Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Građani dobijaju dividende od "Telekoma" u februaru
Građanima koji su stekli pravo na besplatne akcije javnih preduzeća, "Telekom Srbija" trebalo bi da do kraja februara uplati oko 249,5 dinara dividende za 31 akciju, izjavio je "Politici" Ivan Bojičić, šef službe za investiciono bankarstvo banke Poštanska štedionica.

Do sada su vlasnicima besplatnih akcija uplaćene tri dividende. Dve je isplatio Aerodrom "Nikola Tesla" u neto iznosu od 25,87 i 10,84 dinara za jednu akciju, a jednu NIS - u neto iznosu od 321,64 dinara za pet besplatnih akcija.

Kako kaže Bojičić, svi građani koji imaju besplatne akcije navedenih preduzeća do sada prispele dividende mogu podići u poštama.


"Metalac" u 2013. ostvario oko 70 mil EUR prihoda
Završni račun "Metalca" još uvek nije gotov, ali u ovoj kompaniji su sigurni da će on pokazati da je u 2013. godini ostvaren prihod od oko 70 mil EUR, pri čemu će profit premašiti 4 mil EUR, piše "Politika".

Kompanija je nadmašila rezultate u prethodnoj godini, ali je za 3% podbacila svoj ambiciozni plan. Direktor Petrašin Jakovljević najavio je još težu godinu, ali je uprkos tome plan da se povećaju prihodi u 2014. za 9%.

Predsednik kompanije, Dragoljub Vukadinović, rekao je da je protekle godine jedan od problema bilo i veće angažovanje obrtnog kapitala u zalihama materijala i gotovih proizvoda, a da će najveći problem za kompaniju biti "za desetak godina kada prosečna plata u državi bude iznad 700 EUR, kada će "Metalac" moći da zadrži postojećih 1.700 radnika, ali samo kroz nove programe i poslove".


Dobra proizvodnja u RTB Bor u 2013. godini
U Topionici i rafinaciji bakra RTB-a Bor prošle godine proizvedeno je 35.840 tona katodnog bakra i 94.111 tona sumporne kiseline.

Najviše sirovine dobijeno je iz rudnika "Veliki Krivelj" 152.901 tona, zatim iz Rudnika bakra Majdanpek 63.193 tone i iz borske flotacije 49.690 tona.

U pogonu Regeneracija, gde se preraduje bakar sulfat, 2013. godine zabeležena je najveća proizvodnja od osnivanja. Dobijene su 1.272 tone plavog kamena.

U ovom pogonu prvi put je odbakrivanjem otpadnih voda Elektrolize dobijeno i 40 tona bakra.

Za 12 meseci u Livnici bakra i bakarnih legura proizvedeno je 1.370 tona legura. Praktično svi proizvodi odlazili su u izvoz, što govori o lošem stanju preradivačkih pogona u Srbiji.

U RTB-u Bor su zadovoljni i iskorišćenjem topionickih agregata, koje je prosecno 2013. godine iznosilo 90 odsto, a u decembru dostiglo 98 procenta.


Građanima oko 248 dinara od Telekoma Srbija 27. februara
Telekom Srbija bi, prema odluci Skupštine i Izvršnog odbora, građanima trebao da isplati dividendu u bruto iznosu od 9,46 dinara po akciji 27. februara.

Približna neto vrednost koju će po osnovu dividende dobiti svaki akcionar Telekoma Srbija je oko osam dinara po akciji koju poseduje, a tačne neto iznose, po okončanju propisane procedure koja prethodi isplati, utvrdiće Izvršni odbor.

Skupština Telekoma Srbija na sednici održanoj 18. decembra donela je odluku o isplati dividende akcionarima ovog preduzeća u iznosu od 7,57 milijardi dinara, odnosno u bruto iznosu od 9,46 dinara po akciji.

Shodno odluci, koju je u međuvremenu doneo Izvršni odbor, isplata dividende akcionarima kojima se isplata vrši preko Centralnog registra hartija od vrednosti, biće izvršena 27. februara 2014. godine, po okončanju sprovođenja neophodnih pripremnih aktivnosti.

Ukupni bruto iznos dividende za akcionare kojima se isplata vrši preko Centralnog registra hartija od vrednosti je 2,07 milijardi dinara.

Građanima će dividenda biti isplaćena na namenski vlasnički i novčani račun za trgovanje akcijama, a akcionari koji do 8. decembra 2013. nisu otvorili namenski račun sredstva mogu podići lično na šalterima pošta ili ekspozitura Banke Poštanska štedionica.

Akcionarima Telekoma koji su akcije dobili kao zaposleni ili bivši zaposleni, isplata dividende će biti izvršena na namenski račun, ili u suprotnom - ako nemaju namenski račun - na šalterima ekspozitura Vojvođanske banke korporativnog agenta Telekoma.

U pitanju je privremena dividenda (međudividenda) čija se isplata, shodno Zakonu o privrednim društvima, može izvršiti na osnovu odluka nadležnih korporativnih organa u bilo koje vreme između redovnih sednica Skupštine, ukoliko su za takvu isplatu ispunjeni Zakonom propisani uslovi.

Akcije su građanima podeljene u maju 2012. godine i svi koji su ostvarili to pravo, njih oko 4,8 miliona, već imaju po 31 akciju Telekoma Srbija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta