Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS sutra isplaćuje dividende
Naftna industrija Srbije (NIS) isplatiće sutra svojim akcionarima dividendu za 2012. godinu, najavila je ta naftna kompanija.

Bruto iznos po akciji je 75,83 dinara, a na račun manjinskih akcionara za pet akcija biće ukupno uplaćeno 322,25 dinara. Ukupna suma za isplatu dividendi iznosi 12,36 milijardi dinara.

Iznos od preko 12 milijardi dinara je najveći koji je neka kompanija, listirana na Beogradskoj berzi, isplatila na ime dividende.

Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara V redovne sednice Skupštine akcionara, koji je bio 8. juna 2013. godine.

Akcionarima koji su kao gradjani dobili po pet akcija NIS-a, oko 2,4 miliona manjinskih akcionara, 20. avgusta će biti uplaćena pripadajuća dividenda na novčane račune u Banci Poštanska štedionica.

Istovremeno, NIS će uplatiti porez na prihode od kapitala koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto.

Datum isplate dividendi akcionarima NIS-a u skladu je sa odlukom generalnog direktora kompanije.

Ovoj odluci prethodila je odluka Skupštine akcionara da se za isplatu dividendi izdvoji 25 odsto dobiti ostvarene u 2012. godini, umesto 15 odsto, koliko iznosi minimum predvidjen politikom dividendi kompanije.

NIS je srpsko-ruska kompanija u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, koji u NIS-u ima oko 56 odsto akcija, dok oko 29 odsto akcija pripada državi Srbiji, a ostatak gradjanima i manjinskim akcionarima.


Turci zainteresovani za kupovinu "Telekoma Srbija"
Turske kompanije "Dogus Holding" i "Sabanci Group" iskazale su zainteresovanost za učešće u privatizaciji "Telekoma Srbija", rečeno je danas u Istanbulu na sastanku potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Rasima Ljajića, sa predstavnicima tih kompanija.

Ljajić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao u Istanbulu sa generalnim direktorom "Dogus Holdinga" Feritom Šahenkom i izvršnim direktorom "Sabanci Group" Čatajem Ezdogruom, sa kojima je razgovarao o mogućnostima za širenje njihovog poslovanja na tržište Srbije.

Direktori te dve kompanije, koje spadaju u red najvećih u Turskoj, u odvojenim razgovorima sa Ljajićem, pokazali su interesovanje za ulaganja u oblasti energetike, putne infrastrukture i telekomunikacija, kao i za izgradnju stambenih objekata, tržnih centara i hotela.

Na sastancima je dogovreno da u toku iduće nedelje stručni timovi pomenute dve turske kompanije posete Srbiju, gde će im biti predstavljeni projekti u oblastima u kojima su spremni da investiraju, kao i raspoložive lokacije za izgradnju šoping molova i hotela.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta