Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi u Srbiji otvorili predstavništo za Evropu
Kineska elektroenergetska korporacija "Sinomach-Cneec-Cneetc" koja je u subotu u Ubu otvorila svoje predstavništvo za Evropu, zainteresovana je da ulaže u velike energetske projekte u Srbiji - TE "Kolubaru B", otvaranje ugljenokopa "Radljevo", HE "Đerdap 3" i male hidroelektrane, rečeno je 18. januara na otvaranju tog predstavništva.

Ta nacionalna kineska koroporacija spremna je da uloži 1,3 mlrd EUR samo u "KolUbaru B" i "Radljevo", rekao je regionalni direktor te korproacije Ni Veihong.

Pregovori oko "Kolubare B" su u toku i taj projekt bi brzo mogao da počne da se realizuje, ako se nastavi uspešna saradnja između Kine i Srbije, dodao je on.

Novi kop "Radljevo" bi rebao da snabdeva ugljem termoelektrane "Kolubara B" i teremoelektarane "Nikola Tesla B3" u Obrenovcu, koje tek treba da se grade.

Ni je ukazao da je ta korporacja odabrala baš Srbiju da otvori svoje prvo predstavništvo za Evorpu, zato što Kina i Srbija imaju dobar pravni osnov za saradnju i dodao da će osim velikih projekata u Srbiji, ta korporacija realizovati i srednje i male investciije u različitim oblastima -saobraćajnoj infrastrukturi, energetici, poljoprivredi i tekstilnoj industriji.

Iz te korporacije najavljuju da su spremni da u svojim budućim poslovima što više angažuju srpsku mašinsku industriju, domaću opremu i usluge.

Ni je dodao da će iz predstavništva u Srbiji biti dogovoreni projekti širom regiona od Ukrajine do Jadranskog mora, a već je dogovoren projekat izgradnje termoelektarne od 700 megavata u Rumuniji, vredan oko milijardu evra. Ta korpracija planira projekte u BiH, RS, Hrvatskoj i ostatku regiona.

Prilikom otvaranja predstavništva, potpisana su četiri ugovora između te kineske korporacije i kompanija "Kolosrr" iz Obrenovca za proizvodnju briketa od ugljenne prašine, proizvodnju pružnih prelaza i hemijskih proizvoda, zatim ugovor sa kompanijom DDR za projekte u poljoprivredi i tekstilnoj industriji.

Potpisana su i dva ugovora sa "Prvom iskrom" iz Bariča, za izgradnju kontejnerske luke i solarne elektrane u Bariču. Na tim projekima trebalo bi da bude zaposleno nekoliko stotina ljudi.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić rekao je da je otvaranje tog predstavništvo značajno, ne samo za Srbiju već i za region i izrazio očekivanje da će na budućim zajedničkim projektima biti angažovan veliki broj ljudi i da će opština Ub znati da pronađe interes u toj saradnji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta