Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Čizme iz Pirota za vojnike Švedske, Finske i Estonije

Korporacija "Tigar" iz Pirota sve više osvaja tržišta namenske industrije u Skandinaviji i već su ugovorene isporuke gumenih čizama za armije Finske, Estonije i Švedske.

- Čizme su zbog specifičnih uslova u kojima se koriste morale da zadovolje veoma stroge standarde tih zemalja, kao i standarde Evropske unije, a prvi ugovori su već realizovani. Predstavnici vojske i kompanija iz Skandinavije su boravili u Pirotu i posetili naše pogone, tako da smo već dogovorili dalju saradnju, tačnije izvoz gumenih vojnih cipela nakon 2016. godine - kazao je na konferenciji za štampu izvršni direktor za proizvodnju u ovoj fabrici, Ivan Mijalković.

Pirotska kompanija, nakon veoma teškog prvog kvartala, polako se oporavlja, pa je već u drugom kvartalu, u periodu od aprila do kraja avgusta, izvezla robu vrednu 6 mil EUR, objavio je Tanjug.

Kako je kazao direktor računovodstva Đorđe Džunić, u poslednja tri meseca ove godine prosečna mesečna prodaja bila je na nivou od 253 miliona dinara.

- Prodaja u avgustu je za 10% viša u odnosu na prošlogodišnji prosek - kazao je Džunić.

Zbog zastoja u proizvodnji na početku ove godine, kako je kazao Džunić, u prvom polugođu zabeležen je gubitak od 626,7 miliona dinara, pa je došlo do redukcije kapitala firme koji je sveden na oko 600 miliona dinara.

Holding je inače, objavio polugodišnje konsolidovane rezultate iz kojih se vidi oštar pad poslovnih perfomansi, pre svega pad poslovnih prihoda za 40%.Nemačka odustala od uslovljavanja Srbije, datum moguć pre januara

Nemačka je odustala od daljeg uslovljavanja Srbije i, ukoliko lokalni izbori na severu Kosova prođu u skladu sa očekivanjima i dosadašnjim dogovorima, pregovori Srbije i EU biće omogućeni i pre januara - najverovatnije već 20. decembra, piše "Blic" pozivajući se na izvore iz Berlina.

Beogradski dnevnik piše da će Srbija dobiti predbožićni poklon jer su kancelarka Angela Merkel i njen tim zadovoljni načinom na koji se ispunjava kosovski uslov.

- Bez obzira na stepen neispunjenosti reformskih uslova ili čak i to što krivci za paljenje nemačke ambasade još nisu na adekvatan način sankcionisani, Beograd će 20. decembra moći da formalno počne pregovore, jer će 19. ili 20. decembra Evropski savet moći da donese pozitivnu odluku o tačnom datumu - rekao je za "Blic" izvor blizak vladajućim krugovima u Berlinu.

Taj izvor tvrdi da Berlin neće insistirati na nerealno striktnim zahtevima o rasformiranju svih paralenih institucija države Srbije do kraja godine i da su po tom pitanju kriterijumi omekašali i postali realniji.

Prema pisanju "Blica", više se ne pominje ni ugovor o dobrosusedskim odnosima koji su pre godinu dana ispostavili nemački parlamentarci.

List najavljuje da predstavnici nemačkog Bundestaga dolaze sledeće nedelje u Beograd i Prištinu da bi preneli pozitivnu poruku.

- Političarima u Nemačkoj je potpuno jasno da reforme u Srbiji stoje, skeptično gledaju na neka kadrovska rešenja u rekonstruisanom kabinetu premijera Ivice Dačića, ali neće na tome više insistirati. Jedini uslov je Kosovo - rekao je za "Blic" izvor iz diplomatskih izvora."Američka komora partner Vladi"

Američka privredna komora poručuje da želi da bude partner Vladi Srbije u povećanju zaposlenosti, naročito mladih do 30 godina.

Poslovni ručak Američke privredne komore u hotelu Hajat (Tanjug)Direktorka Američke privredne komore Maja Piščević rekla je da je nezaposlenost mladih u Srbiji velika, i da svaka druga mlada osoba do 30 godina nema posao.

Cilj je, kako je navela, i da se uspori odlazak mladih iz zemlje, kao i da se podstakne njihov povratak u zemlju.

Piščevićeva je rekla da izmene zakona o radu nisu dovoljne za postizanje tog cilja i dodala da je Zakon o radu bitan, ali neće biti dovoljan za dugoročno zapošljavanje.

Za to je, prema njenim rečima, potrebna stabilna eknomija, efikasna administracija, kao i efikasno i nezavisno pravosuđe, ali i promena sistema obrazovanja.

Piščevićeva je najavila da će Američka privredna komora u narednih nekoliko nedelja pitati kompanije šta ima je potrebno da zapošljavaju više ljudi, a nakon toga će njihove odgovore sistematizovati i napraviti dokument koji će biti predstavljen javnosti.

On je dodala da je Komora prirodni partner Vlade Srbije jer se zalažu za iste ciljeve.

Skupu Američke privredne komore prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da je cilj naše zemlje da se stvori zdrava i održiva ekonomija."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta