Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najmoćniji žele topionicu u Boru
Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru privukla je pažnju dveju najmoćnijih korporacija na svetu - čileanskog Kodelka i američkog Friporta

Predstavnici ovih kompanija razgovarali su sa menadžmentom Rudarsko-topionicarskog basena Bor o mogućnostima za povećanje kapaciteta novog metalurškog agregata sa projektovanih 80 hiljada tona bakra godišnje na 100 do 110 hiljada tona.

Generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je Tanjugu da je kapacitet novog pirometalurškog postrojenja koje se gradi moguće povećati ukoliko se projektovani kvalitet koncentrata bakra uveća sa 22 procenta na 26 do 28 odsto sadržaja bakra u koncentratu.

On dodaje da drugih mogućnosti nema, jer je sva oprema za novu topionicu već stigla u Bor. Prema njegovim recima, RTB Bor jeste zainteresovan za proširenje kapaciteta na ovaj način, ali bi odluku o tome morala da donese Vlada Srbije .

Američka kompanija Friport nedavno je u blizini borskog aerodroma otkrila bogato ležište rude bakra, a ukoliko se odluči za otvaranje rudnika na ovom mestu, najekonomičniji način prerade bio bi u borskoj topionici.

U RTB-u Bor kažu da druga kompanija, čileanski Kodelko, ima slične želje, ali da uz to sa kombinatom bakra saraduje i na iznalaženju najbolje metode za otkopavanje rudnog tela Borska reka.


Holandski "Agrifirm" kupio 35% kompanije "Sto posto"
Holandska grupa "Agrifirm" grupa, drugi najveći evropski proizvođač stočne hrane, kupila je 35% domaće kompanije "Sto posto".

Istovremeno je holandska kompanija "Nuscience" postala većinski vlasnik domaćeg proizvođača vitaminskih smeša za životinjsku ishranu "Novi Mix", sa udelom od 51%.

- Cilj ulaska ovih stranih kompanija na srpsko tržište jeste povećanje broja grla na našim obradivim površinama, koji je u Srbiji trenutno jedanaest puta manji nego u Holandiji - navedeno je u saopštenju kompanije "Sto posto".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta