host will be Minister of Energy, Development and Environmental Protection Zorana Mihajlovic.

During the two-day stay, this delegation will also meet Minister of Agriculture, Water Power Engineering and Forestry Goran Knezevic, representatives of the Ministry of Foreign and Domestic Trade and Telecommunications, Directorate for Commodity Reserves, and the management of companies Transnafta, Zita Srbije, and Zita Vojvodine.

The Goldman Sachs delegation will also visit RTB Bor to get familiar with its operations and future development projects.

One of the main discussion topics will be the formation of mandatory reserves of oil derivatives in Serbia as well as possible recapitalization of RTB Bor. Besides, the two sides will also talk about investment opportunities in the field of production funding, export and import of cereals, sugar and metals."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta