Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ECB spremna na nove povoljne dugoročne kredite

Pedsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da bi ta banka mogla da omogući bankama nove tranše jeftinih kredita, kako bi omogućila održavanje niskih kamatnih stopa.

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu, Draghi je naveo da je i dalje potrebna snažna podrška ekonomskom oporavku Evrope.

ECB je zbog toga spreman ne samo da održi niske kamatne stope na sadašnjem nivou već i da ponudi nove takozvane LIRO pozajmice (dugoročne kredite) bankama po povoljnim uslovima.

Glavna finansijska institucija EU takve pozajmice već je davala u dva navrata, 2011. i 2012. godine, kada je bankama na trogodišnju pozajmicu uz niske kamate dato 1.000 mlrd EUR..

Dragi je pozdravio kao ohrabrujuće znake to što banke vraćaju pozajmice i pre postavljenog roka.Vlada Srbije usvojila sve dokumente neophodne za pregovore sa EU

Vlada Srbije usvojila je na sednici, održanoj 23. septembra, sve dokumente neophodne za uspostavljanje strukture za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade, usvojena je analiza aktivnosti u procesu pregovora i utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Na sednici je osnovano i Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, na čijem je čelu predsednik Vlade Ivica Dačić.

Time su ispunjeni i poslednji formalni preduslovi za sutrašnji prvi sastanak u EU u okviru pregovora o članstvu, piše današnji "Blic".

U Briselu sutra počinje skrining, odnosno analitičko ispitivanje evropskog zakonodavstva u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnih prava sa kojima treba usaglasiti srpsko zakonodavstvo i koji čine poglavlje 23. Ceo proces skirninga će trajati 18 do 21 mesec i neophodan je da bi počeli pregovori o članstvu.Niš ustupa zemlju Džonson elektriku

Kompaniji Džonson elektrik iz Hong konga biće bez nadoknade ustupljeno građevinsko zemljište u javnoj svojini u Nišu za izgradnju fabrike.

Ugovor o ustupanju zemljišta potpisali su danas gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktori Džonson elektrika Loran Kardon i Majkl Fridrih.

Perišić je posle potpisivanja ugovora rekao da će u toj fabrici biti zaposleno oko 1.000 radnika i da će fabrika početi rad u junu naredne godine. Investicija je vredna između 15 i 20 miliona evra.

On je napomenuo da su pregovori uspešno okončani i da je potpisivanje ugovora i izgradnja, koja će početi ubrzo, "događaji koji treba da nam izvuku osmeh i da nas učine sreshnim, jer će u vreme krize veliki broj ljudi dobiti posao".

Kardon je rekao da je Niš odabran kao mesto investiranja, kako zbog podrške grada, tako i zbog činjenice da je Niš grad sa univerzitetom i mrežom srednjih škola, što je važna logistika u poslovanju kompanije.

Kardon je rekao da će u Nišu proizvoditi motore, u poslovnom prostoru na 10.000 kvadratnih metara koji su namenjeni tržištu Zapadne Evrope i da je njihov cilj globalno širenje koje će činiti iz Niša.

Memorandum o saradnji potpisan je krajem juna ove godine u Nišu i tada je rečeno da je kompanija iz Hong Konga prošle godine ostvarila promet od dve milijarde dolara i da je njihov najveći konkurent na evropskom tržištu Boš.

Fabrika će će biti izgrađena u Radnoj zoni "Sever" u blizini aerodroma "Konstantin Veliki", četvrtina radnika biće inženjeri, a motori će biti prevashodno namenjeni autoindustriji, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) rekli su tada da će Džonson elektrik aplicirati za subvencije i da su procene da za ovakav tip investicije mogu dobiti do 9.000 evra po radnom mestu."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta