Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada odobrila Simpu kredit
Vlada Srbije je odobrila kompaniji Simpo beskamatni kratkoročni kredit od 1,5 milijardi dinara.

To je urađeno kako bi ta kompanija izmirila dug po osnovu doprinosa za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, saopšteno je iz vlade.

Vlada je dala saglasnost da Fond za razvoj Srbije izda garanciju za kredit koji će Simpo iskoristiti za trajna obrtna sredstva.

Na današnjoj sednici vlade zaduženo je Ministarstvo finansija da preduzme potrebne mere u postupku rešavanja dugovanja Simpa prema poveriocima.

Simpo po ranijem dogovoru s predstavnicima Ministarstva finansija do kraja ove nedelje treba da uplatiti dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, čime bi se stekli uslovi da Poreska uprava odblokira račun kompanije.

Rukovodstvo Simpa je 26. avgusta prihvatilo predlog ministra finansija i privrede Srbije Mladjana Dinkića da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države, čime država postaje većinski vlasnik te kompanije sa udelom od oko 70 odsto.

Dogovor je postignut pošto je Poreska uprava Srbije 23. avgusta blokirala račun Simpa po osnovu duga za dopirnose od oko 900 miliona dinara. Ukupan dug Simpa po osnovu poreza i doprinosa je 4,88 milijardi dinara.

Simpo, koji zapošljava oko 4.500 radanika, obavezao se da će redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen vladi na potvrdjivanje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta