Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Lidl raskrčio put,samo još da krene

Nemački lanac marketa Lidl dobio je u Smederevu građevinsku i lokacijsku dozvolu, raskrčili su parcelu i čekaju građevinsku sezonu za početak gradnje.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je agenciji Beta rekla da je gradska uprava u "rekordno kratkom vremenu" obezdila dozvole i da će se za prvo vreme, u Lidlu biti zaposleno 25 radnika.

Lidl u Srbiji planira da istovremeno otvori 15 prodavnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Valjevu i Smederevu.

Lidl je u više srpskih gradova kupio po nekoliko parcela da bi bolje pokrio prodajnu mrežu, a u Smederevu je kompanija kupila parcelu aprila 2013. u Industrijskoj zoni.

Lidl je vlasnik više od 10.000 diskonta širom Evrope, a priprema teren za širenje i van Evrope.Promet na Beogradskoj berzi u 2013. povećan za petinu

Promet na Beogradskoj berzi u 2013. godini iznosio je 30,2 milijarde dinara, odnosno 267 miliona evra i ostvaren je kroz 344.100 transakcija, navedeno je u godišnjem izveštaju Berze.

U odnosu na 2012. godinu zabeležen je rast prometa od 20,7 odsto, dok je broj transakcija manji za 28,8 odsto i istovremeno je najmanji godišnji broj transakcija zabeležen od 2010. godine.

Protekla, 2013. godina je druga zaredom u kojoj vrednosti indeksnih pokazatelja Beogradske berze beleže rast vrednosti. Poslednja decembarska vrednost glavnog indeksa BELEX15 je na nivou od 557,97 poena, što je 6,51 odsto više od poslednje vrednosti ovog pokazatelja u 2012. godini.

Prema izveštaju Berze, opšti indeks BELEXline je istovremeno zabeležio rast vrednosti od 9,88 odsto i godinu je završio na nivou od 1.104,92 indeksnih poena.

U strukturi prometa u 2013. godini dominiralo je trgovanje akcijama, i to pre svega blok transakcije, čije je učešće u ukupnom godišnjem trgovanju bilo 48,98 odsto. Posmatrano po tržišnim segmentima, najveća godišnja vrednost prometa zabeležena je u trgovanju akcijama koje se nalaze na Open marketu, koje su u godišnjoj vrednosti prometa učestvovale sa 66,2 odsto, dok se na drugom mestu nalaze akcije listirane na Prajm listingu i kojima je istrgovano 17,8 odsto prošlogodišnje vrednosti trgovanja.

Akcijama koje se nalaze na multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) Beogradske berze istrgovano je 5,6 odsto ukupnog godišnjeg prometa, koliko je približno iznosilo i učešće obveznica Republike Srbije, tačnije pet odsto.

Najtrgovanije akcije u redovnim trgovanjima, kao i prethodnih godina, ali uz donekle izmenjen redosled, bile su akcije Naftne idustrije Srbije, kojima je trgovano u iznosu od 2,8 milijardi dinara, zatim obične akcije AIK banke iz Niša, čija je godišnja vrednost prometa iznosila 2,6 milijardi dinara, kao i akcije kompanije Soja protein iz Bečeja, kojima je trgovano u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Najveća blok transakcija u prethodnoj godini zabeležena je na samom početku godine, u januaru, za akcije beogradskog Frikoma, u iznosu od 10,8 milijardi dinara, ali je ova hartija kasnije tokom godine isključena iz trgovanja na Berzi, na zahtev izdavaoca, podseća se u izveštaju Berze.

U trgovanju obveznicama RS značajniji promet zabeležen je za seriju A2014, kojom je trgovano u iznosu od 801,4 miliona dinara, dok je ukupna vrednost trgovanja ovim hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi u toku 2013. godine iznosila 1,5 milijardi dinara.

Najveći rast cene na godišnjem nivou zabeležen je za akcije kompanije Pobeda iz Beograd, u iznosu od 300 odsto, kojima je trgovano na Open marketu, ali koje su krajem godine takođe isključene iz trgovanja na zahtev izdavaoca.

Na drugom mestu, sa rastom cene od 189,95 odsto bile su akcije Luke Dunav iz Pančeva, dok su treće mesto zauzele akcije kompanije Dijamant iz Zrenjanina, čija je cena na godišnjem nivou porasla 180,02 odsto.

Među listiranim akcijama najveći godišnji rast cene zabeležen je za vlasničke hartije Alfa plama iz Vranja, čija je cena porasla 136,70 odsto, ali su i sve druge listirane akcije, izuzev akcija Soje proteina, zabeležile godišnji rast cene u rasponu od 7,72 odsto, koliko je iznosila godišnja promena vrednosti cene akcija Komercijalne banke iz Beograda, do 39,77 odsto, za koliko je porasla cena akcija kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca.

Najveći pad cene na godišnjem nivou zabeležen je za akcije kompanije Banini iz Kikinde, u iznosu od 78,32 odsto, a na drugom mestu su se našle, kasnije isključene akcije beogradske Privredne banke, čija je cena u prvih 10 meseci 2013. godine preetrpela pad vrednosti od 78,13 odsto.

U godišnjem izveštaju Berze, se pored brojnih drugih aktivnosti na promociji domaćeg tržišta kapitala i izdavalaca, kao najznačajniji događaj u 2013. godini na Beogradskoj berzi ističe novembarska Međunarodna konferencija Beogradske berze, u okviru koje je održana i Treća regionalna investitorska konferencija, na kojoj je okupljeno više od 100 predstavnika najboljih izdavalaca u regionu i velikih investitora sa razvijenih tržišta.

Takođe, u okviru istog događaja, dodeljena je i nagrada kompaniji koja je u prethodnoj godini ostvarila nakvalitetniji odnos prema investicionoj javnosti, a dobitnik plakete po treći put za redom bila je kompanija NIS a.d. Novi Sad."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta