Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najniži platnobilansni deficit u poslednjoj deceniji
Srbija će po svemu sudeći, zahvaljujući dobrim izvoznim rezultatima, u ovoj godini zabeležiti platnobilansni deficit niži i od šest odsto, što bi bio najbolji rezultat u poslednjoj deceniji, izjavio je Tanjugu saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

Nikolić je istakao da se očekuje da se dobre tendencije u izvozu nastave i u drugoj polovini godine, jer će, zbog dobrog roda, izvoz poljoprivrednih proizvoda biti mnogo veći nego lane, a očekuje se da se nastave pozitivni rezultati u izvozu Fijata i drugih najvećih izvoznika.

- Sa stagnacijom uvoza, koja je, naravno, posledica izuzetno niske tražnje kod nas, bićemo u prilici da ove godine zabeležimo najniži platnobilansni deficit posle 2002. godine - rekao je on.

Nikolić je naglasio da to pokazuje da se nedovoljan priliv investicija i nemogućnost za povlačenje više kapitala iz inostranstva zbog kreditne prezaduženosti, na neki način kompenzuju boljim tokovima u tekućem delu platnog bilansa gde se knjiže razmena robe i usluga sa inostranstvom.

- To je jako dobro i upravo je to, između ostalog, i razlog stabilnosti domaće valute koju imamo u ovoj godini. Da smo zadržali uvoz onom dinamikom kakva je bila prethodnih godina, sa ovim nedovoljnim prilivom kapitala u finansijskom delu platnog bilansa, teško da bismo mogli da zabeležimo valutnu stabilnost koju imamo - rekao je on.

Prema rečima Nikolića, ta stabilnost se pozitivno odrazila i na inflaciju, koja je sada na silaznoj putanji i do kraja godine biće u okvirima koje je zacrtala Narodna banka Srbije.

Kako je istakao, za sada je neizvesno da li je trend smanjenja platnobilansnog deficita održiv i kakve su perspektive na srednji rok.

- Ukoliko budemo realizovali dobar deo investicija o kojima se priča, ako pokrenemo širu ekonomsku aktivnost koja će biti izvozno orijentisana, i uz činjenicu da se tražnja neće oporaviti u dovoljnoj meri koja bi bila potrebna za neki dinamičniji rast uvoza, onda bismo mogli o tome da pričamo - naveo je Nikolić.

Ako se zadržimo samo na narednoj godini, ne možemo da očekujemo neku veću stopu rasta izvoza, možemo da govorimo o istom nivou, jer je rast izvoza "Fiata" iscrpljen, a od poljoprivrede za jednu godinu ili polusezonu teško možemo da nešto dobijemo da bismo bitnije mogli da popravimo izvoz - precizirao je on.

Prema projekciji Narodne banke Srbije, aktiviranje investicija iz prethodnih godina i fiskalna konsolidacija trebalo bi da rezultiraju smanjenjem platnobilansnog deficita Srbije u 2013. na ispod sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Posle više nego trostrukog smanjenja platnobilansnog deficita u 2009. i 2010. u odnosu na period pre krize, taj deficit je u poslednje dve godine ponovo zabeležio povećanje i u 2012. je iznosio 10,5 odsto BDP-a, navedeno je u avgustovskom Izveštaju o inflaciji.


Industrija mesa "Vindija" otvorila pogon u Plandištu vredan 2,6 mil EUR
Predstavnici najveće hrvatske prehrambene industrije "Vindija", u prisustvu predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića, pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina i predsednika Privredne komore Novi Sad Ratka Filipovića, 23. avgusta su svečano otvorili i predstavili novi pogon za proizvodnju mesnih prerađevina u Plandištu, u koji je uloženo 2,6 mil EUR.

Moderan pogon predstavlja poslednju fazu investicionog ciklusa, koji će osigurati izvoz dodatnih količina srpskih prehrambenih proizvoda jedinstvenog kvaliteta "Vindija" u Evropsku uniju i Rusku Federaciju, saopšteno je prilikom otvaranja:

- Investicije "Vindije" u Srbiji dostigle su iznos od preko 34 mil EUR, čime smo uspešno premostili sve prepreke pri izvozu u zemlje članice CEFTA-e, ali i obezbedili put ka osvajanju stabilnog mesta u proizvodnji pilećeg mesa na tržištu Srbije, kao i sve veću prisutnostu zemljama Evropske unije i Ruskoj Federaciji - istakao je Dragutin Drk, generalni direktor Poslovnog sistema "Vindija", dodajući da će novi pogon otvoriti 50 radnih mesta, dok je ukupna projekcija od 130 do 150 zaposlenih.

Modernizacijom i proširenjem proizvodnog pogona u vrednosti od 2,6 mil EUR, "Vindija" je povećala kapacitete proizvodnje i značajno uvećala svoj asortiman, čime je ojačala potencijal za izvoz viskokofinalnih proizvoda na strana tržišta.

Željko Lazić, direktor firme "Vindija" Lajkovac, najavio je novo poglavlje u razvoju te kompanije na srpskom tržištu.

- Vrhunska tehnološka oprema najpoznatijih specijalizovanih proizvođača opreme iz Evrope i Amerike osigurala nam je proizvodnju po najvišim organoleptičkim i kvalitativnim standardima - konkurentsku prednost u osvajanju niše za koju smo se strateški opredelili.

Lazić je naglasio da je "Vindija sistem", uz investicije, bogato znanje i višegodišnje iskustvo, zaokružio proizvodnju od polja do stola u Srbiji:

- Naši proizvodi su 100% srpski proizvod - od žita, stočne hrane iz Valjeva, naših pilića sa farme na području Ruklade –najveće i najmodernije farme u regionu, i na kraju pilećeg mesa koje obrađeno izlazi iz naših savremenih pogona.

Da podsetimo, od početka poslovanja do danas, Vindija je u Srbiji investirala više od 34 mil EUR, a sistem objedinjuje farme za tov, fabriku stočne hrane UNIP u Valjevu, industriju mesa u Plandištu, kao i tri distributivna centra koja zapošljavaju 330 radnika.

- Opština Plandište je jedna od tri najnerazvijenije opštine Vojvodine i stoga pokrajinska vlast maksimalno podržava investicije koje doprinose razvoju ovog područija. Mi smo obezbedili 19 miliona dinara kao podršku za otvaranje 150 radnih mesta, koja su omogućila otvaranje novog pogona sistema Vindija. Prehrambena industrija je ogroman potencijal za razvoj opštine Plandište i poboljšavanje privrednog ambijenta i unapređenje poslovne klime - naglasio je Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine prilikom svečanog otvaranja.

U cilju kontrolisanog i odgovornog poslovanja, "Vindija" je investicijom u novi pogon rekonstruisala i vlastitu veterinarsku stanicu koja će svakodnevno pratiti zdravstveni status primarne proizvodnje. Uz sertifikovani i implementirani HACCP sistem, koji je u primeni kontinuirano već četiri godine, svi proizvodi su sertifikovani i po Halal standardu, a u planu je i implementacija IFS I BRC standarda.


Vindija meat-packing company opens EUR 2.6 million production facility in Plandiste
In the presence of AP Vojvodina Prime Minister Bojan Pajtic, Provincial Secretary for Economy, Employment and Gender Equality Miroslav Vasin, and Novi Sad Chamber of Commerce President Ratko Filipovic, representatives of Croatia`s largest food company Vindija ceremoniously opened a new EUR 2.6 million factory for producing meat-packing products in Plandiste on August 23rd.

The opening of this modern facility represents the last phase in an investment cycle that will ensure the export of additional quantities of Serbian food products of unique Vindija quality to the European Union and Russian Federation, it was announced at the opening ceremony.

The new factory will employ 50 people for a start, whereas the total number of people to get job at this facility is projected at between 130 and 150.

Let us remind that Vindija has so far invested over EUR 34 million in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta