Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fiskalni savet upozorava na rast budžetskog deficita

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je sinoć da preliminarni podaci za avgust ponovo ukazuju da je budžetski deficit znatno porastao, iako su podaci za jun i jul bili relativno dobri, i upozorio da će, prema proceni Fiskalnog saveta, deficit u 2013. godini biti 5,1% BDP-a, umesto planiranih 4,7%.

- Preliminarni podaci za avgust ponovo ukazuju da je budžetski deficit znatno porastao - rekao je Petrović za RTS, ne precizirajući koliki je bio deficit budžeta na kraju prošlog meseca.

Petrović je rekao da se, prema preliminarnim podacima za avgust, ne vidi da je došlo do veće naplate poreza kao što su PDV i doprinosi, koji su i dalje manji od onoga što je planirano.

- Iz svega toga sledi da će deficit i ove godine biti znatan - ocenio je Petrović i naveo da će prema Fiskalnom savetu na kraju godine deficit budžeta opšte države (konsolidovani) biti između 5,5 i 6% BDP-a, umesto rebalansom planiranih 5,3%.

Petrović je podsetio da postoje i stavke koje su "ispod crte", to jest koje nisu uračunate po metodologiji Ministarstva finansija i kao primere naveo rekapitalizaciju banka (Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine), aktivirane garancije javnih preduzeća ("Srbijagas"), što prema klasifikaciji MMF-a čini deficit još većim.

Prema njegovim rečima, i jedno i drugo pokazuje da bi budžet za 2014. godinu morao da podrazumeva znatnije smanjenje deficita.

- Ostaje da Vlada vidi gde može da obezbedi uštede, ali najvažnije je da se bez tih znatnih ušteda putanja rasta javnog duga ne bi zaustavila ni u 2015. i 2016. godini. To onda dovodi u pitanje i održivost javih finansija i mogućnost zaduživanja Srbije i cene po kojoj bi se država zaduživala - naveo je Petrović.

On je ocenio da bi privatizacija državnih preduzeća, kao što je "Telekom", pomogla ako bi se iskoristila za otplatu duga Srbije, ali da bi to bilo jednokratno smanjenje nivoa duga i da bi se nastavila tendencija njegovog rasta, ako od 2014. godine ne bi bilo znatnog smanjenja budžetskog deficita.

- Zaboravlja se da Srbiji sledi i dug na osnovu restitucije, tako da za onoliko koliko kroz prihode od privatizacije možemo da smanjimo dug, restitucija će za sličan iznos taj dug povećati - objasnio je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao da fokus, pored smanjenja deficita, mora biti i na strukturnim reformama, ocenivši da stvari na planu reformi deluju "obećavajuće" i da izgleda da postoji politička volja da se sprovedu.Potvrdio direktor: Dolazi Mercedes

Kompanija "Mercedes" će napraviti strateško partnerstvo sa beogradskim "Ikarbusom", potvrdio je direktor "Mercedes Benca" za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle.


Razgovara se i o fabrici kamiona u Priboju.

Nemačka automobilska kompanija "Mercedes" će napraviti strateško partnerstvo sa beogradskim proizvođačem autobusa "Ikarbusom" uz pomoć Vlade Srbije, potvrdio RTS-u direktor "Mercedes Benca" za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Na šasiji "Mercedesa" i uz njihov menadžment, "Ikarbus" će praviti nadogradnju za autobuse i to ne samo za naše, već i za treća tržišta.

Razgovaralo se i o fabrici kamiona u Priboju, ali se još prikupljaju informacije o mogućim oblicima saradnje.

To bi bila druga veća strana kompanija koja dolazi u Srbiju i sigurno bi na duži rok bilo rešeno pitanje autobusa za gradski prevoz, ali i velikih autobusa za međugradski prevoz.

Što se tiče nastupa "Fijata" na 65. Sajmu automobila u Frankfurtu, ova kompanija predstavlja svoj novi proizvod, "Fijat 500L living", model sa sedam sedišta, produžen u odnosu na osnovnu verziju.

On će biti dopunjen sa tri mala motora, dva benzinska od 900 i 1.400 kubika "turbo", jednim novim dizelašem od 1.600 kubika koji je takođe "turbo".

Ovo je veoma značajno, jer je "Fijat" do šestog meseca izvezao iz Srbije 839,6 miliona evra ili četiri puta više nego što je autoindustrija Srbije ikada izvezla.

Do kraja godine, izvoz "500L-a" i "500L-a living" distići će čak 1,6 milijardi evra, što će biti najveći pojedinačni izvoz automobilske industrije na Balkanu.

Prema rečima stručnjaka, to je veliki uspeh s obzirom da fabriku u Kragujevcu opslužuje samo 3.000 radnika.

Ukupno treba da se proizvede oko 100.000 vozila, a čak 25 odsto treba da ode na američko tržište.Vucic announces decrease in labor tax

Serbian First Deputy Prime Minister Aleksandar Vucic announced Friday (6 September 2013) a significant decrease in the labor tax, which should encourage employers to make bigger investments.

Vucic stressed that the labor tax would not be reduced by only one or two percent, but by a significant stimulating percentage, that is, by an amount of money that would mean a lot to every employer.

In a statement he gave to the press after a meeting with the members of the American Chamber of Commerce at Belgrade-based Hyatt Hotel, Vucic said that they were considering the abolishment of labor taxes for workers under the age of 30 or 35.

Vusic stressed that the government had not talked about VAT increase as that would only produce a negative result in the current time of weak economic activity.

Answering the questions of journalists, he said the amendments to the Labor Law, the pension reform and the completion of the company restructuring process were painful cuts to come.

When asked if he would receive support from his coalition partners for the pension reform, Vucic said that Serbia must go forward, regardless of who made up the government, because it must create a healthy system.Besplatno zemljište za "Ditra Italia" u Vranju

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić i direktor privrednog društva "Top sofa" Roberto Siviero potpisali su danas ugovor po kom će grad italijanskoj firmi bez naknade ustupiti 6,8 hektara zemljišta u Industrijskoj zoni "Bunuševac".

"Top sofa" je kćerka firma u Srbiji italijanske kompanije za proizvodnju kožnog nameštaja "Ditre Italia".

Antić je prilikom potpisivanja sporazuma izjavio da Vranje nastavlja tendenciju dovođenja stranih investitora, pre svega iz Italije, podsećajući da je sličan ugovor nedavno potpisan i sa italijanskom kompanijom za proizvodnju obuće "Geox".

Siviero je rekao da je italijanska kompanija u Vranju od 2010. godine, kada je počela proizvodnju tapaciranog nameštaja u iznajmljenom prostoru, i da trenutno ima 70 zaposlenih.

- Mnogo puta su nas pitali zašto želimo da gradimo fabriku u Vranju, a ne u nekoj drugoj industrijskoj zoni koja je bliža Italiji, a naš je odgovor da fabrika može da se izgradi bilo gde, ali da je bitno da se na terenu nađe kvalitetna i profesionalna radna snaga kao što je to u Vranju - kazao je direktor italijanske firme.

Siviero je naveo da je planirano da u prvoj fazi bude izgrađen objekat u Industrijskoj zoni Bunuševac, odnosno Slobodnoj zoni Vranje, na površini od 10.000 m2 u kome će posao dobiti 400 radnika iz drvno-prerađivačke industrije.

U drugoj fazi objekat će biti proširen za 20.000 m2, a posao će dobiti još 200 radnika.

- Kada će početi izgradnja fabrike i kada će biti završena zavisi od toga kada ćemo završiti projekat i kada ćemo dobiti sve potrebne dozvole. Očekujemo da će to biti u 2014. godini. U međuvremenu, mi radimo u iznajmljenom pogonu "Yumca", a u toku su i radne obuke za buduće zaposlene - kazao je Siviero.

Prema njegovim rečima, kožni nameštaj koji "Top sofa" proizvodi u Vranju gotovo u potpunosti se izvozi u zemlje Evropske unije.

- Očekujemo da ćemo pokretanjem proizvodnje u novoj fabrici razviti i prodajnu mrežu u Srbiji, kao i da će se nameštaj iz vranjske fabrike "Top sofa" (kada bude završena u punom kapacitetu) izvoziti i na rusko tržište zahvaljujući carinskim olakšicama koje postoje u trgovini između Srbije i Rusije - kazao je Siviero."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta