Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija ulaže 15 mil EUR u "Gorenje" - Slovenačka kompanija zapošljava još 700 radnika do 2017.
Vlada Srbije i kompanija "Gorenje" zaključili su Predugovor koji predviđa nove investicije te kompanije u Srbiji kroz zajedničko ulaganje u proširenje proizvodnje kućnih aparata u Srbiji, u fabrikama u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi. To će omogućiti zapošljavanje 700 novih radnika u naredne 3 godine, kao i povećanje proizvodnje i izvoza, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Kako je navedeno, Vlada Srbije će do 31. januara 2015. godine uložiti 15 mil EUR i postati manjinski suvlasnik svih fabrika kompanije "Gorenje" u Srbiji. Novac će prvenstveno biti iskorišćen u proširenje i modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u koju će u naredne dve godine zajednički biti investirano 22 mil EUR.

Zajedničko ulaganje predviđa: posao za 700 novih radnika u naredne tri godine u svim fabrikama "Gorenja" u Srbiji (Zaječar, Valjevo i Stara Pazova), povećanje proizvodnje u svim fabrikama, sa 108 mil EUR u 2012. godini, na 230 mil EUR u 2016. godini, povećanje izvoza, sa 95 mil EUR u 2012. godini, na 210 mil EUR u 2016. godini.

Kompanija "Gorenje" će ovim predugovorom najmanje 40% komponenti i repromaterijala nabavljati od domaćih preduzeća čime će dodatno biti povećan broj indirektnih radnih mesta. Za modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u naredne dve godine biće investirano 22 mil EUR u nove objekte, opremu i informacioni sistem. Posao u Zaječaru će dobiti 200 novih radnika, a fabrika će proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša marke "Gorenje", ali i brenda "Panasonic", sa kojim je kompanija "Gorenje" pre nekoliko dana uspostavila strateško partnerstvo. Plan je da se u Zaječaru proizvodi 450.000 veš mašina godišnje, a najveći deo proizvodnje će biti namenjen izvozu.


"Gorenje" je do danas u Srbiji investiralo 100 mil EUR i trenutno zapošljava oko 1.300 radnika, dok se broj indirektnih radnih mesta stalno povećava proširenjem mreže lokalnih dobavljača. "Gorenje" iz Srbije izvozi više od 90% proizvodnje na tržišta Rusije, Nemačke, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja, stoji u saopštenju. Ova kompanija prisutna je u 70 zemalja širom sveta i zapošljava više od 10.700 ljudi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta