Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen novi oglas za prodaju imovine KAP-a - Početna cena preostalog dela 28 mil EUR
Stečajni upravnik objavio je u subotu, 18. januara, drugi oglas za prodaju preostale imovine" Kombinata aluminijuma Podgorica" (KAP), pošto je sa prethodnog tendera prihvatio ponudu za kupovinu dela imovine nekadšnsnjeg privrednog giganta.

Ponuđena cena preostalog dela imovine KAP-a je 28 mil EUR i oglas je otvoren do 17. februara.

Zainteresovani ponuđači su obavezni da uplate depozit vredan milion evra, a ponude će biti otvorene 20. februara.

Stečajni upravnik Veselin Perišić juče je prihvatio ponudu kompanije "Politropus Alternative" koja se prijavila na prethodnom, prvom oglasu za kupovinu imovine fabrike, a koja je za basen crvenog mulja, jednu od zgrada fabrike i zemljšite ponudla 450.000 EUR.

Kompanija sa sedištem u Crnoj Gori, čiji je vlasnik kiparski biznismen ukrajinskog porekla Roman Denkovič, specijalizovana je za proizvodnju industrijskih gasova. Ranije je najavila investicije vredne 50 mil EUR, otvaranje fabrike za preradu otpada, te zapošljavanja oko 300 ljudi.

Odabrana kompanija jedna je od četiri koja se na prvom tenderu prijavila za kupovinu imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog izvoznika i privrednog poslodavca, koji je od oktobra u stečaju zbog velikog duga.

Ponude ostale tri kompanije su odbijene. Ukupna vrednost imovine KAP-a procenjena je na 52,5 mil EUR.

Fabrika je u stečaju, a od oktobra je zvanično proglašen bankrot zbog velikih dugova. Najveći poverilac fabrike je država koja je prijavila preko 148 mil EUR.


Prihodi preduzeća porasli 2,4%
Poslovni prihodi preduzeća u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji u Srbiji u trećem kvartalu 2013. godine, bili su veći za 2,4 %, u odnosu na isti period 2012.

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, prihodi su najviše porasli u oblasti saobraćaja i skladištenja za 32,7 odsto, dok su u industriji i građevinarstvu povećani za 3,1 odsto.

Istovremeno najveći pad prihoda, zabeležen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu za pet odsto, kao i u trgovini za 3,2 odsto.

Poslovni rashodi preduzeća u trećem kvartalu bili su veći za jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pri tome su rashodi najviše povećanii kod preduzeća koja pružaju usluge smeštaja i ishrane za 14, 6 odsto, a u poljorpivredi, industriji i građevinarstvu za 2,5 odsto. Pad rashoda zabeležn je u trgovini za 3,6 odsto.

Poslovni prihodi preduzeća u trećem kvaratalu 2013. bili su veći za pet odsto nego u drugom kvartalu, dok su njihovi rashodi proasli za 0,6 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta