Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS će izvoziti u Evropsku uniju
Naftna industrija Srbije je tokom ovog leta privela kraju investicione poslove u Rafineriji nafte “Pančevo”, vredne gotovo šest milijardi dinara.

Na taj način nastavljen je proces stalnog unapređivanja prerađivačkih kapaciteta koji je usledio nakon prošlogodišnjeg završetka kompleksa na kojem se uspešno proizvode derivati “Evro 5” standarda.

U ovom periodu kompanija je završila modernizaciju pristaništa na Dunavu i nastavila modernizaciju auto-punilišta. Uz to, rekonstruisano je najveće rafinerijsko postrojenje za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti.

Okončane su i brojne investicije radi smanjenja troškova proizvodnje i podizanja stepena energetske efikasnosti, među kojima je i termozaštita 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal.

U naredna dva meseca stvoriće se svi uslovi za proizvodnju biodizela s odgovarajućim sadržajem biokomponenti, navodi se u saopštenju. Tom investicijom, vrednom više od 100 miliona dinara, NIS otvara vrata za izvoz derivata u zemlje Evropske unije.

Osim pomenutih investicija, do kraja godine će se u Rafineriji realizovati još oko 40 manjih tehničko-tehnoloških projekata i poboljšanja. Kako je saopšteno, svakako najveća investicija tokom letnjeg perioda, ukupne vrednosti od gotovo četiri milijarde dinara, jeste završetak modernog pristaništa na Dunavu. Tom investicijom omogućiće se utovar i istovar derivata po najstrožim svetskim standardima.

Reč je, pre svega, o ekološkoj investiciji jer će se s novim utovarnim “rukama” i uređajima za povraćaj gasova praktično u potpunosti eliminisati emisija štetnih materija u vazduh, zemljište i vodu. Sledeća u nizu je modernizacija rafinerijskog auto-punilišta, koja se radi u četiri faze. Završena je druga etapa, vredna gotovo 700 miliona dinara, kojom je obezbeđeno punjenje cisterni sistemom nalivanja odozdo, u skladu s najsavremenijim evropskim standardima, čime se ostvaruje nulta emisija zagađujućih materija u atmosferu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta