Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Industrijska proizvodnja u decembru 2013. veća za 0,5%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u decembru prošle godine bila je veća 0,5% u odnosu na isti mesec 2012, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U odnosu na prosek u 2012. industrijska proizvodnja veća je 9,5%, dok je u periodu januar - decembar 2013. u odnosu na isti period prethodne godine, veća 5,5%.

Posmatrano po sektorima, u decembru prošle godine sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležili su rast od 5,9% u odnosu na isti mesec 2012.

U rudarstvu je zabeležen rast od 5,7% a u oblasti prerađivačke industrije pad od 1,9%.

Podaci o industrijskoj proizvodnji - po namenskim grupama, u decembru 2013. godine, u odnosu na decembar prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 27,1%, kapitalnih proizvoda, za 3,1%, energije, za 2,3%, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,2%.

Pad od 6,5% je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Obim industrijske proizvodnje u decembru 2013. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine beleži rast u 14 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 65% i pad u 15 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 35%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u decembru 2013. godine, u odnosu na decembar 2012. godine, imale su - proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, električne energije, i ostale prerađivačke delatnosti.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u 2013. godini, u odnosu na 2012. imale su - proizvodnja motornih vozila i prikolica, derivata nafte, električne energije i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za decembar 2013. u odnosu na novembar iste godine pokazuje da je ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 0,4%, i da je za prerađivačku industriju ostvaren pad od 2,2%.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za decembar 2013. godine, u odnosu na prosek 2012, u oblasti industrije pokazuje da je ostvaren rast od 4,3%, a u prerađivačkoj industriju rast od 1,8%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta