Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Holandska "Royal Agrifirm group" ulaže 30 mil EUR u kompaniju "Sto posto"

Holandska "Royal Agrifirm group", jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, kupila je danas 35% domaće kompanije "Sto posto", u koju će investirati 30 mil EUR u naredne tri godine.

Specijalizovana kompanija u okviru "Agrifirm"-a, "Nuscience", istovremeno je postala većinski vlasnik domaćeg proizvođača vitaminskih i mineralnih smeša za životinjsku ishranu, preduzeća "Novi mix", sa udelom od 51%.

Ugovor o toj akviziciji, čija je vrednost poslovna tajna, potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, u Privrednoj komori Srbije.

Ugovor su potpisali predstavnici "Agrifirm grupe" i preduzeća "Nuscience", Ton Loman i Patrik Kereman, sa većinskim vlasnikom firme "Sto posto", Zoranom Vukadinovićem.

Predsednik "Agrifirm grupe" Loman objasnio je da je reč o kooperativi u kojoj je udruženo 18.000 holandskih poljoprivrednika, a čiji neto prihodi godišnje iznose oko 2,4 mlrd EUR.

- Mi smo lideri na tržištu Holandije i želimo da ojačamo svoju poziciju ne samo u našoj zemlji, već i van granica Holandije - rekao je Loman, dodajući da kompanija želi da i u Srbiji primeni uspešan poslovni model koji je već razvila u Poljskoj, Mađarskoj i Ukrajini.

On je ukazao da su izabrali da investiraju baš u Srbiju, jer poseduje odličan potencijal u agraru, podvukavši da je kompanija "Sto posto" partner na visokom profesionalnom nivou.

Kroz snabdevanje proizvodima visokog kvaliteta i inovativnog koncepta hranjenja, strani partneri će srpskim poljoprivrednicima pomoći da dobiju što kvalitetnije životinje i time ostvare veći profit i omoguće razvoj poljoprivrednog sektora.

Loman je kazao da će saradnja pomoći i malim poljoprivrednicima, ali i doprineti rastu broja profesionalnih farmera, kao i rastu proizvodnje i izvoza mesa i mleka, kao i jaja.

Vukadinović je podsetio da je kompanija "Sto posto" lider u proizvodnji stočne hrane u Srbiji, sa 10% udela na tržištu, i ukazao da je kompanija nastala privatizacijom ruinirane fabrike u Velikoj Plani, koja je za 10 godina prerasla u modernog i stabilnog proizvođača, sa 150 zaposlenih.

On je naglasio da holandski partneri investiraju 9 mil EUR godišnje samo u istraživanje i razvoj, a imaju i višedecenijsko iskustvo kao svetski lideri koje su spremni da preko "Sto posto" učine dostupnim i ulože ih u srpski agrar.

To će doprineti podizanju naše konkuretnosti i tome da od uvoznika postanemo izvoznik mesa, rekao je Vukadinović.Belorusi zainteresovani za proizvodnju liftova u Čačku

Zamenik ministra industrije Belorusije Sviderskij Genadij rekao je juče u Čačku da su beloruski privrednici zainreresovani za saradnju sa čačanskim kolegama, na prvom mestu u prozivodnji liftova.

Određene beloruske firme zainteresovane su za proizvodnju liftova i postoji mogućnost da se ta vrsta poslovne saradnje uspostavi sa čačanskim privrednicima, rekao je Genadij novinarima nakon sastanka sa rukovodsvom grada i privredicima.

Prema njegovim rečima, dalji dogovori će uslediti, nakon ove, prve zvanične posete Čačku.

Predsednik Foruma privrednika Čačka Dragan Jović rekao je da lokalni privrednici očekuju da uspostave saradnju sa privrednicima Belorusije i zaposle što više radnika.

- Očekujemo da Čačak uz pomoć Belorusije vratimo na staze stare privredne slave, jer je grad nekad zapošljavao 40.000 radnika i imao velike izvozne fabrike a sada je grad sa velikim brojem nezaposlenih - kazao je Jović.

On je još rekao da će čačanski privrednici početkom oktobra posetiti Belorusiju i dogovoriti eventualnu konkretnu saradnju sa beloruskim firmama."Telekomu treba siguran kupac"

Direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kazao je da vlada mora imati sigurnog kupca ukoliko odluči da pokrene proces privatizacije Telekoma.

On upozorava da bi još jedna neuspela prodaja nanela veliku štetu toj kompaniji.

Privatizacija Telekoma Srbija je dugogodišnja tema, a interesovanje potencijalnih kupaca za kompaniju je pozitivan znak, smatra Ćulibrk dodajući da to govori i o investicionom ambijentu koji postoji u Srbiji.

"Ako su velike svetske kompanije zainteresovane da investiraju u Srbiji, onda to znači da prepoznaju i potencijal zemlje i potencijal kompanije koja bi bila predmet kupovine", istakao je Ćulibrk za Tanjug.

On je kazao da se još uvek niko direktno nije interesovao za kupovinu Telekoma u samoj toj kompaniji, podsetivši da o privatizaciji ipak treba da odlučuje Vlada Srbije, odnosno država kao većinski vlasnik.

"Često se i nama u Telekomu postavlja pitanje da li smo za privatizaciju ili protiv privatizacije. Mislim da ne bi trebalo da tragamo za takvim odgovorom, jer postoje razlozi i da se Telekom privatizuje, ali i da se ne privatizuje. Odluka je stvar prioriteta i šta zaista želimo da postignemo", smatra Ćulibrk.

Što se tiče telekomunikacionog sektora, činjenica je da je većina operatora u regionu, od Nemačke do Grčke, zabeležila pad prihod od dva, tri pa do 12 - 13 odsto na godišnjem nivou, što je posledica ponašanja korisnika i razvoja novih tehnologija, a ne lošeg poslovanja.

Ćulibrk je objasnio da se veliki pad saobraćaja beleži u domenu fiksne telefonije i mnogi operateri danas tragaju za novim rešenjima i novim servisima kako bi kompenzovali pad prihoda.

U takvoj atmosferi, možda jeste vreme da se Telekom Srbija privatizuje.

S druge strane, svima je poznato da u toj kompaniji radi gotovo 10. 000 ljudi, a i domaća industrija je naslonjena na Telekom, što značajno utiče na procenat zaposlenosti u Srbiji, navodi Ćulibrk.

Iako nema decidan stav o prodaji Telekoma, Ćulibrk je kazao da ipak ne bi voleo da se Telekom proda, kao, "verovatno, ni većina građana".

"Menadžment kompanije niti želi, niti sme da se opterećuje tim pitanjem. Mi kompaniju vodimo ne razmišljajuci o tome ko će sutra za mesec dana, tri meseca ili tri godine, biti njen vlasnik", kazao je Ćulibrk i istakao da imaju samo jedan cilj, a to je da se uvećava vrednost kompanije i postižu dobri rezultati, a na vlasniku je na kraju da odluči šta sa firmom.

On je naglasio da, ukoliko se donese odluka o privatizaciji Telekoma, mora postojati siguran kupac, jer bi još jedan neuspešan proces naneo veliku štetu kompaniji.

Tokom prethodnog procesa privatizacije, koji nije bio dobro osmišljen, niti je postignut zamišljeni rezultat, kompanija je izgubila gotovo milion korisnika mobilne telefonije, naveo je Ćulibrk.

"Sada smo na dobrom putu da zaustavimo taj trend i da 2013. godina bude zabeležena kao godina u kojoj nije bilo pada broja korisnika u mobilnoj telefoniji", naveo je on.

Upitan koliku bi vrednost Telekom imao da se danas prodaje, Ćulibrk je rekao da mu je teško da to kaže.

"Volimo našu kompaniju i verovatno nismo tu skoz ni objektivni. Ali, mogli smo da čujemo da se spominje neki iznos od oko dve milijarde evra, što je dobra cena, koja nije mogla da se postigne u prethodnom periodu", naveo je direktor Telekoma.

On je ocenio da se može dobiti i bolja cena u odnosu na onu koja je spominjana prilikom prethodne neuspele privatizacije, ako se ima u vidu da je "rizik zemlje" manji nego što je bio pre dve, tri godine.

U ovako velike investicije se vrlo teško ulazi ako nema političke i ekonomske stabilnosti i povoljnog poslovnog ambijenta za dalji nastavak poslovanja, zaključio je Ćulibrk.New finance minister: Reforms for financial stability

Finance Minister Lazar Krstić has announced introduction of reforms that should restore financial stability and create a system to facilitate competition.


Krstić attends the first session of the reshuffled cabinet (Tanjug)In these reforms, whose goal is financial stability, the first principle is to create a system that will facilitate competing in the markets without any obstacles, and the second is support for those who are willing to compete, the website of Belgrade-based daily Danas cited Krstić as saying.

Krstić said that the ministry will do everything to ensure long-term sustainability rather than introduce any short-term reforms that would only serve us until the next election cycle.

Asked what he thinks the biggest challenges in the ministry’s future work will be, Krstić said that a lot has to be done in changing the way the state apparatus, and also each individual, thinks.

Krstić, who was until recently an associate in McKinsey & Company, a consulting firm based in New York, said that his ministry will be composed primarily of young experts with experience in leading international companies.

“Besides them, the ministry will also rely on professionals who have been part of the ministry. Since we pretend to be agents of reforms, in its operations, the Ministry of Finance will be an example of efficient and rational management and meritocracy,” said Krstić."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta