Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Struja 11% skuplja od 1. avgusta
Beograd -- Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dobila zvaničan zahtev EPS-a za poskupljenje struje za domaćinstva od 10,9 odsto, saopšteno je Tanjugu u AERS-u.

U Agenciji su naveli da se može očekivati da struja poskupi od 1. avgusta, imajući u vidu da je neophodno da preduzeće "EPS snabdevanje" 15 dana ranije obavesti potrošače o tome.

Predlogu za poskupljenje struje prethodila je intervencija Agencije da "EPS snabdevanje", koji je ranije tražio da to poskupljenje bude još veće, ukloni sve neopravdane troškove iz tog zahteva o poskupljenju.

U AERS-u preciziraju da su "EPS snabdevanje“ i pet privrednih društava za distribuciju električne energije - Elektrovojvodina, Elektrodistribucija Beograd, Elektrosrbija Kraljevo, Jugoistok Niš i Centar Kragujevac dostavili danas AERS-u odluke o novim cenama struje za javno snabdevanje i cenama pristupa, odnosno korišćenja sistema za distribuciju struje.

Predloženo je da se cene električne energije za domaćinstva povećaju za 10,9 odsto, precizira se u saopštenju i dodaje da će Agencija proveriti, da li su podaci koji su im dostavljeni iz tih preduzeća, u skladu sa navedenim zahtevima i nakon toga će se izjasniti o tim predlozima.

U Agenciji ističu da je to regulatorno telo prethodno, krajem maja i početkom juna, dobilo od tih pet privrednih društava dokumentaciju i podatke o ostvarenim i planiranim troškovima za distribucije električne energije i javnog snabdevanja.

Nakon analize ovih troškova, Agencija je zahtevala da se preispita predloženi nivo i umanje troškovi koji nisu mogli biti prihvaćeni kao neophodni i racionalni i da se izvrši pravilno razdvajanje i raspodela troškova po delatnostima, naglašavaju u AERS-u.

Agencija je, kako se dodaje, zahtevala i da svih pet distributivnih društava umanje predložene gubitke električne energije u mrežama.

Cilj je da se sredstva dobijena racionalizacijom troškova usmere na povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom, ističu u Agenciji.


Ešton u Beogradu, u Briselu ostvaren napredak
BEOGRAD - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovaće danas u službenu posetu Beogradu gde će sa državnim vrhom Srbije razgovarati o primeni briselskog sporazuma i napretku Srbije prema EU.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sa Ešton u 18.30 sati u Palati Srbija, saopštila je vladina Kancelarija za sradnju sa medijima.

Dan kasnje Ešton će posetiti i Prištinu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je sinoć, posle 13. runde dijaloga u Briselu, da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene posete Beogradu i Prištini.
"Od suštinskog značaja je da se rad na primeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedeljama i mesecima, kao što je predviđeno Planom implementacije. Zadovoljna sam što su oba premijera (Dačić i kosovski Hašim Tači) potvrdila posvećenost tom cilju", navodi se u saopštenju Eštonove izdatom posle sastanka.Dačić je izjavio nakon 13. runde dijaloga sa Tačijem da je bilo napretka, ali da o mnogim spornim pitanjima tek treba da se razgovara.

"Pričali smo o mnogim pitanjima koja se tiču implementacije briselskog sporazuma", rekao je Dačić novinarima nakon petočasovnih razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu.

Premijer je objasnio da je bilo reči o sprovođenju lokalnih izbor na Kosovu, Zakonu o amnestiji, sudskoj mreži, struji, telekomunikacijama i svemu ostalom o čemu eksperti nisu uspeli da se dogovore na tehničkom nivou.
"Tači je rekao da će Zakon o amnestiji već do kraja sledeće nedelje biti donet", rekao je Dačić govoreći o zakonu koji je ključan za sprovođenje sporazuma, a koji je kosovska skupština prošle nedelje odbacila.

Premijer Dačić je upozorio da prištinska strana uporno pokušava da kroz statusno neutralni dijalog nametne rešenja koja potvrđuju državnost Kosova.
"Moramo sprečiti da se kroz zahtev da se koriste kosovske lične karte i upisivanje u kosovsko državljanstvo rešavaju statusna pitanja", rekao je Dačić i dodao da je to veoma važno za učesće Srba na lokalnim izborima na jesen, o čijoj je organizaciji je danas, takođe, bilo reči.

Kada je reč o telekomunikacijama i struji, Dačić je rekao da o nekim teškim pitanjima, kao što je jezero Gazivode, tek treba da se razgovara tokom predstojeće posete visoke predstavnice Beogradu i Prištini.
"Postignut je određeni napredak, ali o nekoliko spornih pitanja ćemo sutra u Beogradu razgovarati sa Ešton", najavio je on i dodao da će se 24. jula ponovo sastati sa Tačijem u Briselu.

On je pojasnio da se osim na Gazivode, ta sporna pitanja odnose na trafo stanicu Valač i na međunarodni pozivni broj za Kosovo.

Dačić je rekao da su Briselski razgovori uvek teški.
"Često se napravi jedan korak napred, a dva nazad, ali onda imate korak nazad, a dva koraka napred i onda ste ipak negde krenuli", kazao je premijer, naglašavajući da se tempo dijaloga mora održati.
"Preko leta se nećemo odmarati, nego ćemo nastaviti naporan rad", reko je on i najavio da će evropski komesar za proširenje Štefan File 17. jula posetiti Beograd radi priprema za pristupne pregovore.

Premijer je rekao i da je tokom jučerašnje runde bilo reči i o incidentu u blizini Kuršumlije, kada je na administrativnoj liniji došlo do razmene vatre između Žandarmerije i kradljivaca drva u kojoj je ranjeno šest kosovskih Albanaca.
"Mali incidenti mogu da imaju teške posledice", upozorio je Dačić, ističući da prištinska strana nije bila zainteresovana da produbljuje razgovor o ovom slučaju.
"Važno je da imamo čistu situaciju i da proces ida dalje", zaključio je premijer nakon današnje runde.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je juče da Ketrin Ešton dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje vlastima u Srbiji i da još jednom potvrdi evropski put zemlje.
"Ešton dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje zemlji i rukovodstvu Srbije da nastave ovim smerom", rekao je Dežer u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, put Srbije ka Uniji je zacrtan.

Šef delegacije EU u Beogradu je naveo da će visoka predstavnica vlastima u zemlji doneti i poruku ohrabrenja u pogledu preuzetih obaveza u primeni briselskog sporazuma.
"Mi svi u Evropi pozdravljamo odluke koje su donete u tom pogledu i liderstvo koje je tom prilikom iskazano", naveo je Dežer.


Deputy PM says "key economic goal" reduction of unemployment
BELGRADE -- "We have the strength to change Serbia," asserted Aleksandar Vučić as he addressed the"Serbia Turns to Economy - Together Out of the Crisis" conference.


L-R: Vincent Degert, Aleksandar Vučić, Loup Brefort (Tanjug)Speaking at the event on Monday in Belgrade, the first deputy prime minister said the government's key economic goal was to reduce unemployment to below 20 percent in a year or two.

"In the past, Serbia deteriorated without the government being upfront to the people about it, which is why the politicians in power today have a duty to do what is good for the country, even if it means some unpopular measures," said he.

Vučić explained that the economic situation in the coming period will be improved by the rule of law, building of institutions, shortening of bureaucratic procedures, the establishment of fast response offices, and a reform of the public sector and the pension system.

Bureaucratic procedures need to be reduced to a minimum, which will also limit the room for corruption, said Vučić, stressing it is important to improve the investment environment and fight for every investor.

"We will work with commitment and responsibility, trying to meet the demands of businessmen, but not demands like: give me a loan from a state bank which I will not pay back, and I will give you ten percent," Vučić warned. He added the business sector can actually do a lot for the state, rather than always asking something from it.

According to Vučić, the people making the most noise are the ones doing nothing, who sit in coffee shops criticizing the government.

The deputy PM thanked Head of the EU Delegation to Serbia Vincent Degert on the support in the EU integration process.

"There is solidarity in the EU but not charity, so we cannot expect that we will be getting assistance which we will spend any way we want and live well without doing anything," said Vučić.

He noted, however, that unlike Serbia which has done everything it promised in the previous period, the EU has not made good on all its promises.

Vučić commented on an arrangement with the International Monetary Fund (IMF), saying it is important also as a signal to investors.

"During the talks on a government reshuffle, we will see what we can achieve. I wish the IMF had been a little less strict, because all of a sudden it is time to pay up on all our debts: Kosovo, corruption and public debt, and somebody needs to face this," Vučić explained.

Structural reforms
Serbia should implement and complete the structural reforms as soon as possible, because there is no time to lose, head of the World Bank Office in Serbia Loup Brefort said on Monday and commended the government on its efforts to solve the economic problems.

Brefort addressed the confrence and stressed that the World Bank was encouraged by everything the Serbian government had done to resolve the big problems it inherited.

They include the problems concerning the companies that record losses, which stifle the economy, are a large expense and do not help improve the business environment, he noted.

There are many technical things that need doing, and it is very important that the government has adopted an action plan to restructure former government companies, he stated.

According to Brefort, the World Bank will provide financial and technical assistance to Serbia, and that will be considered in the next few weeks.

It is a lot harder to conduct reforms now, when the economy is in a difficult state, than 6-7 years ago, when the situation was better, he pointed out.

Commenting on the business environment, he said the Gordian knot had to be cut, because of Serbia's great number of regulations and administrative procedures that could be interpreted in two ways.

If Serbia wants to be competitive, it has to reduce bureaucracy, he underscored.

The bureaucracy is the key, and it smothers and creates a burden, Brefort stated, adding it was not enough to simply battle corruption, but also to clear some regulations that create room for corruption.


Gorenje opens another plant in western town
VALJEVO -- Slovenian appliance maker Gorenje on Tuesday opened its second refrigeration appliance plant in Valjevo, western Serbia.


At the opening ceremony, the ribbon was cut by Serbian Prime Minister Ivica Dačić, President of the Management Board and CEO of Gorenje Franjo Bobinac, and Valjevo Mayor Stanko Terzić.

Gorenje started building its second plant in the Serbian town last summer and launched production in February this year.

EUR 21 million was invested in the new factory.

Before the opening, Minister of Finance and Economy Mlađan Dinkić said this is the biggest refrigerator plant in the region, including Gorenje's plant in Slovenia.

He said "Serbia should export more finished products" - such as the refrigeration units of a modern design made by Gorenje.

According to Dinkić, "cooperation with Panasonic will enable Gorenje to hire more workers and export jointly to the Russian market."

"We will continue to support this kind of production, because that is the only way out of the crisis," said Dinkić.

Bobinac said the opening of the new plant means not only a bigger production volume and more employees, but also a bigger selection of refrigerators.

The two factories in Valjevo employ 1,100 people and the planned output for this year is 800,000 refrigerators, said Bobinac.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta